Czy miałyście może takaka sytuację że waszemu dziecku zaczynał rosnąć stały ząb a mleczak jeszcze nie wypadł? Mojej córce, zaczęła rosnąć jedynka na dole, ale jakby przed tą mleczną. Niby mleczak trochę się kiwa, ale tylko trochę. Powinnam iść do dentysty żeby jej wyrwała tego mleczaka, czy ten nowy ząb wypchnie stary? Zastanawiam się czy przez to że ząb nie wypadł wcześniej, ten nowy teraz moze przez to krzywo urosnąć?
Znalazłam coś takiego:
https://matkadentystka.pl/2019/01/zab-staly/
i z tego taki fragment:
Gdy mleczak nie chce wypaść…
… a w drugim rzędzie pojawia się ząb stały. To warunki które zdecydowanie wymagają konsultacji z lekarzem. W badaniu dentysta oceni ilość miejsca dla zęba stałego, stopień rozchwiania oraz słuszność ew. ekstrakcji. Wśród stomatologów nie ma jednoznacznych wytycznych co do postępowania w takiej sytuacji. Część lekarzy zostawia takie zęby i zaleca rozchwianie mleczaka, tak by sam wypadnie (jest wtedy duża szansa, że ząb stały „wstawi się” na swoje miejsce).
Zdecydowana większość jednak usuwa takie mleczaki by pomóc dziecku pozbyć się problemu i poprawić higienę. Z moich obserwacji wynika, że często dzieci omijają bolesną okolicę podczas szczotkowania. Nowowyrzynający się, słabo zmineralizowany ząb oblepiony jest od góry do dołu płytką nazębną (to znaczy brudem). To nie wróży niczego dobrego – w takich warunkach warto rozważyć usunięcie problematycznego mleczaka.
Taka sytuacja gdy mleczaki i zęby stałe rosną w dwóch rzędach to sygnał dla rodzica by udać się na konsultację ortodontyczną. Zwykle spowodowane jest to tym, że w buzi jest mało miejsca, dlatego ząb stały znajduje sobie wolną przestrzeń i właśnie tam się zaczyna wyrzynać.
Najlepiej będzie iść do dentysty. Będziesz spokojniejsza i powie ci co i jak:)
Miałam tak z Synem ;) Musieliśmy iść usunąć 1gdyż siedziały twardo.
Tak samo było ze mną.
u nas taki etap nastapił;( i niestety mimo iż mleczak sie chwiał to stały ząb szedł swoimi prawami i wyrósł krzywo;( obecnie strasza z aparatem.
miałam znajomą kiedyś która jako dorosła miała mleczaka i stałego zęba śmiesznie to wygladało;) aż dziwne i niewiarygodne ze tak mogło być;) ale miała 2 zeby jeden z przodu drugi z tyłu;) ale chociaz wygladało w miare dobrze;) nie miała takich krzywulcy;)
Myślę, że warto pójść do dentysty jak najszybciej bo dzięki temu może uniknie dziecko krzywego zgryxu
U nas nie było takiego przypadku w rodzinie, ale nie raz słyszałam po znajomych takie opowieści, skierowałabym się do dentysty
Trzeba do dentysty iść napewno będzie wiedzieć co zrobić
Lepiej iść do dentysty i zdecyduje co dalej. Mojemu kuzynowi rosły tak jedynki ,ale mi trzy pary chyba stałych. Musieli je chirurgicznie usuwać bo rosły mu na dziąsłach ,a kolejne były schowane
Mój syn tak mial i poszliśmy fo dentysty . Ponieważ zab już się ruszał zadecydował zeby zaczekać pare dni o ruszać tmy zębem żeby jsk najszybciej wypadł a jsk się nie uda to do usunięcia . Udało się wypadł ale niestety ta jedynka krzywo urosła pewnie dlsyeho ze pozno zauważyłam ze tam rośnie kolejny zab No u nas stały rósł za mlecxakiem
no to wynika z tego po tym co napisała Justamama, że najlepiej będzie jak najszybciej sie udać do dentysty :)
Jedna z córek mojej siostry miała podobny przypadek. Mleczak jeszcze w buzi a tutaj pojawia się juz stały ząbek. Skończyło się wizytą u dentysty bo mleczak nie wypadł ani nie dało się go tak łatwo wyrwać. Lepiej iść do dentysty bo mleczak " blokuje" miejsce stałemu ząbkowi i tak może on potem krzywo rosnąć niestety.
Moja znajoma miała kiedyś takiego zęba, który rósł jej na innym zębie i bardzo długo nic z tym nie robiła bo chyba była do tego przyzwyczajona. W dzieciństwie prawdopodobnie albo nikt nie zwrócił na to uwagi albo jej to nie przeszkadzało i dopiero niedawno zdecydowała się usunąć tego zęba. Teraz sama mówi, że nie wie czemu wcześniej tego nie zrobiła
ale niby mleczaki mają krótkie korzenie a jednak jak idzie stały to go nie wypchnie aby wypadł;)
Ale lepsza wizyta u stomatologa zaradzi co zrobić;) starsze dziecko to samo zaczyna krecić zębem który sie chwieje aby wróżka zębuszka prezent przyniosła;) u maluchów to jeszcze nie ten etap;)
Aniska, jeżeli stały rośnie za mleczakiem, to może nie wypchnąć.
Czyli jednak często zdarzają się takie przypadki;/
prawda jest taka, że każda anomalia , która nam się wydaje niemożliwa zawsze się może pojawić. Nasze ciała kryją wiele niespodzianek
ja też udałabym się do dentysty zeby ocenił sytuację i zdecydowal.
Mazia oj tak nasze ciała kryją wiele niespodzianek:D
Mojemu synowi tak rósł stały ząb pod mleczkiem. Ten mleczak trzymał się z jednej strony a on się bał go ruszać, później już na niteczce dosłownie się trzymał i w końcu wyleciał,a stały prosto wyrósł.
Myślę, że w takich wypadkach warto poradzić się jednak specjalisty.
Ostatnio się zastanawiam kiedy powinno się pójść pierwszy raz do dentysty z dzieckiem. Jak to było u Was?