Zapomniałam dodać, że bardzo ważna jest odpowiednia wilgotność powietrza zapewniona przez nawilżacze lub mokre ręczniki na kaloryferze. Ważne by ubranka były z 100% bawełny, ponieważ inne tkaniny mogą dodatkowo podrażniać skórę.
U mojej córci niedawno na brodzie pojawiła się taka sucha czerwona plama, byłyśmy z tym u naszej pani pediatry i pani pediatra zaproponowała byśmy kupiły Nanobase. Po kilku smarowaniach plamka sucha zeszła. Polecam ten balsamik - u nas sprawdził się rewelacyjnie. Poza tym można go wykorzystać na inne suche miejsca np. łokcie, stopy.
U mojej córci pojawiły się jakis czas temu takie suchości na policzkach i nosku.
W aptece farmaceutki poleciły mi krem Dermobaza (ok 9 zł) i jest naprawdę super.Smaruję regularnie,wieczorem
i nie widzę takiej suchości przez dzień na twarzy córki
Ja stosuję krem Mediderm - dobrze nawilża i nie zostawia tłustej powłoki. Dodam, że polecany on jest przy AZS czyli atopowym zapaleniu skóry i można go używać już od pierwszego miesiąca życia dziecka. Nie uczula. Przed użyciem jakiegokolwiek specyfiku polecam wcześniej posmarować 1 cm skóry dziecka i zaobserwować czy nie występuje reakcja alergiczna. Pozdrawiam. Lucyna
na suchą skórę u nas sprawdziła się maść cholesterolowa na receptę.
Anita ja kupowałam maść cholestelorową bez recepty.Mega wydajna i jej cena to ok 26 zł.
Takie suche plamy mogą też być objawem łojotokowego zapalenia skóry.
Polecam do pielęgnacji także oillan baby krem do pielęgnacji twarzy i ciała.Sama na sobie testuję
i nawet nawet:)
Synek czasami ma suche plamy to wtedy smaruje mu je nive’a sos
Polecam nanobase jest rewelacyjna i na suche plamy jak rowniez na krostki. Gdyby nie pomagalo trzeba natluscic np linomagiem.
Ostatnio moja mala miala suche plamki na reku i nóżkach stosowałam krem oillatum na przemian z nanobasa pomoglo;)
Emolium, Oilatum, Oillan, masc z wit. A (stosowac roztropnie), Cutis Help mimi (to ostatnie polecem szczegolnie, szczegolnie na skore z AZS, lub innymi problemami skornymi jak egzema itd)
moja córeczka jak teraz chorowała dostała suchych plam na rączkach
ale smarowanie oliwą jej pomogło
Oilatum , maść z vit a+e po uzgodnieniu z pediatrą, ewentualnie może tu pomóc zwykła oliwka.
Polecam serie kosmetyków Nivea Baby wszystkie są dobrze nawilżające
my stosujemy emolium krem specjalny do twarzy i suchość znika, oliwka może zatkac pory które się przeciez oczyszczają więc może lepiej nie
polecam emolium super sobie radzi z wszelkimi problemami skórnymi nie tylko u dzieci, co do nivea baby nie polecam okropnie uczula.
Atoperal Baby - cała seria kosmetyków jest cudowna. dostępne w aptece, ale bez recepty i na pewno nie zaszkodzą.
ostatnio z racji kolejnego uczulenia używam zamiast wody przegotowanej wodę micelarną alphanova bebe i nie smaruję małemu żadnym kremem buźki i widac poprawę, nie ma uczulenia i suchości dlatego moge polecić, choć niestety buteleczka 500 ml kosztuje ok 45 zł, ale jeśli się używa tak jak zalecają niewielką ilość na wacik to naprawdę jest wydajny
Nivea dla maluszkow
A ja właśnie zdecydowałam się kupić Oillan, który tak chwalicie w wątkach
Do tej pory kąpałam w emolium, ale chcę sprawdzić inne firmy. Oillan nie ma parabenów, co dla mnie bardzo ważne, a niestety wiele innych firma ma ich bardzo wiele i nie rozumiem dlaczego są to produkty polecane dzieciom skoro tak dużo jest złych informacji na temat właśnie parabenów. Mówię tu o składnikach typu: Methylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Butylparaben jakby co
co do kąpieli dobry jest olej lniany tylko dobrej firmy , tylko że wtedy wszystko jest mega tłuste, w takiej emulsji natłuszczającej aż tak bardzo tego nie odczuwamy , a z olejem już tak. Ale sam fakt jest on chyba najbezpieczniejszy dla dziecka, większość emolientów zawiera olej lniany i tak jak pisze Levusek sa tez niestety niezalecane składniki dla dzieci.
Ja ostatnio przy tych swoich porządkach wyciągnęłam parafinę ciekłą, poczytałam i zastosowałam na suchą skórę mojego dziecka i póki co muszę powiedzieć, że jest lepiej. Niestety Oillan się nam skończył i mój mąż zawsze ma nie po drodze kupić nowa butelkę, a dziś to ja zapomniałam, ale parafina nie dość że jest dobra w ciąży na rozstępy to jeszcze dla dziecka bezpieczna już od samego początku