Straszny sen noworodka

Hej,

czy możliwe że noworodkowi się coś śni? Moja mała często podczas snu się czegoś wystrasza, aż tak odskakuje, czasami nawet we śnie krzywi się do płaczu (nie płacze). Tak się zastanawiam czy jest to z czymś związane....

a masz starsze dzieci? może przeszkadza jej cos podczas snu? jakieś krzyki? może się czegoś wystraszyła? Czasami dzieci tak mają i ciezko to wytłumaczyć ;)

Laura też czasami płacze przez sen może dziecko sobie przypomniało o czym np o szczepieniu albo się czegoś wystraszyło warto podejść do dziecka i pogłaskać po główce żeby się uspokoiło i poczuło nasza obecność :) 

Mój córeczka miewała, tak myślę że źle sny bo właśnie potrafiła się obudzić z wielkim płaczem, ale właśnie pytanie czy takie maluszki potrafią mieć sny skoro jeszcze nic wielkiego nie przeżyły 

Moja córeczka też czasami ma tak że śpi i czasami zapłacze, myślę wtedy że się zbudziła, a ona dalej w najlepsze śpi. Myślę że może się coś źle śnić jak i dobrze, bo często też się uśmiecha przez sen :) 

Noworodki śpią wieuszusc czasu czujnie wiec może to być związane z dźwiękami otoczenia lub nieumiejętnością kontrolowania jeszcze swoich ruchów i rozwojem układu nerwowego 

https://www.pampers.pl/noworodek/sen/artykul/ruchy-noworodka-podczas-snu

U nas to samo , dyszy podczas snu jakby biegał albo śmieje się w głos czasami tez potrafi bardzo się rozpłakać .  

Ciekawe czy maluszki  juz od pierwszych dni życia maja sny  , bo nie poznały przeciez  jeszcze życia na tyle dobrze . 

(Ktos mi kiedyś powiedział ze dzieciom się śni ich całe życie jakie maja przezyc)

Wiadomo ze to niemożliwe xD ktoś pewnie tak wymyslil inny powtórzył  i poszło w świat xD 

Całkiem możliwe , mój synek tez miał niespokojny sen

Myślę że to może być związane z niedostatecznie rozwiniętym układem nerwowym u takich maluszków. Tak reaguje na bodźce z otoczenia. Moja córka troszkę starsza od twojej a też ostatnio gorzej sypia, kręci się podczas snu, a w nocy i wiele częściej się budzi 

Może być przebodzcowane z otoczenia a może być tak że po prostu coś przeżywa :) przejdzie dziecku raczej jakby coś bolało to by po prostu płakało non stop a nie tak na spokojnie i bez nerwowo kochana :) 

Dzięki za odpowiedzi, uspokoiłyście mnie :) 

Noworodkom nie może raczej się nic śnić bo nie są w stanie jeszcze wymyśleć przegiegu, jakiejś historii snu. Poddrygi są normalne i jeżeli nie wybudzają dziecka to nie ma się czym martwić.

Nawet w brzuchu matki dziecko ma już pierwsze sny :) dziecku śni się po prostu to co robiło w ciągu dnia. Gdy było za dużo bodźcow w ciągu dnia to w nocy może być niespokojne a nawet może pojawić się płacz przez sen. Nie jest to nic nietypowego więc nie ma się co martwić :) 

Dzieci przez sen również się uśmiechają więc czasem w czasie snu przypominają sobie również przyjemne chwile :) 

Też chętnie się dowiem bo u mojej córeczki jest tak samo 

Sen to jest taka zagadka i chyba nigdy się nie dowiemy czym jest spowodowany i co na niego wpływa, ten temat jest cały czas badany i co chwilę powstają nowe teorie i wysowane nowe wnioski 

Mi sie czesto śni coś jak o czymś dużo myślę, dlatego z dziećmi może być podobnie, przeżycia w ciągu dnia, albo jak ma za dużo bodźców. 

Dokładnie, dzieci jeszcze nie mają wyobraźni więc śni im się tylko to co widziały w ciągu dnia :) 

Moi chłopcy jak tylko w ciągu dnia mają dużo bodźców i wrażeń to zaraz w nocy się budzą , źle śpią, a mają 2 i 4 latka.

Dokładnie tak przeżywają często to co się działo w ciągu dnia nic innego , nie ma co się stresować :) 

Wydaje mi sie ze jak jest bardziej intensywny dzien cos sie dzieje w ciagu dnia to wowczas dzieci bardziej przezywaja w nocy, czesto obserwuje to u swoich dzieci wieksze wydazenia w przedszloku to zawsze mala sie krecila gadala przez sen ;) z mlodsza jest teraz podobnie