Stawianie brzucha , a skracanie się szyjki w ciązy

Od 3 tygodni ( gdzieś o 22 tygodnia ciąży ) kilka razy dziennie stawia mi się brzuch .Robi się twardy i nie pomaga nawet no-spa . Czytałam,że jest to objaw skracania szyjki . Jak było to u was czy zawsze jak twardniał i się stawiał miałyście skracanie szyjki ?

Marta miałam takie objawy w pierwszej ciąży, ale wydaje mi się, że na późniejszym etapie. Niestety nie pamiętam jak to się miało do szyjki, bo wtedy mój lekarz nie badał jej na każdej wizycie. Ale przepisał mi fenoterol i isoptin. Dużo odpoczywałam i nic nie dźwigałam.
Pamiętam, że jesteś w ciąży bliźniaczej, jak często teraz masz wizyty?
Co na te objawy mówi Twój ginekolog?
Być może warto udać się na wizytę wcześniej żeby lekarz mógł sprawdzić czy wszystko jest w porządku, tym bardziej, że to już 25tc ciąży, Maluchy ważą już pewnie po około 1kg, więc nacisk na szyjkę jest już dość spory.

Dziś zaczął się 26 tydzień ciąży bliźniaczej . Jak byłam na ostatniej wizycie +/-28 lutego mówiłam i nawet podczas badania i położnej i pani ginekolog dało się wyczuć . Mówiła, że to są skurcze macicy , ale jeszcze wcale mi nie badała szyjki macicy ile ma cm . Następną wizytę mam 1 kwietnia , a stawianie jest coraz częściej i mocniejsze , szczególnie jak chodze a, nawet już się powtarza jak leżę .
Chodzę do pani doktor na NFZ i nawet jak mówiłam ze strasznie boli mnie brzuch nie chciała zrobić usg tłumacząc, że ma limit 3 usg na ciąze ( 1 usg w 5 tygodni stwierdzenie ciaży ,a 2 było w 21 tygodniu właśnie na ostatniej wizycie kiedy to było badanie połówkowe)

Do 17 tygodnia ciąży chodziłam tez do lekarza prywanie i on zbadał mi szyjke mówił ze jest okey ,natomiast stawiania jeszcze nie było .

Nie wiem jak to ma się w ciąży bliźniaczej i pojedynczej gdyż to moja pierwsza ciąża która donoszę , ale większość kobiet bliźniaki rodzi na przełomie 36/37 tygodnia ciązy , dlatego uważam ze wizyty szybciej powinny zacząc się cześciej …

Marta jestem w 23tc ciąży pojedynczej, mam za sobą dość bogatą (niestety) przeszłość położniczą, i mam już wizyty co 3 tygodnie, w poprzedniej ciąży nie stwierdzono problemów z szyjką, ale również chodziłam na NFZ, mimo to - podobnie jak u Ciebie lekarz nie badał szyjki na każdej wizycie.
Co prawda do Twojej wizyty pozostał tylko tydzień, ale jeśli mówisz, że twardnienie pojawia się również podczas leżenia, to radziłabym jednak skonsultować się u innego lekarza. Można też jechać na SOR, ale wydaje mi się, że lekarz prywatnie przeprowadzi badanie bardziej rzetelnie i co najważniejsze bez niepotrzebnego stresu.
Przedział pomiędzy 24-30tc to taki dość typowy czas na takie “atrakcje” bo w II trymestrze ciąży czujemy się lepiej, myślimy, że możemy góry przenosić, a prawda jest taka, że nosimy pod sercem spory ciężar. Zbytnia aktywność może prowadzić do niewydolności szyjki macicy. Stawianie, twardnienie brzucha, może doprowadzać do skurczy macicy, a to z kolei może powodować skrócenie szyjki.
Swoją drogą takie zachowanie i odpowiedź lekarza nie powinna mieć miejsca. Jeżeli pacjentka zgłasza twardnienie brzucha to powinien wykonać badanie usg. Pamiętaj że szyjkę można zmierzyć tylko poprzez usg dopochwowe. Lekarze starej daty badają ją również palpacyjnie, ale taki wynik nie jest dokładny i pozwala określić tylko orientacyjną długość szyjki.
Nie chcę Cię oczywiście straszyć, ale uważam że warto to sprawdzić, tym bardziej, że spodziewasz się bliźniąt i szyjka ma prawo skracać się na tym etapie ciąży.

Niby został tydzień może i mało , ale będę się chyba stresować jak nie pojade do tego sprawdzić .

Zawsze jak coś się dzieje dzwoń do ginekolog i umów się na, wizytę kontrolna. Ja tak zrobiłam i dzięki temu nie poronilam syna

Lepiej sprawdzić szyjke ale ja np miałam tak od 24tc stawiał mi się brzuch tzn był twardy czesto a szyjka byla dluga niekoniecznie musi sje skracać:)

Mam nadzieje , że i w moim przypadku to tylko stawianie bez zadnego skracania :slight_smile:

Marta oby, ale lepiej dmuchać na zimne

Marta tak jak mówią dziewczyny dobrze skonsultować to z lekarzem ??
Aisa dobrze mówi jak brzuch się stawia to wcale nie musi oznaczac że szyjką się skraca.
Ja też brałam nospe i nie zawsze pomagała . A bierzesz magnez ?? Ja brałam 6 tabletek dziennie pod koniec ciąży bo mi się brzuch napinał a nie byłam w bliźniaczej więc może powinnaś magnes suplementowac . A i tak mi nie pomogło bo syn się urodził w 36tc .
Marta przeważnie tak jest jak mówisz ciążę bliźniacze rozwiązuje się najczęściej 36/37tc ja mam koleżankę co jej zrobili cięcie w 39tc

Właśnie nie biore magnezu dodatkowo , a może mieć to właśnie wpływa na stawianie brzucha ? Brak magnezu…
Niestety w ostatnim 1-2 tygodni zauważyłam , ze mi go brakuje , mam kilka razy dziennie skurcze łydek , drganie powiek wiec mam na pewno jego braki

Ja zdecydowanie poszłabym do innego ginekologa, który wykonałby USG i rozwiał Twoje wszystkie wątpliwości. Co to za dziwny limit, że 3 USG na ciążę…? Ja również chodziłam na NFZ i nie przypuszczałbym, że nie istnieje w ogóle coś takiego…Tym bardziej poszłabym prywatnie na wizytę jeśli odczuwasz jakiś niepokój i wszystko dokładnie skonsultowała by rozwiać obawy :slight_smile: A i oczywiście gratuluję bliźniaków :slight_smile: Ja osobiście z jednym obywatelem w brzuchu miałam problem a u Ciebie mieszka dwójka więc szczerze podziwiam :slight_smile:

Marta oczywiście że magnez może pomóc ja miałam brać nospe ale ona mi nie pomagała i dodatkowo miałam brać magnez z potasem 3 razy dziennie po 2 tabletki ( aspargin)

Marta ja również biorę magnez 3x2 i no spę doraźnie. Na mnie te leki działają.
Tak myślę, że jeżeli te twardnienie brzucha są chwilowe to może macica przygotowuje się już do porodu i występują skurcze Braxtona-Hicksa. Ale różne źródła podają, że taka sytuacja może wystąpić od około 30 tygodnia ciąży. Natomiast przed 30tc należy to kontrolować. Nie trzeba oczywiście tego traktować jako bezpośredniego stanu zagrożenia, ale trzeba sprawdzić czy takie sytuacje nie oddziałują na szyjkę macicy.

Marto,

też słyszałam, że częste skurcze na tak wczesnym etapie mogą być związane ze skracającą się szyjką. U mnie tak było, ale czy tak jest we wszystkich przypadkach - tego Ci nie potwierdzę.

Zgłoś się do ginekologa - jeśli Twój nie wykonał badania to do innego. Wiem, że w tej samej przychodni może to być problem wiec pójdź do innej lub prywatnie- tak byłoby chyba najlepiej bo najszybciej. Jeśli już zdecydujesz się prywatnie to kieruj się opiniami.

Co do leków:na stawianie się brzucha zalecono mi magnez 3x1 i faktycznie dolegliwości po pewnym czasie ustały.

Zrozumiałam z Twojego wpisu, że sama zdecydowałaś się na NOSPĘ - nie przyjmujemy żadnych leków (z wyjątkiem doraźnego paracetamolu) bez konsultacji lekarza, ponieważ NOSPA może złagodzić lub zniwelować skutek, ale przyczyna wciąż zostaje i może to być niebezpieczne dla Was. Gdy pojawiają się skurcze, które Cię na tyle niepokoją - powinnaś jak najszybciej się skonsultować.

Wracając do szyjki, spodziewasz się bliźniaków więc ona jest obciążona podwójnie - póki co dużo odpoczywaj, leż i się nie denerwuj.

No-Spe zalecił brać lekarz prywany i również ten na nfz przy bolach brzucha . Chodziłam do prywatnego do około 20 tygodnia ciąży , bo chciałam żeby on zrobil mi te najważniejsze badania jakie prenatalne i polowkowe by sprawdzić czy na pewno z dziecmi jest wszystko okey .
Na pewno zglosze się jeszcze do niego po konsultacje i żeby zrobil usg .

Marta jest jakaś poprawa po lekach? czy dzisiaj też odczuwasz twardnienie brzucha?

No właśnie słaba poprawa , może trochę jest lepiej , ale twardnienie nie ustępuje

Marta, to w porządku jak lek jest zalecony, ale warto znowu iść na konsultację jeśli nie odczuwasz znacznej poprawy. Odpoczywasz? Brzuch często się stawia jak za dużo się chodzi, stresuje i przemęcza. Jak z tym jest u Ciebie?