Sterylizowanie zabawek

Dziewczyny a co z zabawkami? Pierzecie? Myjecie? Sterylizujecie?

Gryzaki to wiem że należy wyparzyć. A co z pozostałymi zabawkami? Przecież dziecko wszystko weźmie do buzi. Część misiów mogę wyprać ale te grające ciężko wyczyścić tak aby nie uszkodzić.

Misie grające zawsze można szczoteczka wyczyścić wtedy nie uszkodzi się tych elementów grających , reszte zabawek wycieram, myje co się da to do pralki 

Ja takie grające zabawki czyszcze takim płynem w spraju szczotka i szoruje trzeba uważać mocno żeby woda się do środka nie dostała żeby nie popsuć poza tym pluszaki piorę a gryzaki sterylizacja i wyparzanie oczywiście 

ja myje grające zabawki trochę gąbeczka a jak mi nie szkoda to wyciągam baterie i piorę w pralce z innymi pluszowymi zabawkami. 

wszystkie zabawki co prałam w ten sposób cały czas działają.  

Plastikowe zabawki myje i wyparzam wrzątkiem. Miski i pluszowe zabawki ładują w pralce. 

Plastikowe myje w gorącej wodzie do sterylizacji używam płynu do mycia zabawek laveco ekologicznego bezpiecznego dla dzieci

Czego się nie da to wiadomo że nie umyjesz czy nie wyparzysz, a poza tym jak dziecko raczkuje to podłogi też nie będziesz miała idealnie czystej bo to fizycznie niemożliwe a dziecko będzie ładować ręce do buzi więc siłą rzeczy te bakterie się dostaną. Nie ma też co przesadzać z tą sterylnością jak dla mnie ;) 

Używacie specjalnych płynów do mycia zabawek ? Dla mnie są super bo nie mają drażniącego zapachu a łatwo usuwają brud tak jakby go rozpuszczają 

Ja też piorę te pluszaki a grzechotki i inne plastikowe zabawki to wyparzam. Zastanawiam się nad zakupem parownicy do właśnie tych pluszaków grających ale służy ona też do innego funkcjonowania w użytku domowym 

Plastikowe myje, gumowe wyparzam a pluszaki piorę w pralce ;)

Wyparzalam gryzaki , to co mogłam prałam 

Są takie środki specjalne do czyszczenia i wystarczy spsikac i cały brud sam się rozpuszcza i schodzi i nie śmierdzi chemia więc jest bezpieczny dla dzieci 

Paula zazwyczaj zabawki ktore sa dla maluchow to najlepuej wybierac nak najmniej pluszowe bynajmniej do okresu raczkowania ;)

Ja pluszaki zawsze pralam do pralki i nic sie nie dizalo z nimi z grajacymi bylam ostrozna chociaz bywalo ze i beczasa owca poszla do prania i jedyne vo sie dzialo to beczala co chwila do poki nie wyschla:)

Na takich zabawkach czesto jest opis aby czyscic szmatka ale nie oszukujmy sie zaslinionego pluszaka wyczyscic szmatka?;)

W okresie raczkowania mysle ze dziecko ma juz wieksza styvznosc z bakteriami to i czeste pluszakow jest zbedne ja po starszej corce nie zdazylam wyprac miskow krolikow i innych futerkowcow;) a mala miala je juz w raczkach ale to wlasnie bardziej kiedy juz raczkowala bo wczesniej barxziej gryzaki grzechotki male misie ktore latwo wyprac i nie maja guzikow czy innych malych przypinek;)

Co do bakterii mozna wlpzyc na jakis czas do zamrazalki tam one gina ale jak ma sie jednego dwa misie ok ale co jak ma sie cala sterte?;) hehe 

Moze warto zimo w mrozny dzien sac na wietrzenie;)

Gryzaki sterylizowałam, plastiki myję pod gorącą wodą.

Aniss do zamrażarki? Dobre :D potem szukasz mięsa na obiad a tam Pan miś Cię wita zamrożony hehe:D już widzę reakcje mojego męża jakby coś takiego znalazł w zamrażarce:P

Pluszaki co jakiś czas piorę w pralce . Te grające przecieram na mokro i traktuje z parą z żelazka. 

Hehe no moze to smoesznie qygladac nigdy tego nie robilam ciagle te szuflady zajete ;) ale czasami wywieszalam zima na balkon;) 

Z tym mrozem to stary i sprawdzony sposób. A MamaLaurusa masz nazwę tych środków czy poprostu znajdziemy w internecie ? 

Ja też słyszałam że warto wkładać dziecięce zabawki do zamrażalnika bo temperatury zabijają wiele bakterii i faktycznie może jest to rozwiązanie dla tych interaktywnych pluszaków i zabawek :)

Na zew na mróz to musiałby być taki większy niż -10 stopni żeby coś wymrozilo. Zarazki wymrozilo się szkoda że brud zostanie.