Strach przed dentysta

a może spróbuj z bajką ? w zasadzie tu sporo zależy od podejścia dentysty , ale jak dziecko się boi może być różnie. Może warto kupić bajki o dentyście i czytać. Do tego zestaw play- doh dentysta 

https://www.smyk.com/p/play-doh-dentysta-8-tub-zestaw-kreatywny-i6867787

Ewelkar może tak jak dziewczyny piszą, te książeczki coś pomogą?

Tofunia mamy zestaw Playdoh dentystę , nawet pokazywałam jej bajkę jak pani robi ząbki i dalej nie chce ...ręce opadają :( 

naprawdę masz małego uparciucha. ..

Musisz próbowac wszytskiego 

A moze spróbuj ją zabrać tak po prostu do dentysty dziecięcego żeby zobaczyła jak to wygląda i np. poznała panią dentystke? Może gabinet sie na to zgodzi skoro ma na tym zarobić :)

pleydoh chyba nei zadziała tutaj chodzi o coś zupełnie innego, myślę ze strach przed gabinetem spróbój porozmawiać z dentystką i umówić mała na kilka wizyt takich adaptacyjnych, moze za 2-3 razem sie uda bo najgorzej zrazić malucha 

Może wybrać się do jeszcze innego dentysty, który podejdzie do dziecka inaczej. 

Najważniejsze żeby dentysta  miał podejście do dziecka bo inaczej dziecko się wystraszy i nie będzie chciało chodzić 

potwierdzam;) ja miałam dentystke z która mam bardzo dobry kontakt do tej pory, z córką poszłam najpierw na wizyte adaptacyjną nie wiem co bardziej podobało sie córce rozmowa z dentystą siedzenia na fotelu czy nagroda za  wizyte;) 

do tej pory jak idzie na wizyte to coś tam dostanie;) a jest już spora;) 

zreszta kochani dentysta musi mieć podejscie nie tylko do dziecka;D każdy wie jaki stres towarzyszy kiedy mamy siadać na fotel;)

Aniska oj tak dokładnie, ja zawsze mam stres jak mam usiąść na fotelu:D

Ja zwiedziłam już kilku dentystów z dzieckiem i grunt to podejście. Byłam i w gabinecie z zamontowanym ekranem z bajkami, ale było i tak, że w zwykłym jak była super Pani to i bez tego ekranu się udało obejrzeć i zrobić ząbka. Ja szukałam opinii na lokalnych grupach. I niestety mimo wielkiej liczby dentystów tych dobrych chyba jest mało, bo jak ktoś bardzo polecany to czekanie po kilka miesięcy na wizytę prywatną. A sa gabinety co można się umówić za tydzień-dwa. To o czymś świadczy.

Jak lekach każdy nie ważne czy dentysta czy pediatra ma podejście do dziecka to dziecko idzie nastawione inaczej jak zachęca kolorowankami czy czymś i proboje sytuację rozładować żeby skupić uwagę dziecka na czymś innym wtedy wiadomo wizyta sprawniej przebiega 

Może pobaw się z córcia w dentystę. :) Zrob jej prywatny gabinet:) Gdzie będzie mogła leczyć ząbki dla swoich lalek i pluszaków.  Tak z prawdziewgo zdarzenia ze  zdjęciem rentgenowskim i różnego rodzaju sprzętami. Powiedz ze usiądzie na magicznym fotelu i będą tam śmieszne małe kamerki które patrzą czy w Ząbkach nie ukryły się cukierkowe bakterię:) Różnie dzieci na to patrzą  :) Unikaj zdań oraz słów typu. " wszytsko będzie dobrze", albo " to nie będzie boleć ". Skup swoją uwagę na tym żeby czymś zagadać małą:) Weź może jej lubioną rzecz bądź coś co bardzo lubi. Trzymaj za rękę:) I mów do niej.:) Może akurat pomoże. Ja też miałam problem z synkiem . Ale to w innym zdarzeniu. Tłumaczyłam, i tłumaczyłam. Aż w końcu zrozumiał jakoś  :) Fakt był płacz i to niemiłosierny. Trzeba jakoś podejść dziecko, bez nerwów i lęku że na pewni będzie się bał. Bo to też od nas zależy.. dziecko wyczuwa niepokój.://

Buziaki:*

Dziewczyny wkoncu udało się znaleźć super Pania doktor córka z chęcią idzie i siada na fotel już parę ząbków zrobione 🥰 

Dobrze że się udało znaleźć kogoś z odpowiednim podejściem i zangarzowaniem. Dla dzieci dobra atmosfera na takich wizytach jest bardzo ważna 

U nas mamy znajoma dentystke vorka pierwszy raz byla na fotelu majac niespelna 3 latka ale poki co nie miala zadnych zabiegow wykonywanych w sensie borowania wiec tez sama wizyta kontrolna a borowanie to tez juz co innego ;/

U mnie córka strasznie się boi dentysty 

No właśnie bo podstawa to znaleźć kogoś kto będzie miał dobre podejście do dziecka :) nie wystraszy a zachęci do wizyt u dentysty. Jednak dbanie o zęby to podstawa i dzieci też powinny o tym wiedzieć :)

Najgorsze jest to właśnie jak dziecko już raz się zrazi do lekarza bo później ciężki ten lek przełamać. Umów się na wizytę do typowo dentysty który ma podejście do dzieci i  zacheci je do wizyt