Świąd skory

Witam Drogie Panie! Jestem w 34 t.c i od około tygodnia towarzyszy mi okropny swiat skory, ( dotyczy to palców u stop). Świąd nasila sie wieczorem, tuż przed snem. Czy któraś z Pan miała podobna dolegliwość, czy to normalny objaw ciazy ?

Lepiej moze dowiedziec sie swojego lekarza gdyz moze to byc jakas zwykla infekcja a może byc to objaw tzw.zatrucia ciazowego.

Witaj moze to Zapalenie skory lub jakas alergia
Wiec radze Ci isc do lekarza przepisze moze jakas masc lub krem.A bedziesz spokojniejsza.

“Cholestaza ciążowa to choroba wątroby, która dotyka kobiety w ostatnich miesiącach przed rozwiązaniem i jest groźna dla płodu. Zbagatelizowana, może powodować gwałtowny, przedwczesny poród, być przyczyną krwotoku porodowego, a nawet zagrażać życiu dziecka. Ryzyko komplikacji maleje, jeśli cholestaza jest prawidłowo leczona. Dlatego tak ważne jest jej szybkie rozpoznanie.
Głównym objawem cholestazy jest uciążliwy świąd skóry głównie stóp i dłoni, który czasem pojawia się już w 25. tygodniu ciąży. Nasilenie dolegliwości występuje wieczorem i w nocy, bywa często przyczyną bezsenności. 20 proc. chorych kobiet skarży się też na mdłości, wymioty i utratę łaknienia. Nie każde swędzenie jest niepokojące, ale gdy utrzymuje się przez kilka dni i jest uporczywe, trzeba zgłosić się do lekarza. Dopiero po badaniach krwi oraz wykluczeniu innych przyczyn świądu może on stwierdzić wystąpienie choroby.”

Uporczywy świąd, zwłaszcza nasilający się wieczorem i w nocy w ciągu kilku dni warto skonsultować z lekarzem. Szczególnie, gdy towarzyszą mu objawy ogólne - mdłości, wymioty, biegunka, bóle brzucha, podwyższona temperatura, czy zażółcenie powłok skóry czy oczu. Może być wyrazem cholestazy ciężarnych, ale też innych stanów chorobowych. Sama cholestaza wymaga kontrolowania stanu płodu.
Może przyczyna jest bardziej banalna - wizyta na basenie w ostatnim czasie? Sucha, złuszczająca się skóra?
Czasem dziecko z przedszkola, bądź inny z domowników przynosi świerzb do domu…

Proszę to skonsultować z Pani lekarzem, gdyż to może być cholestaza w ciąży. Jest to dość częsta przypadłość zdarzająca się w tym okresie ciążowym i lekarz musi mieć Panią pod kontrolą oraz podjąć odpowiednie środki

Ja również na twoim miejscu Kasiu skonsultowałabym ten świąd z lekarzem prowadzącym ciążę. Objawy które opisujesz mogą (choć nie muszą) powodować cholestaze. Choroba ta jest niebezpieczna dla twojego dziecka.
Zastanów się też czy ostatnio nie uzywalas kremu do stop, czy tez byłaś na basenie. Czasem tak banalne rzeczy przypominają nam objawy choroby.

Ja również poleciłabym zaradzić się lekarza. Może najpierw zadzwoń do swojego lekarza? Ten najlepiej będzie wiedzial, czy to reakcja alergiczna np np. proszek, krem, chlor na basenie itp, infekcja grzybicza?

Drogie Panie! Wczoraj miałam wizytę. Lekarz prowadzący zapewnił, że to nic groźnego. Świąd był spowodowany bardzo wysuszoną skórą. Zalecił mi stosowanie kremami przeznaczonymi do pielęgnacji stóp. Wszystko skończyło się dobrze. Dziękuję serdecznie za wszystkie odpowiedzi ! POZDRAWIAM !

Katarzyna to super ze wszystko ok:)

Kasiu bardzo się cieszę że to nic groźnego. Najważniejsze że skonsultowalas to z lekarzem i on wykluczył wszelkie niebezpieczeństwo dla ciebie i maluszka;-) teraz tylko nawilzaj skórę aby sobie ulżyć. Jeśli mogę Ci polecić to wybieraj kremy z dużą ilością mocznika, działa on właśnie nawilżająco. Super też jest maść cholesterolowa, ale jest dostępna na receptę, robiona w aptece, pomaga przy różnego rodzaju wysypkach czy świądzie.

Swietnie ze jest ok