Świadek na bierzmowaniu

pomysł z wisiorkiem mega ;) bynajmniej mi sie podoba i ta koniczynka na szczęście;) 

Kargaw od ilu lat mozna być swiadkiem bierzmowana? sa jakieś wymogi tak jak przy wyborze chrzestnych?  

Moja córka miała bierzmowanie w zeszłym roku. Ważne tylko żeby świadek był bierzmowany. Córka ma 15 lat jest też chrzestną ale ksiądz zgodził się na chrzestną bo ojciec chrzestny był pełnoletni.

Piękny prezencik, i na lata, a nie na dzień czy dwa :):) możesz nam się pochwalić, gdy zakup będzie zfinalizowany :) 

Oo ekstra

Dobry wybór, będzie miała pamiątkę

Kargaw to i ciebie też duża różnica wiekowa ;)

A tak zapytam z ciekawości bierzmowanie miała w 8 klasie? Jakieś miała testy?

Dopytuje bo niebawem starszą córkę będzie czekało ;) aż wam powiem że ciekawa jestem jak dużo dzieci się momentalnie nawrócili zacznie chodzić na religię;D

Duża różnica ale są plusy siostra się zawsze małym zajmie;) tak w 8 klasie akurat mieli super księdza który powiedział że nie będzie im nauki dużo dokładał i dał im chyba z 50 pytań. Każdy miał wybrać 5 i odpowiedzieć i podstawowe modlitwy( ojcze nasz, wierzę w Boga i zdrowaś maryjo)bo powiedział że po to mają książeczkę żeby z niej korzystali

Kargaw super tej prezent będzie. Na pewno pamiątka zostanie. 

A to spoko mają księdza z tym bierzmowaniem. Ja pamiętam moje bierzmowanie to musieliśmy wszystkie te pytania zdawać xD

Bierzmowanie, kiedy to było :) 

Dostałam od świadkowej wtedy drewnianą rzeźbę zawieszkę z Matką Boską i Dzieciną na ścianę plus 50 zł :) 

Kargaw to na luźno;) ja pamiętam że mojego bierzmowania to pytań było od groma + modlitwy a na egzaminach losowanie 3 pytań nie wiadomo które się trafi;) i do tego opowiedzieć o swoim wybranym patronie imienia;)

Córka ma jeszcze chwilę ale właśnie się zastanawiam jak to będzie ;) bo na komunii to okres covidu to zaliczali na religii tylko

Ja na bierzmowanie od siostry to tylko symbolicznie bluzkę dostałam

olaaleksanda, bo kiedyś tak było i to był już porządny prezent:). Ja dostałąm kosmetyczkę z tego co pamiętam i byłam zachwycona:). Czasy się trochę zmieniły stety/niestety:)..

Teraz się cuda na kiju wymyśla, już nie będzie tego co dawniej ,tęsknię za tamtymi czasami.  Było skromniej , a weselej .

U mnie bierzmowanie było mega skromne😁 nic nie dostałam 😪 😁

U mnie też było skromnie. Nie było nawet żadnego przyjęcia z tej okazji. Nie jest mi jednak jakoś smutno z tej okazji, bo przyjmowałam ten sakrament bardziej dla rodziny niż dla siebie. Co prawda u nas wymagali dość skrupulatnych przygotowań, więc do niedzielę chodziłam do kościoła, chodziłam też na gorzkie żale i inne nabożeństwa i po tym wszystkim zdecydowałam ostatecznie, że to nie jest religia dla mnie. Bierzmowanie było więc u mnie swego rodzaju pożegnaniem z Kościołem.

U mnie też nie było żadnego przyjęcia. Moja świadkowa przyszła na kawę i ciasto i tyle.

Bierzowanie to bardzo kameralny sakrament, co innego jak chrzciny  czy komunia. 

Tutaj będzie tylko obiad i kawa herbata ciasto. Miałam wam przesłać zdjęcie prezentu więc przesyłam padło na naszyjnik 

Pamiątka na lata:) w sam raz dla nastolatki  - będzie zadowolona :) 

Śliczny:), dobry wybór!