Dzień dobry mamy
co podajecie na suchy kaszel u dziecka ? Czy używacie na noc jakis kropel przeciw kaszlowi ? Ja nie podaje ale mam takie w domu ciekawa jestem waszego zdania. My smarujemy maścią i inhalacje z soli fizjologicznej ( czy można robić z czegoś innego ?)i syropek podaje domowy z sosny. I wapno. Znowu sezon na choroby otwarty ;(
Dobrze ,że robisz inhalacje ze soli fizjologicznej i nacierasz maściami . Przy suchym kaszlu powinnaś też dawać dziecku bardzo dużo picia . Oklepywać . W pokoju dziecka też nie powinno być suche powietrze, jeżeli tak jest musisz nawilżać pomieszczenie ,specjalnym nawilżaczem albo po prostu mokrym ręcznikiem zawieszonym na grzejniku , ten ręcznik możesz jeszcze skropić olejkiem eukaliptusowym , sosnowym . Maluszka do snu układaj z podniesioną głową co ułatwi dziecku odkrztuszanie ,
Przy suchym kaszlu najlepiej dawać dzieku coś gęstszego do picia, żeby nawilżać gardełko. Czyli jakieś gęstsze soki albo siemie lniane(jak wypije).
Mogłabyś jeszcze zacząć nawilżać powietrze w domu-najlepiej nawilżaczem powietrza.Często wietrz pomieszczenie.
Postaraj się,aby dziecko się za bardzo nie zmęczyło np.biegając,bo to też nasila kaszel.
Ja podawałam mojej córce herbatkę malinową .Oprócz smarowania maścią klatki i plecków smarowałam stopy,aby je też rozgrzać.
Syrop,który nam zawsze pomagał to Sinecod-zwłaszcza na noc.A jak było naprawdę źle ,to p.doktor zapisywała Zyrtec lub Fenistil w kropelkach.
No i jeszcze nie zaszkodzi podawanie Cebionu oraz nawilżenie śluzówki w nosie.
Życzę zdrówka
Każdy syrop powinniśmy skonsultować z lekarzem. Nie podawać samemu. To zależy ile dzieciaczek ma lat. Przy suchym kaszlu ważne jest nawilżanie śluzówki, więc podawajmy malcowi dużą ilość płynów. Nawilżanie powietrza tez ważne i wszelkie inhalacje nawet samą wodą jak najbardziej wskazane.
Adamos masz rację , nie należy samemu podawać syropu , najlepiej odwiedzić pediatrę , żeby osłuchał dziecko i przepisał właściwe lekarstwa .
Dziękuję bardzo zastosujemy dodatkowe sposoby
Angel dziękuję właśnie mam sinecod ale do tej pory nie podawałam. Jak ja będzie meczylo bardzo w nocy to jej podam. A tak leczymy się delikatnymi sposobami. Do lekarza nie idę bo odrazu będzie antybiotyk tali nasz lekarz. Jak będzie się pogarszalo to wzywam prywatnie lekarza ale mam nadzieje ze te sposoby nam pomoga. A co myślicie o spacerach przy kaszlu ?
Myszek-Lekarze zalecają wychodzić z dzieckiem.Gdy córka miała zapalenie oskrzeli też kazano nam wychodzić.tylko nie jak jest gorączka.-tak uważał jeden lekarz.A drugi mówił ,że przy zapaleniu oskrzeli absolutnie NIE.Teraz z pewnością już bym nie wychodziła na spacery z tak chorym dzieckiem.Człowiek niestety uczy się na błędach.
Myszek u nas sprawdzają się bardzo inhalacje więc dobrze, ze je stosujesz i nie podawałabym leków bez konsultacji z lekarzem tak dla własnego spokoju…u mnie od suchego kaszlu przechodzi w mokry zazwyczaj i wtedy włączam oklepywanie które działa bardzo dobrze więc to tak na wszelki wypadek ![]()
Jeżeli chodzi o spacery to kiedy dziecko jest przeziębione to jak najbardziej można wyjść z nim na podwórko ale kiedy pojawia się gorączka to nie można wychodzić- świadczy to o jakimś poważniejszym problemie i nie należy dodatkowo ryzykować.
Myszek a Twój synek długo ma ten suchy kaszel ?
Nie każdy syrop można podawać przed snem, niektóre jeszcze bardziej nasilają kaszel, dlatego odwiedźmy pediatrę i stosujmy się do jego zaleceń i zawsze czytajmy ulotkę. Kaszel suchy po podaniu odpowiedniego leku po kilku dniach przechodzi w kaszel mokry. I powoli infekcja powinna ustawać.
Moona to jest córeczka
trzeci dzień i zaczyna się przeradzac w mokry na szczęście to dobry objaw dalej bez temperatury wiec wczoraj wyszlysmy na 20 minut złapać trochę świeżego powietrza ale dziś sobie juz odpuści my bo boje się pogorszyć jej stan . Lenka bardzo ładnie robi inhalacje juz sama i na szczęście nie ma problemu z tym. Syropu na zatrzymanie kaszlu dalej nie podałam. Myślę że zmierza wszystko w dobrym kierunku. Iwona dziś w łączymy oklepywanie wg twojej rady bo już zaczyna jej odchodzić.dziękuję wam kochane jesteście ja zawsze w nerwach jak mała przeziębiona czy choruje… pozdrawiam
To bardzo dobra wiadomość.
Ja też zawsze się stresuję,przeżywam ,że coś znowu dolega córce.
Myszek oj przepraszam myślałam ,że synek :)))
To bardzo długo ją męczył ten suchy kaszel , ale jak już przechodzi w mokry , to dobrze . Tak rób inhalację i oklepuj .
A twoja córeczka nie ma alergii , że tak długo ma ten kaszel ?
Myszek mokry kaszel to dobry objaw:) A inhalujesz z jakimi preparatami, jakieś zioła sól?
Moona badania miała i są ok to raczej alergii nie ma. Katar jak miała jak była mała to prawie miesiąc ja trzymał wiec może taki organizm. A tez się martwiłam bo miała 2 miesiące ale wszytsko było po nadzorem lekarza. Adamos używam tylko soli fizjologicznej bo chyba inne tylko na receptę. U nas już prawie ok zakaszle raz dziennie. Znalazłam super przepis na syrop z buraka na kaszel i używaliśmy małej bardzo smakował
a wy znacie ?
Czytałam, że na suchy męczący także w nocy kaszel dobrze jest pić rzadki, schłodzony kisiel lub pić siemię lniane, ale nie wiem w przypadku dzieci kiedy siemię można podawać, ale kisielek można.
W aptece pani mówiła, że siemię można podać dziecku, ale nie wiadomo czy wypije, bo niedobre
Próbowałam dawać do picia siemię synkowi, ale się buntował. Co do leków na kaszel to podaje mu syrop z prawoślazem. Wcześniej kupowałam zwykły prawoślazowy, ale nie pomagał. Pani w aptece poleciła mi Dicotuss, ma jeszcze miód w składzie i ten na niego działa.
Syrop prawoslazowy jest niedrogi i z reguly jesli nie pomoze nie powinien zaszkodzic.ja ostatnio kupilam prawoslazowy z malina i cynkiem i podaje starszemu synkowi bo juz mi rece opadaja.ma suchy dudniacy kaszel a lekarz flavamed mu przepisal co tylko nasililo mu kaslanie.