Ostatnio spotkałam się z czymś takim,że dziecku wyrastają stałe ząbki za mlecznymi.Wygląda to tak ,że mleczne jedynki jeszcze nie wypadły a z tyłu już wyrastają nowe,stałe ząbki.Czy miałyście podobny problem?
Chciałabym pomóc koleżance,gdyż martwi się tym a do stomatologa idzie dopiero za tydzień.
Syn siostry też tak miał, mleczaki nie zdążyły wypaść a stałe ząbki już się wypychały. Ona była z tym u ortodonty. Uspokój koleżankę bo tak się zdarza, jeśli za tydzień idzie do lekarza to na pewno też ją uspokoi i pewnie coś zaradzi(pewnie usunie mleczaki, chociaż niektórzy stomatolodzu czy ortodonci radzą, żeby ząbki same wypadły)
Tak czasem się zdarza ,że są mleczne zęby i pchają się stałe . Pewnie stałe zęby wypchają mleczaki i te wylecą . Myślę że nie ma powodu do niepokoju. A jak się wybiera do stomatologa to dobrze , na pewno ją uspokoi .
Myślę że w takiej sytuacji lepiej będzie poradzić się dobrego ortodonty. Nie wiem jak jest w miastach w których mieszkacie ale w moim mieście na wizytę u ortodonty w ramach NFZ trzeba czekać nawet 2 lata wiec ja mam zamiar już za 2 lata zapisać synka do kolejki osób oczekujących ponieważ może się okazać że kiedy synkowi będą wychodzić ząbki stałe nie będzie szans dostać się do ortodonty a wolałabym mieć pewność że gdyby potrzebował konsultacji i ewentualnie aparatu ortodontycznego to będziemy mogli chodzić do lekarza w ramach NFZ.
annawianna To bardzo długo u Was się czeka na wizytę u ortodonty ja czekałam około 3 miesięcy .
A na wizytę do ortodonty warto się wybrać ,żeby ocenił ząbki i w razie czego założył aparat.
Dziękuję za odpowiedzi.
Jednak na forum można się wiele dowiedzieć.
Angel zęby stałe powinny wypchać zęby mleczne i te wypadną, ale mimo wszystko najlepiej skonsultować to z ortodontą. Tak dla pewności. Ja osobiście miałam takie zęby i mi stomatolog je wyrwał ale to było dobrych kilka lat temu.
Kasia, a pamiętasz to wyrywanie? Ja miałam usuwany ząb i to moja ogromna trauma, więc na samą myśl, że dziecku wyrywa się zęby przechodzą mnie ciarki.
Jak byłam z córką wyrywać mleczaka .Ruszał się i nie mógł wylecieć więc poszliśmy do dentysty. Najpierw Pani dentystka posmarowała dziąsło jakimś żelem znieczulającym , potem wyrwała szybko ząbka , córcia nie zapłakała to chyba jej nie bolało , lecz wcześniej kilka razy byłyśmy u Pani dentystki , aby obejrzeć ząbki .
Madzia niestety pamiętam doskonale. Od tamtej pory strasznie ale to strasznie boje się dentysty i nie do końca lubię go odwiedzać. I na wizytę u stomatologa muszę się zawsze nastawić.
Mój starszy synek ma takie przygody z zębami. Od dziecka dbam o jego uzębienie, i potrzebna była wiele razy pomoc stomatologa, bo mleczak przeszkadzał w wyrośnięciu stałego, który już się pchał i zaczynał krzywo rosnąć. A jego mleczaki maja duże korzenie i trzeba było usuwać. Na szczęście regularnie chodzimy na przegląd, teraz też wyszły mu dwie 7 mki i zalakierowaliśmy je aby jak najdłużej miał je zdrowe. Regularne przeglądy są bardzo ważne.
Ja nawet miałam taki problem że stałymi zębami dlatego później musiałam nosić aparat ortodontyczny. U mnie w stałych zębach było tak że trójka wyrosła nad dwójka. Żeby miały za mało miejsca. Prostowałam wadę dwa lata więc jak u Was pojawia się problem z zamkami nie czekajcie tylko udajcie się do stomatologa lub ortodonta im szybsza reakcja tym lepiej.
Popieram Kasię, aby tego nie bagatelizować. Też nosiłam aparat 2 lata i to już jako dorosła osoba. Prawda jest taka, że to właśnie moi rodzice trochę zaniedbali sprawę, gdy byłam jeszcze dzieckiem. A każdy ortodonta powtarzał zawsze, że w dorosłym wieku owszem da się jeszcze naprawić wadę, ale będąc dzieckiem jest łatwiej. Dlatego też sama teraz jestem przewrażliwiona na tym punkcie.
Koleżanka i jej syn są już po wizycie u dentysty.Diagnoza-nic z tym się nie robi.Mleczaki mają same wypaść.A co więcej mają wskoczyć na swoje miejsce tzn.bardziej do przodu.
Dolne jedynki już wypadły przy częstym ruszaniu ich a czy się wyrównają?-zobaczymy.
Moja 9 letnia siostra miala ten sam problem . Mleczna jedynka siedziala jeszcze w dziąsełku a staly zabek juz wychodził . Pani Detystka powiedziała to samo nic nie robić czekac . Obecnie staly ząbek juz wyrósl calkowicie (mleczak sam wypadł) jednak jedyneczki nie wyrosly prosto i jest duża przerwa miedzy nimi obawiam sie że nie obędzie sie bez aparatu jak siostra bedzie miala wszystkie stale zeby:(
Moona ostatnio koleżanka zapisała swojego syna do ortodonty to nie uwierzysz. …na 2019 rok i to październik !!!jeszcze jej powiedzieli żeby sama pamiętała bo oni nie przypominają. Co prawda to wizyta na NFZ, chodzila do tej lekarki że starsza córka prywatnie i się dowiedziała że na NFZ są takie kolejki więc na zapas zapisała syna,który jeszcze ma mleczaki, ale napewno będzie potrzebna wizyta więc po co później płacić. …
Iwona. Der Szok wielki szok na 2019 , i jeszcze październik to prawie na 2020 . I jak tu można nie zapomnieć o takiej wizycie , zapisać no tak , ale kto w 2016 ma kalendarz na 2019 hehe nawet jeszcze nie ma w sprzedaży . Zostaje telefon , ale z telefonami też różnie bywa można zapisać , zepsuje się , a o wizycie zapomnimy , i już na nią nie pójdziemy . Moim zdaniem powinni chociaż przypomnieć o wizycie jak mają tak odległe terminy .
Ale tak to jest z tymi wizytami na NFZ .
Ja z synkiem do dentysty chodzę tylko prywatnie, mam dobrego zaufanego i tez zawsze z 1, 5 mca trzeba czekać na wizytę, a co tu mówić o państwowym. Szkoda dzieciaka żeby tyle czekał. Ciekawe czy u nas do ortodonty tez tak długa kolejka. Masakra.
No niestety nic się z tym nie da zrobić. Trzeba czekać aż same mleczaki wypadną. Niestety zazwyczaj później jest konieczne noszenie aparatu ortodontycznego . Na konsultacje z dobrym ortodontą niestety trzeba długo czekać szczególnie jeśli jest to wizyta na NFZ. Szybciej można się dostać prywatnie ale za to trzeba zapłacić.
Ja miałam tak że sobą, na początku nikt tego nie zauważył i jedynki stale wyrosły w stronę podniebienia. Miałam wyrywane i nacinane wiazadelko ( było zbyt krótkie). Ortodonta zalecił prostowanie kilka razy dziennie patyczkiem większym od tego do lodów. Gdyby nie naszly, miałam nosić aparat. Ale na szczęście udało się. Ale to było jakieś 25 lat temu,