Stopy i obrzęki

Polecam sok z korzenia pietruszki, najlepiej z dodatkiem jabłuszka, bo sama pietruszka smakiem niestety nie zachwyca. Wszystkie panie, które mają terminy porodów w porze letniej (tak, jak było to u mnie) namawiam przy obrzękach do stosowania tej terapii :slight_smile:

ja często moczyłam nogi w wodzie z dodatkiem soli i trzymałam je w górze

A mnie nic nie pomagało. Stopy i tak puchły ale na szczęście pod sam koniec więc dało się przeżyć :slight_smile:

Ja tak jak mamabasia - moczenie nóg w zimnej wodzie z solą (to przynosi ulgę) i do tego trzymanie nóg w górze - żadne kremy mi nie pomagały…

Oj ja też pamiętam jak nogi mi puchly tak jak po wypiciu alkoholu… Często wtedy robiłam sobie okłady z ręcznika zaliczonego w zimnej wodzie. Każdy taj naprawdę ma swój sposób na opuchnięte nogi. Moja mama na przykład robi sobie okłady z lisci i kapusty.

ja uzywalam poduszki ciazowej pod nogi (a mam dwie), mi nogi nie puchly, ale za to strasznie bolaly, no momentami az lzy mi stawaly w oczach, bo spac nie mozna bylo (kolejny powod na nie spanie :P).

Lipka166 kapusta jest w ogóle podobno dobra na wszelkie stany zapalne. Kiedyś przy problemach z piersiami karmiące wkładały sobie liście kapusty do staników.

Ja to codziennie prosze o wieczorny masaż partnera i unikam soli, puki co moje nogi nie puchną wcale :slight_smile:

Nogi zaczęły mi niedawno puchnąć i właściwie to nic mi na to nie pomaga. Soli praktycznie nie używam, piję dużo wody, trzymam nogi w górze. Opuchlizna z reguły powinna sama zejść po przespanej nocy, a czasem rano budzę się z nogami takimi wielkimi jak wieczorem. Trudno powiedzieć od czego to zależy.

Nie miałam problemu z opuchniętymi nogami :wink: Fakt ,że spożywam mało soli i piję bardzo dużo wody niegazowanej :wink: Częste odpoczywanie z nogami uniesionymi wyżej z masażem zrobionym przez męża :wink: Do tego wygodne buty. A tak polecam kąpiele stóp z olejkami i żele chłodzące.

ja dzięki Bogu też nie maiłam obrzęków ani w pierwszej ciąży (choć urodziłam we wrześniu, czyli przez całe lato chodziłam w zaawansowanej ciąży) ani w drugiej - zimowej

Kobiety mające problem z obrzękami powinny :

• szczególnie zadbać o częsty, krótkotrwały odpoczynek w czasie dnia;
  • unikać spożywania płynów bez wyraźnego uczucia pragnienia;
  • spożywać większej niż zazwyczaj ilości owoców
  • zaniechać zwyczajowi dosalania potraw ( ograniczenie spożycia soli kuchennej);
  • unikać upałów/ przegrzewania pomieszczeń
  • unikać podróży/wymuszonej pozycji ciała

polishgirlolga jeśli obrzęki nie ustępują po wypoczynku nocnym, mają tendencję do nasilania się to powinnaś zasięgnąć porady lekarskiej

ja nie wiem tak szczerze czy miałam opuchnięte stopy. jakoś tego nie zauważyłam. ale może dlatego że cała dużo przytyłam i pewnie nie wiedziałam , że to opuchlizna będąc przekonana , ze to też przytyło :stuck_out_tongue:

Stópki należy dużo unosić do góry tj opierać na podwyższeniu gdy siedzimy lub leżymy. Podczas siedzenia wykonywałam lekkie ćwiczenia okrężne ruchy stopami zginanie palców u stóp naprzemienne uginanie i prostowanie nóg w kolanach. Częste zmiany pozycji. Wielki wpływ ma obuwie które nosimy. Rezygnujemy z noszenia podkolanówek które powodują ucisk i zmniejszają przepływ krwi. Zdrowa zbilansowana dieta rezygnujemy z fast-foodów i pustych kalorii. Picie dużej ilości wody mineralnej i aktywność fizyczna spacerki rower stacjonarny może zajęcia na basenie

Dla mnie sprawdzały się letnie kąpiele nóg w szarym mydle i spałam ze stopami na poduszce, dodatkowo mój mąż brał balsam i rozmasowywał mi opuchliznę. Ja niestety w zaawansowanej ciąży latem nie uniknęłam opuchlizny, ale dzięki tym 3 zabiegom noga nie była ja dynia. Dostałam też maść kasztanowca, ale raz zastosowałam i strasznie mnie dusił zapach, a do tego bałam się trochę jej stosować. W upalne dni wkładałam stopy jak już czułam, że zaczyna się takie pulsowanie w nich po prostu pod chłodny prysznic

magnez pomagał na skurcze i masaże;) a tak to podusia i nogi do góry :wink: albo krzesełko;))

ja nie puchłam w czasie ciazy a nie robilam nic nadzwyczajnego, czego nie robilabym przed ciaza…staralam sie jedynie odzywiac dosc zdrowo:) za to po porodzie kostki mi spuchly niemilosiernie, chyba z racji ogromnego wysiłku…