Ja brałam tylko kwas foliowy i jod. W końcu chyba nie każda ciężarna bierze komplet witamin? Resztę staram się dostarczać w diecie.
Dlatego może nie każdy ginekolog i nie wszystkim kobietom, ale mnie mój ginekolog zalecił jod.
Oczywiście trzeba wiedzieć co się bierze; jak bierze się mieszankę witamin i minerałów dla ciężarnych, to już zawiera się w tym suplementacja jodu. Tak jak i kwasu foliowego; a jakoś potrzeby suplementacji kwasu foliowego nikt chyba nie neguje?
A mi poleciła wybrać sobie witaminy dla ciężarnych. Jeszcze zanim zaszłam w ciążę brałam Dopel Herz Mama i cały czas kontynuje. Lekarka powiedziała że są dobre. Jest w nich cały komplet witamin. Ale prawda jest taka że aby dziecko się zdrowo rozwihalo a mama była w pełni sił najważniejsza jest odpowiednia dieta. Żadne suplementy nie pomogą jeśli nie odzywiamy się prawidłowo.
Teraz to chyba w każdym suplemencie dla ciężarówek jesteś oprócz kwasu foliowego.
jest wszystko, tylko rzecz w tym, ze niektóre mikroelementy sie wykluczaja, a sa razem, np. wapn i zelazo, jedno i drugie powinny byc przyjmowane osobno, tymczasem są razem w jednej pigułce, moze dlatego wiele kobiet ma niedobór żelaza choc je teoretycznie przyjmuje
Nie wiedziałam takich rzeczy, ja to żelazo przyjmuje naturalne -sok jabłko burak pomarańcza po prostu jestem uzależniona
Skoro powinno być osobno, to czemu jest razem, czy te koncerny zwrócą uwagę kiedyś na nas a nie na naszą kasę
MAM ja zawsze pilam sok jablko-burak. ale z ta pomarancza musze sprobowac bo musi to byc jeszcze lepsze!
Michasia o wiele lepiej suplementować witaminy w postaci jedzenia. Ja zdrowo się odżywiam ale mimo wszystko łykam witaminy. Same witaminy nic nie dadzą tak jak napisała Jola potrzeba zdrowej i zbilansowanej diety, żeby były dobrze przyswajalne.
Żona juz w sumplementach miała jod ale przede wszystkim stawiała na zdrowa żywność bogata w witaminy i minerały
Ja też nie brałabym żadnych witamin bez konsultacji z lekarzem.
Jeśli chodzi o jod, to chyba najlepiej jakby go przyswajać naturalnie. Ja polecam grotę solną! Ma super mikroklimat, przyjemnie wycisza i odpręża, a do tego podobno 45 minutowy seans w grocie dostarcza nam dawkę jodu porównywalną z 3dniowym pobytem nad morzem.
Każda kobieta musi sprawdzić wszystko na sobie. Czasem wystarczy zdrowa dieta, a czasem trzeba ratować się niestety suplementami.
Natka ja w tej ciąży mam parcie na pomarańcze, może dlatego przemyciłam pomarańcze do soku jabłko burak
MAM ja za to mam mega ciagoty do melonów i pomelo
Dziewczyny z tym jodem trzeba naprawde ostroznie. Niby jest bardzo zdrowy dla naszego organizmu, ale jesli ktos ma problemy np z tarczyca, wtedy powinien bardzo uwazac na jego dawkowanie
Ja też głównie w owoce i warzywa inwestowałam i chyba wystarczyło, bo wyniki miałam dobre
Natka, ze wszystkim można przesadzić, nawet z witaminami, a szczególnie w ciąży powinnyśmy uważać.
Polacy to lekomani, suplementy dla nas jak cukierki, dlatego trzeba słuchać lekarza i nic nie brać ponadto
Mam masz racje :d a najlepsze jest to ze tak naprawde z tych suplementów wchlania sie moze 20-30%
A ludzie wierzą w moc suplementów.
Do tego stopnia, że wierzą, że jest nowość wit. C lewoskreta i wydają większą kasę na nią, bo jest lepsza, a wystarczy poczytać, że każda wit C jest lewoskrętna
A czego to teraz nie wymyślą zeby tylko nam wcisnac. a co do witaminy C to najlepsza jest z kapustyu kiszonej mozna dostac ja sproszkowana w sklepach ze zdrową zywnoscia i są specjalne przepisy co do stosowania i dawkowania jej. I naprawde jest rewelacyjna i moge ja polecic. A jak skretna jest to ja juz nie wiem hehe
To prawda z tymi ulepszonymi witaminami czy innymi lekarstwami wystarczy napis nowość i oczy się świecą. W ciąży tylko lekarza się słuchałam, nic nie wzięłam bez jego konsultacji, ze wszystkim można przedobrzyc.
W ciąży zalecane są konkretne witaminy, a nie suplementy diety które czesto pojawiają się w reklamach. Ja przez całą ciąże i potem jak będę karmić przyjmuję Jod 200, wit D3 2000 oraz kwas foliowy. Takie mam zalecenie od lekarza, że to jest niezbędne i wystarczające. W vit C lepiej przyjmowac w postaci owoców czy warzyw.
Przede wszystkim ważny jest dla organizmu kobiety zrównoważony sposób żywienia i prawidłowy tryb życia, witaminy mają uzupełnić nasze zapotrzebowanie, ja biorę prenatal duo z zalecenia lekarza, jest tam m.in. ww. jod.