Od 6 do 14 proc. - tylko tyle wynoszą 5-letnie wskaźniki przeżycia w raku trzustki na całym świecie. A rok od diagnozy przeżywa około 25 proc. - alarmują eksperci z okazji przypadającego 18 listopada Światowego Dnia Raka Trzustki.
Każdego dnia u 1358 osób na świecie diagnozowany jest rak trzustki, a 1277 umiera z jego powodu. Rok od diagnozy przeżywa około 25 proc. W Polsce rocznie zachorowuje na raka trzustki około 3500 osób.
- Rak trzustki jest „niewidoczny” dla systemu opieki zdrowotnej: trudny do zdiagnozowania, nie ma badań profilaktycznych, które mogłyby go wykryć. Dlatego bardzo często jest zbyt późno lub błędnie diagnozowany - mówi Iga Rawicka, prezes Fundacji EuropaColon Polska.
Stąd tak ważna jest świadomość sygnałów ostrzegawczych i szybka reakcja na niepokojące symptomy. Z kolei znajomość czynników ryzyka i świadome ich unikanie może być kluczem do zapobiegania temu nowotworowi.
- Istnieje ogromna potrzeba wczesnego wykrycia raka trzustki i należy podjąć wszelkie możliwe działania, by zmienić tę sytuację. Warto poświęcić czas na rozmowy z bliskimi na temat zagrożeń i objawów mogących świadczyć o raku trzustki - wyjaśnia Iga Rawicka.
Warto przypomnieć, że wśród czynników ryzyka raka trzustki, są m.in.
Dziedziczne mutacje - m.in. mutacja BRCA, mukowiscydoza, rodzinna polipowatość gruczolakowata, rodzinny atypowy czerniak mnogi, zespół Lyncha, dziedziczne zapalenie trzustki, mutacja PALB2 i zespół Peutza-Jeghersa 1 .
Rodzinna historia raka trzustki (5-10 proc.) - jeśli dana osoba ma dwóch lub więcej krewnych pierwszego stopnia (matkę, ojca, rodzeństwo lub dziecko), którzy mieli raka trzustki, lub krewnego pierwszego stopnia, u którego rozwinął się rak trzustki przed 50 rokiem życia, może wystąpić zwiększone ryzyko zachorowania na raka trzustki.
Historia rodzinna innych nowotworów. Ryzyko raka trzustki wzrasta w przypadku występującego w rodzinie raka jajnika, piersi lub okrężnicy, dziedzicznego zapalenia trzustki lub czerniaka.
Cukrzyca - rak trzustki występuje częściej u osób z długotrwałą cukrzycą (powyżej 5 lat). Cukrzyca może być też objawem, zwłaszcza świeżo wykryta.
Zapalenie trzustki (przewlekłe i dziedziczne) - przewlekłe zapalenie trzustki wskazuje na zwiększone ryzyko zachorowania na raka trzustki. Jest jeszcze wyższe u osób z dziedzicznym zapaleniem trzustki.
Palenie tytoniu - osoby palące papierosy są dwukrotnie bardziej narażone na rozwój raka trzustki niż osoby, które nigdy nie paliły.
Otyłość - osoby otyłe mają o 20 procent większe ryzyko zachorowania na raka trzustki w porównaniu z osobami o prawidłowej wadze.
Wiek - ryzyko zachorowania na raka trzustki wzrasta wraz z wiekiem. Większość osób, u których zdiagnozowano raka trzustki, ma ponad 60 lat.
Sposób odżywiania - chociaż potrzebne są dalsze badania, dieta bogata w czerwone i przetworzone mięso może zwiększać ryzyko zachorowania na raka trzustki. Dieta bogata w owoce i warzywa może zmniejszyć ryzyko.
Nadmierne spożycie alkoholu - niektóre badania sugerują związek między nadużywaniem alkoholu a rakiem trzustki. Ryzyko zachorowania na raka trzustki jest wyższe u osób pijących alkohol więcej niż trzy razy dziennie, w porównaniu z osobami, które tego nie robią.