Strzelające kupki

Nam pediatra zaleciła Espumisan doraźnie + Delicol przed każdym karmieniem. Ale mam wrażanie ze ten Delicol nie pomaga zbytnio. A dziewczyny mi polecają jakiś produkt Niemiecki. Wiecie może o co chodzi?  Jakiś podobno świetny jest na kolki ale niedostępny w Polsce. Zastanawiam się dlaczego? Czy jest jakiś mocny czy po prostu nie wiem jakiejś umowy nie ma na ten produkt w Polsce. 

My Espumisan przyjmowaliśmy długo i każde odstawienie jego skutkowało bólami brzuszka co mnie upewniało że działa;) 

Espumisan jest o tyle dobry że nie można go przedawkować więc jest bezpieczny dla dzieci od 1 miesiąca 

Nie miałam z tym styczności jako oznaka, że to może być problem i świadczyć o jakiś nieprawidłowościach. Szczerze właśnie się tego od was dowiedziałam .... Czuję się naprawdę zaskoczona. 

Ja od początku jadłam wszystko. Nawet specjalnie się nad tym nie zastanawiałam. Jednak nie jadłam zbyt często produktów nie zalecanych. 

Espumisan wszedł przy kolkach. U nas był skuteczny. 

Też podawałam Espumisan ale żeby dziecku gazu lepiej schodziły. Na szczęście z brzuszkiem było wszytko ok

akk Tak jest polecany Sab simplex. Jest dostępny tylko w Niemczech niestety w Polsce nie można go kupić.. jedyny podobny produkt tego jest Espumisan 100 oraz bobotic forte , z tym że Espumisan jak ten Niemiecki lek można poddawać już od pierwszych dni życia a bobotic ma większa ilość symetykonu w składzie i można podawać jak dobrze pamiętam od 1mc. 

u nas espumisan cudów nie robił , ale dawałam codziennie tyle ile kazała położna bo u nas kolki poziom level hard 

A Espumisan czasami nie jest dopiero po 1 miesiącu? Wydaję mi się że nie powinno się go stosować w pierwszym miesiącu życia 

Tak, espumisan jest od 1 miesiąca życia ale oczywiście o wcześniejszym stosowaniu może zadecydować pediatra ale na pewno nie podałabym noworodkowi na własną rękę. 

Ten sap Simplus czasem nie działa wcale lepiej niż ten nasz espumisan. Tylko czesto mamy chciałyby odrazu efekt widzieć a to trzeba któryś dzień jednak poczekać. 

Dla nas położna pozwoliła stosować espumisan ale najpierw zaleciła zastosować delicol. Tak to jest zalecany od 1 miesiąca.

Tak naprawdę nie robi się badań na takich maluszkach i nie wiadomo tak naprawdę czy ten Espumisan lub Dąb Simplex coś daje. Zazwyczaj tym co najlepiej leczy kołki jest czas, bo układ pokarmowy dziecka musi po prostu dojrzeć. Jednak wiadomo, że gdy dziecko płacze to próbuje się wszelkich środków, żeby tylko jakoś pomóc i ulżyć w cierpieniu.

Ale te kołki to też zazwyczaj się zaczynają po 4 tygodniach wiec tak akurat na Espumisan;D

U nas też najpierw był delikol ale tak słabo działał 

ja stosowałam szybciej espumisan, ale to było dosłownie parę dni przed miesiącem, ale nam już zleciła położna i ona mi podała dawki jakie miałam jej podać 

espumisan to chyba kilka kropli 

Symetykon zawarty w espumisanie rozbija pęcherzyki gazów w przewodzie pokarmowym, wchłania się i jest wydalany w niezmienionej formie. Także jest bezpieczny i działa ale wiadomo nie na każde dziecko bo nie zawsze przyczyną kołki jest powietrze w brzuszku 

Właśnie o to chodzi. Jak pomaga to dobrze, ale często dzieci płaczą z innych powodów i wtedy żadne krople nie pomagają.