Witam wydaje mi się że nie jest to nie pokojace ale zapytam tutaj mała miała sucha kostkę na główce pod włosami. Podczas czesania jakby to powiedzieć ta krostka wyszła wraz z korzeniem że tak powiem nie wiem jak to ująć dokładnie... W skórze głowy była dziurka bez krwi surowicy itp od tamtego czasu minęły 3 tyg dziś myjąc jej włoski poczułam coś twardego zrobił się ropny strupek na głowie w tym miejscu.. Jest zaschnięty nie ma obrzęku. Czy mam się niepokoić?
Nigdy nie spotkałam się z taką sytuacją więc ciężko powiedzieć
Jednak udalabym się do pediatry żeby obejrzał
Coś się tam pewnie zaczyna dziać.mize warto zapytać pediatry on w razie czego da skierowanie do dermatologa
Ciężko powiedzieć tak na odległość moze to tylko zwykła chrostka ktora z czasem sie zagoi a może potrzebna jest na to jakaś specjalna maść i pielęgnacja lepiej niech obejrzy lekarz pediatra
Nie spotkałam się nigdy z czymś takim jak bym poszła do lekarza jednak dla świętego spokoju
Może to jakiś włosek urósł pod skórą, bo nie przebił naskórka?
Może wcześniej gdzieś się zadrapała i powstało zapalenie okolomieszkowe, strupek to zaschnięta krew która pewnie po usunięciu w jakiejś śladowej ilości się pojawiła. Obserwuj czy więcej się krostek nie pojawia. Jak pojedyncza sprawa to bym się nie martwiła, a jak będzie tego więcej to poszłabym się skonsultować z rodzinnym.
Niespotkalam się nigdy z takim czymś. Może lepiej niech to jakiś lekarz obejrzy
Dla pewności poszłabym do lekarza
Wyjaśniło się coś ?
I jak antybiotyk zadziałał??:))
Mój synek miał kiedyś takie strupki we włosach, z tym, że u niego było ich więcej. Lekarz powiedział, że to ŁZS czyli Łojotokowe Zapalenie Skóry. Kazał przemywać spirytusem, strupki wyschły, odpadły i wszystko minęło.
Ale to nie wygląda na ŁZS no chyba ze bardzo zaawansowane juz
U nas po maści z antybiotykiem i gencjane wszystko się super zagoiło po za 6 plamkami które miała nic więcej się nie zrobiło. Czyli jak mówiła lekarz na zmianę szamponu mogło to być. Albo infekcja wirusowa. Więc pięknie znika i co najważniejsze od tamtej pory nie pojawiły się żadne nowe.
Dariamama to super :) pewnie niedługo wszystko przejdzie zupełnie.
Daria super że sie udało pozbyć tego z główki a co do szamponu to możesz sprawdzić jak za jakiś czas byś nim umyła główkę dziecku
Dariamama no dobrze ze pomaga bo nie fajnie to wyglądało a i co oni dodają do tych szamponów dla dzieci to jakaś masakra
Nati to nie tylko do szamponów ogólnie do kosmetyków;(
Dariamama, cieszę się, że jest lepiej :-) Przed zakupem szamponu czy jakiekolwiek innego kosmetyku staram się czytać jego skład. Mój starszy syn jest bardzo wrażliwy na niektóre substancje i muszę uważać.
To super ze się wszystko goi i znika;))