Swędzenie skóry w ciazy a cholestaza

Hej,

Jestem w 35 tc, sporadycznie pojawiają się u mnie takie napady swędzenia skóry. Głównie swędzi na nogach tj łydkach i udach, ale też okazyjnie brzuch i dłonie oraz stopy. Też macie takie swedzenie?

W 33 tc robiłam badania pod kątem cholestazy, załączone niżej ale wszystko wyszło w normie. 

Zaczęłam dbać o nawilżenie i trochę przeszło. Ale teraz po 2 tygodniach znowu jednej nocy wróciło swędzenie,  znów cała długość nóg, sporadycznie ręce, dłonie. Mówiłam o tym lekarzowi 2 dni temu ale trochę zlała temat bo wyniki poprzednie miałam dobre. Jednak trochę nie daje mi to spokoju i zastanawiam się czy powtórzyć badania... �

CD.

Ale już na własną rękę,  tylko trochę to kosztuje więc się waham. Nie wiem czy sama się nie nakręcam, albo czy znów muszę zadbać o odpowiednie nawilżenie, może to stres w związku z blizajacym się porodem... nie wiem już sama.

Miał ktoś podobnie? 

O matko tez tak miałam wyniki w normie a swedzialo okropnie głównie brzuch i uda a na rękach to aż czerwone miałam od drapania. Kupiłam sobie olejek w kremie z Lirene będę mamą takie różowo białe opakowanie on jest na rozstępy niby ale zapach nieziemski i skóra tak nawilżona że swędzenie przeszło nie wiem czy od olejku czy psychika zaczęła działać że tak pięknie pachnie hahaha ale pomogło 

Koniecznie skonsultuj to z lekarzem . Ja nieststy nie miałam czegoś takiego

wiesz co te badania mogą się zmienić przed dwa tygodnie ja bym je powtórzyła, jeśli nie chcesz od ginekologa brać skierowanie to idz do rodzinnego, nie mów , że już miałaś te badania tylko opisz co się dzieje i napomknij , że do ginekologa jeszcze czekasz na wizyte , a np go nie ma bo ma urlop . Czasem trzeba trochę pościemniać by dostać skierowanie na to co się chce :D 

Dla.mnie swędziała skóra w czasie ciąży ale było to do wytrzymania i nie trwało jakoś długo. Może warto powtórzyć badanie.

mnie swędział brzuch bo wiadomo skóra w tym miejscu sie rozciąga , ale zaczęło się  u Ciebie na stopach i dłoniach ? bo to jakby najpierw te okolice dotyka i towarzyszy temu wszystkiemu niepokój , rozdrażnienie i problemy ze snem, ale nie zawsze , ale moze to się też pojawić jednak

Też mnie bardzo swędziała skóra - pomagało picie większej ilości wody i częste nawilżanie oliwką. Dzidziuś rośnie, skóra się rozciąga i niestety pojawia się swędzenie. 
Skoro robiłaś badania i wszystko wyszło w normie to raczej nie ma powodu do niepokoju. 

U mnie swędzenie na brzuchu było objawem rozstępów;/ polecam mega nawilżać skórę, najczęściej jak się da. Do tego spore ilości wody, nawet parę lyczkow gdy się nie chce pić. 

To też hormony. Mnie podczas karmienia piersią mega swędzi skóra głowy i twarz. Nie mam łupieżu ani nic bo byłam u dermatologa i też nie wiadomo co to. Jak nawilze sobie dobrą odżywka to 2dni mam spokój. Uczulenia na szampon czy kremy tez nie mam. 

Mnie w ciąży również swędziała skóra, pod koniec to już dość często, ale nie był to objaw cholestazy, po prostu skóra się coraz bardziej rozciągała, hormony szalały i stąd to wszystko. Jeśli wyniki masz okej, to nie martw się na zapas. Powtórz je, skonsultuj się z lekarzem. Trzymam kciuki :)

Bardzo dobrze, że nie zbagatelizowałaś świądu. 

Kwasy żółciowe masz w normie, a więc to wcześniejsze swędzenie na pewno nie było od cholestazy. Najważniejsze jest to badanie kwasów żółciowych. Enzymy wątrobowe również wyniki są u Ciebie prawidłowe, więc według mnie nie masz powodów do zmartwień ze względu na cholestazę. 

Gdyby było coś niepokojącego w wynikach na pewno lekarz ginekolog by zareagował. 

Może to z nerwów przed zbliżającym się porodem swędzi cię skóra? 

35 tydzień ciąży to też już duże dzieciątko w twym brzuchu a jeszcze na pewno rośnie i skóra jeszcze się rozciąga. Być może stąd ten świąd u Ciebie. 

Mnie w ciąży swedziała skóra natomiast najpierw okazała się być reakcja uczuleniowa na kosmetyk.

Pod koniec ciąży swedziała mnie skóra gdy zapomniałam o tym by nawilżyć skórę. 

Mnie też swedziala a czym więcej o Tym myślałam tym bardziej swędziała. I rzeczywiście okazało się,  że problemem jest suchą skóra 

Mnie też w poprzednich ciążach swedziala mocno skóra, ale ja np. uwielbiam bardzo ciepłe prysznice a to z kolei też przesusza skórę i może powodować swędzenie skóry, dlatego pod koniec prysznica warto się przepłukać chłodniejszą wodą. Też w miarę możliwości starałam się balsamować skórę by ją nawilżać, ale skóra się potrafi przyzwyczaić i może przestać przez to działo i warto zmienić na chwilę balsam na inny. Mówię to na podstawie swojego doświadczenia że swedzącą skórą

Oj pamiętam jak raz zaczęłam czytać o cholestazie i tak się nakręciłam, że jak w nocy swędziała mnie skóra to nie mogłam spać. Ale to tylko sucha skóra. Mam nadzieję, że u Ciebie to też jedynie brak nawilżenia i cholestaza się nie rozwinęła.

oj czasami sami sobie cos umyślimy i widzimy u siebie takie objawy 

Szczególnie w pierwszej ciąży, kiedy wszystko jest nowe i nie wiadomo tak naprawdę co jest normalne a kiedy zacząć się martwić. Dlatego dobrze, że są takie fora :)

Ja właśnie w pierwszej naczytałam się o cholestazie i tak mi to w głowie zostało, że wszystko mnie kilka dni swędziało. Oczywiście to nie było to tylko moje urojenie;D

I jak tu uniknąć stresu w ciąży, jak nawet czytając o dolegliwościach ciążowych można się zestresować.

I od razu ma się wszystkie objawy :D powiem Ci, że w tej ciąży jak mam problem to tu pytam a z Google nie korzystam i jest spokojniej ;)

oj na tym forum bardzo duzo mozna sie dowiedziec