Czesc Mamusie,
Prosze podzielcie sie Waszymi doswiadczeniami jezeli chodzi o oduczenie dziecka ssania kciuka. Corka ma ponad 2 lata i nadal ssa. Glownie do snu ale w dzień rowniez sie zdarza np. gdy czytamy ksiazeczki.
Widzialam ze juz byly watki w tym temacie ale mialy ponad 400 postów. Nie znalazlam odpowiedzi w takiej ilości postow- i tak niestety odchodzacych od tematu ![]()
Chętnie sama się dowiem. Starsza nie miała tego problemu młoda 8 miesięcy ale kiedy zasypianiu mimo smoczka potrafi wyrzucić i idzie kciuk
Nie znalazlas odpowiedzi a szkoda, bo wiele tam jest. Watek z reszta odswiezony w tamtym roku i rowniez sie tam wypowiadalas. Czemu nie napisalas znowu tam ? W ten sposob znowu mozemy sie wypowiadac na ten temat i moga nowe osoby tez cos powiedziec.
Tak to robi sie balagan i powielanie watkow.
Generalnie w tym wieku chodzi o przyzwyczajenie ale rowniez o regulacje emocji.
Sprobuj zamienic kciuka na cos innego, moze gniotek ? Cokolwiek co pozwoli dziecku rozregulowac emocje bez wkladania rzeczy do buzi, cos do mietoszenia w rekach. Moze byc tez to mala pluszowa zabawka.
Zwracaj uwage, wyjmuj paluszka ale nie zakazuj, nie strasz itp
To moze byc dosc dlugi proces ale oczywiscie warto dbac zarowno o zgryz jak i emocje ![]()
U nas syn nie wkładał kciuka ale zaczal obgryzac skorki i odrazu kupilam gniotki i na szczescie udalo sie szybko okielznac ![]()
Mój maluszek ma 13 miesięcy i nie ssie palca i nie miał takich skłonności …. Ale też odrzuca
Już smoczki uspokajające. Jedynie co ssie to pierś ![]()
Chętnie też się dowiem , mała moja nie bierze smoczków mało , a częściej paluszki ssie
U mnie żadne dziecko nie miało takiego problemu z ssaniem kciuka , widać dziecko smoczek zamieniło na palec ale możesz dziecku podczas zasypiania dać misia do przytulenia , albo gdy widzisz że wkłada paluszek to podczas zasypiania chwyć jego dłoń i np pomasuj rączkę , paluszki żeby dziecko skupiło się na twoim dotyku i nie potrzebowało tego bodźca ssania.
Ogólnie już nie wkłada tych rączek do buźki od kilku dni . Wydaje mi się że to na ząbki było że tak je pchała
Mi dziś pediatra powiedziała że idą małemu dwójki na dole ![]()
![]()
Jak mojej pójdą tak jak burza te zabki to zaraz też dwójki pójdą , ma 7 miesięcy i 4 ząbki
Moj ma 13m i 6 ząbków a idą dwa kolejne
To moja wygląda trochę jak wampir bo nie idą jej jedynki Górne za to już jest widoczna prawa dwójką górna ![]()
![]()
![]()
Mój ma 4 górne i 2 dolne
O to ładnie mój ma 9 miesiecy i na górze się wyrzynają dobpiero ząbki ![]()
A przypomnisz mi ktory to temat? Bo jak o tym napisalas to cos mi swita. Kojarze ze taki byl ale moze inaczej nazwe wpisalam. W tych dwoch ktore widzialam nie bylo mojego postu.
Tu bylo nie tylko o ssaniu kciuka niemowlaka
A po górnych jedynkach jakie były następne,?
Dwójki górne …… jakoś tak nie po kolei ![]()
To ja się śmieję że ja mam wampirka. Ma dwie dolne jedynki i teraz zamiast jej rosnąć górne jedynki to rosną jej Górne dwójki
No ciekawe od czego to zależy
No mojej chyba już idą dwójki , bo tak łapki pcha i jest marudna ![]()