Karmar ja myślę że nie ma powodu do niepokoju , mój 5 miesieczny chłopczyk robi to samo przy tym cmoka bądź nawet uda mu się zrobić przy tym dziubka śmiesznie to wygląda.
Mój Oskarek ostatnio ssie dolną wargę… Jak zauważam to mówię:“Oskarek nie rob kaczuszki” to przestaje, ale za jakiś czas znowu… Urwis jeden 
Przejdzie i jemu ta kaczuszka  narazie jest fajna bo mama zabrania
 narazie jest fajna bo mama zabrania  a zakazane najfajniejsze
 a zakazane najfajniejsze 
Magiczny on tak robi bo tj pisałaś w dzień smoka nie dostaje tylko w nocy wiec to taki odruch ,ze czymś zamiast smoka musi się zająć przecież
Ale przejdzie mu na pewno. Nie ma sie czym martwić.
Hihi dokładnie, nie ma czym sie przejmowac:), a zwracanie uwagi maluszkowi to świetna zabawa 
mój ma na tę chwilę 7 mcy i 11 dni i również zaczął ssać wargę i nie powiem też zaczęłam sie martwić, tak samo jak zaczął oblizywać sobie ząbka swoje .
wydaje mi sie że uczy sie ze coś mu tam rośnie ^^
Już mu przeszło dziewczyny  Nie martwiło mnie to, bo wiedziałam, że musi przejść
 Nie martwiło mnie to, bo wiedziałam, że musi przejść  Faktycznie wydaje mi się, że to przez to, że mu smoka zabrałam i w dzień go nie ma wcale
 Faktycznie wydaje mi się, że to przez to, że mu smoka zabrałam i w dzień go nie ma wcale 
Magiczny no to sukces odsmoczenia Oskarka masz prawie za sobą.  A ssanie wargi jak już poszło w niepamięć to dwa sukcesy masz już
 A ssanie wargi jak już poszło w niepamięć to dwa sukcesy masz już 
Myślę, że to raczej nie ząbki ponieważ mój synek (2miesiące) też czasami zasysa dolną wargę  Najczęściej dzieje się to podczas snu, gdy wypadnie mu smoczek mimo że próbuję mu go podać to zaciska wargi a za chwilę bawi się właśnie dolną wargą
 Najczęściej dzieje się to podczas snu, gdy wypadnie mu smoczek mimo że próbuję mu go podać to zaciska wargi a za chwilę bawi się właśnie dolną wargą 
Położne i doradca laktacyjny kazali przeczekać, gdyż to przez bardzo mocny odruch ssania maluch potrzebuje ciągłej stymulacji i próbuje sobie zaspokajać to swoim włąsnym ciałem a nie ciałem obcym jakim jest smoczek. My czekamy spokojnie aż z tego wyrośnie 
Moja ostatnio właśnie tak momentami ssie sobie wargę dolną, ale właśnie ewidentnie robi to tak “badawczo”, jakby odkryła coś nowego, więc myślę, że nie ma powodu do niepokoju 
a to ciekawe …mój mały tak nie mial… tzn nie ssał dolnej wargi…ale wydaje mi sie ze dziec ko po prostu bawi sie swoim ciałem…chociaz zastanawiam się czy to nie będzie miało negatywnego wpływu w przyszłości 
Moj synek przy silnym odruchu ssania wkladal raczki do buzi lub palce i je ssal ale udawalo mi sie podawac smoczka. Teraz tez lubi sciagac skarpetki i wkladac stopki bo buzi.
greendream nie powinno mieć 
Zgadzam sie z “Magicznypazur” nie ma wpływu na rozwoj dziecka, maluszek po prostu poznaje swoje cialo, na początku się tym matrwiłam, pediatra i położna mnie uspokoiły:), teraz jest etap poznawania możliwości języka  przezabawny widok
 przezabawny widok 
I ja się również zgadzam. Ssanie wargi nie będzie miało negatywnego wpływu na przyszłość, Maluch robi to. żeby poznać swoje ciało i dzieci tak po prostu mają. Nie koniecznie ssą tylko wargę ale i różne inne części ciała. 
Moj synek jak na razie etapie ssania nozek i raczek 
Oj tak, bardzo poznaje. Moja mała od paru dni przerzuciła się na górną wargę:P Próbuje ją zassać  Nóżki powoli próbuje wkładać, ale jeszcze trochę jej brakuje
 Nóżki powoli próbuje wkładać, ale jeszcze trochę jej brakuje 
???????????
???????????
???????????
???????????
???????????