Czy używałyście może u swoich dzieci jakiś ziołowych, bezpiecznych, naturalnych preparatów na uspokojenie?
Dziś nastąpiło u nas apogeum i córka zaczęła rzucać się na podłogę, krzyczeć, rzucać zabawkami, była nie do opanowania, dopiero po około 30 unitach spokojna rozmowa przyniosła skutki.
Wczesniej nigdy się tak nie zachowywała. Fakt, że od pewnego czasu przechodzi bunt dwulatka (obecnie ma 2,5 roczku), ale to co dziś pokazała było już momentami niebezpieczne i dla niej samej i dla nas.
Chciałabym ją jakoś wyciszyć, pomyślałam o zastosowaniu jakichś suplementów, ale zupełnie nie wiem co mogłoby być skuteczne, a jednocześnie jej nie otępiali i nie wpływało na nią niekorzystnie.
Myślę że to jest normalny etap. Przechodziła przez to z całą starsza trójka i pewnie jak mały u rośnie też mnie to nie minie. Ja w takich sytuacjach poprostu ignorowałam to nie odzywałam się, aż dziecko się uspokoiło, robiły tak kiedy chciały coś na mnie wymusić. Potem udawałam obrażona i tłumaczyłam że tak nie wolno. Z starszym synkiem dopadło nas nawet w sklepie kiedy zobaczył duży drogi samochodzik, był krzyk, leżał na podłodze i się wił ze złości. Zostawiłam zakupy w sklepie syna wyniosłam bez słowa ze sklepu i nioslam go na rękach cała drogę. W domu kiedy zobaczył ze jego wymuszanie nie przyniosło skutku poprostu się uspokoił.
Dodam jeszcze że jeżeli faktycznie robi się niebezpiecznie, to tak jak pisze Alice. Może lekarz doradzi coś naturalnego na uspokojenie, może jakieś krople albo syropek na bazie ziół.
Mój mały jest jeszcze malutki i takie sytuacje napewno jeszcze przed nami. Ale dużo takich sytuacji widzialam mialy miejsce w bliskiej rodzinie czy też u moich dobrych znajomych u których często zajmowalam sie dziećmi a mieli 4 maluchow i naprawdę byly rozne sytuację i tak jak tu piszą najlepiej zignorować taka akcję dac dziecku do zrozumienia ze takim zachowaniem nic nie wskura nie denerwować sie A przynajmniej nie pokazywać tego po sobie i przede wszystkim stanowczosc .Odejść na bok i Może samemu machać sobie jakas meliske dziecko po którymś razie z kolei zobaczy że takim zachowaniem nic nie zdziała i samo przestanie a jeśli uważasz że faktycznie stwarza dla siebie zagrożenie w takiej sytuacji gdy nie panuje nad emocjami to jedynie pozostaje doradzić sie lekarza lub farmaceuty i cos delikatnego co uspokoi ale to też ciężko wyczaic kiedy dziecku cos takiego podać trzeba bylo by chyba cały czas bo w trakcie takiej złości to już nie ma jak
Tak właśnie myślę, że to chyba nadal ten bunt, przybiera teraz jednak "silniejsze" formy.
Zagrożenia może jakiegoś super wielkiego nie ma, no ale jak rzuca drewnianymi klockami z całej siły to Ola Boga jak kogoś trafi w oko, albo sama dostanie rykoszetem. Takie rzucanie się na podłogę i Wicie też nie wygląda zbyt zdrowo, aczkolwiek widzę że ona to kontroluje.
Zauważyłam, że córka jest bardzo złośliwa i często robi na złość coś co nas czy dziadków wyprowadza z równowagi.
Nie mam dzieci w takim wieku więc nie wiem czy to coś pomoże, ale my np jak syn jest niespokojny podczas ząbkowania czy skoków rozwojowych podajemy doraźnie Viburcol. Mimo że w homeopatię nie wierzę to ten produkt na syna działa ładnie.
Bunt dwulatka trwa w wieku 2,5? A kiedy się zaczyna? U nas 19 miesięcy i od dwóch dni bardzo dziwne zachowanie Synka...aż się boje pomyśleć, że to może być to...��
Nie stosowałam nic na uspokojenie u syna też ma 2,5 roku. Jeszcze takich akcji nie robił. Co prawda jest łobuziakiem ciągle w ruchu, coś wywala, rozsypuje , wylewa ale nic mu nie podaję nawet jak mi sił brak i nerwy na skraju wytrzymałości. Ale mam też synka prawie 7 MSC i ostatnio na ząbkowanie kupiłam mu homeopatyczne czopki viburcol. Są też kropelki i w ulotce jest napisane że stosuje się je w stanach niepokoju u dzieci. U nas na ząbkowanie nie działają. Ale mozesz spróbować. Widziałam też taki syrop tulleo na wyciszenie, ale nie stosowałam.
A bunt 3-latka w bunt 4-latka i tak do 18-nastki. hahaha
A tak serio to młoda próbuje sprawdzić Wasze granice, poczekaj samo minie.
U nas Hania też miała takie okresy, teraz też jej się zdarza wpaść w szał (ma prawie 3,5roku).
Może niektórym z Was się to nie spodoba ale ja po prostu daję jej się wypłakać. Co chwilę zaglądam do niej i pytam czy już się uspokoiła i chce się przytulić. Jak mówi że nie to wychodzę i za chwilę znowu wracam. Po chwili mówi że chce więc wtedy przytulam i tłumaczę co się stało.
Fakt że ona się nie rzuca tylko wyje.. Choć były sytuacje że wpadała w taki szał że tłukła.. Wtedy żeby nie zrobiła sobie krzywdy brałam ją na kolana i mocno przytulałam.. żeby nic sobie nie zrobiła.
Ja nic nie podawałam, po prostu samo przeszło..
Szwagierka swojemu synkowi melise dawała do picia, ale czy to działało... nie wiem
Nie stosuję u swoich dzieci żadnych preparatów na uspokojenie, bo nie ma udowodnionych badań na ich skuteczność oraz bezpieczeństwo. Szkoda pieniędzy i zdrowia naszych maluchów na takie suplementy, wolałabym chyba już wydać pieniądze na pomoc psychologa dziecięcego niż kupować cukier w płynie i podawać to dziecku w nadziei, że coś to zmieni.
nam kiedys doradzono melise w płynie ale niestety na mojego syna do tej pory nic nie działa,wiec uwazam ze nie ma co tłumic i na siłe wyciszac.lepiej znalesc powody takiego zachowania
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.