Swędzenie skóry w ciąży

Dziękuję dziewczyny za odpowiedzi i za doradzenie, jesteście niezastąpione :)

Magicznypazur czekamy na wieści

Magicznypazur - badania jakie powinnaś zrobić, aby sprawdzić czy to cholestaza to: Bilirubina, Kwasy żółciowe, Transaminaza GOT / AST, Transaminaza GPT / ALT. Niestety badania te są zazwyczaj drogie, ale dla świętego spokoju i własnego (i maluszka) zdrowia myślę, że warto.

Skąd to wiem? Sama zastanawiałam się czy nie mam cholestazy. W ciąży ekstremalnie zaczęły mnie swędzieć dłonie. Nie mogę sobie z nimi poradzić. Używam kremów, balsamów, ale one pomagają tylko na chwilę. Samo drapanie też na niewiele pomaga. Najczęściej muszę te dłonie podrażniać jakimś materiałem (bluzką, spodniami) lub trzeć o meble. Dopiero wtedy czuję ulgę. Gdy o tym powiedziałam lekarzowi prowadzącemu od razu kazał mi zrobić te badania, chociaż uważał, że skoro tylko ręce mnie swędzą to to nie będzie cholestaza, ale trzeba sprawdzić. Na szczęście wyniki mam w normie, więc to po prostu hormony w ciele szaleją. 

Tak jak dziewczyny napisały: to są objawy cholestazy. Z tego co czytałam ma to wtedy też powiązanie z wątrobą (o ile dobrze pamiętam). Lepiej sprawdzić. Większość wyników będziesz miała na drugi dzień, ale jedno z tych badań (nie pamiętam jakie) wyniki ma do 14 dni (tak mnie w zabiegowym informowali, ale w sumie wyniki dostałam na drugi dzień). Jeżeli tylko masz możliwość to zrób badania, abyś na wizytę już miała chociaż część wyników - lekarz na spokojnie wszystko wtedy oceni i zobaczy :) 

magicznypazur badania zrobione? Czy jednak się wstrzymalas? Może przeszło? 

Magicznypazur oj biedna jak problem minął ? Zrobiłaś badania ? 

Jak byłam w ciąży to nawet nie wiedziałam że jest coś takiego jak cholestaza przez przypadek dowiedziałam się w poczekalni od pacjentki która opowiadała jak się drapała aż do krwi tak ja wszystko swedzialo . Dobrze że jest forum dziewczyny pomogły i na przyszłość już będziesz wiedzieć jaka może być tego przyczyna. Ja później każda jedna rzecz która mnie nie pokoiła konsultowałam z lekarzem 

Dziewczyny jestem po badaniach, zrobiłam ALAT, ASPAT, Bilirubina i Fosfataza alkaliczna. Wyniki wyszły w normie ( w górnych granicach), tylko ten ostatni sporo podwyższony. Więc nie wiem, czemu tak się dzieje, ale świąd odczuwam dalej. W środę mam wizytę, także wszystko lekarzowi powiem, co i jak i zobaczymy, co on na to :)

magicznypazur cieszę się że badania wyszły w normie pewnie kamień spadł Ci z serca :) będzie dobrze :) 

Może jak wyszły w górnych to jest coś na rzeczy. Koniecznie daj znać co lekarz powiedział. Trzymam kciuki, żeby wszystko było ok! 

Magicznypazur - może po prostu hormony w organizmie szaleją? Mi tak cały czas mówią. Wyniki też miałam w normie więc wykluczyli cholestazę i stwierdzili, że albo to jakieś uczulenie albo hormony. Do dermatologa kazali iść. Ale jak byłam w pierwszej ciąży to dostałam maść ze sterydami, która mi nic nie pomogła, więc teraz się nie wybieram :D

Jak się nie potrafi postawić odpowiedniej diagnozy to zawsze można powiedzieć że to hormony 

Pcheła do dermatologa raczej mnie nie wyślą, bo nie mam ani wysypki ani żadnych plam :D Jeszcze dermatolog mi powie, że ściemniam, bo on nie będzie widział problemu. Ale to jutro Wam powiem co i jak :)

magicznypazur i jak tam po wizycie? Co lekarz powiedział? 

właśnie - magicznypazur jak tam u lekarza?

Pisałam już post, ale widocznie mi nie zapisało wczoraj :/

Więc tak, najpierw powiedziałam Pani doktor o moich objawach, na wstępie powiedziała, że bardzo niedobrze i zleci mi badania na próby wątrobowe. Mówię jej, że już zrobiłam sobie prywatnie dwa dni wcześniej w kierunku cholestazy i mówię, że wyniki w normie. Jednak Pani doktor kazała brać mi Essentiale na wątrobę, żeby trochę wspomóc jej pracę. Nic więcej nie wspomniała, a z pewnością jakby była to cholestaza, to by mi o tym powiedziała ze względu na to, że większość ciąż rozwiązuje się przed terminem.

magicznypazur czyli masz zrobić jeszcze dodatkowe badania? Czy wystarczyło to co już masz? 

Patrycja - wystarczyło to co ma magicznypazur. Ale pewnie przez to, że wyniki miała w górnych granicach normy to dostała tabletki na wątrobę, aby wspomóc jej działanie.

Magicznypazur - na pewno gdyby coś było nie tak, to by Ci powiedziała :) Także pobierz te tabletki i się nie martw niczym :) Będzie dobrze :) 

Skoro lekarz kazał brać to napewno nie za szkodzą, najgorsza jednak ta niepewność bo nadal nie znasz przyczyny. Zobaczysz czy tabletki pomogą. 

Patrycja. Niedopytalska wystarczyły te, które miałam.

Pcheła tym się akurat nie martwię :) bo stwierdziłam, że jak faktycznie byłoby coś na rzeczy, to lekarz pokierowałby mnie co dalej. A tak będę brać i zobaczymy, jak z efektami, bo na razie zbyt krótko, żeby móc ocenić, czy to coś daje.

Więc mam nadzieję że pomogą i się unormuje za nim urodzisz :) 

Całe szczęście,że to nie cholestaza.