Czy tez miałyście spuchnięte nogi i stopy po porodzie? Rodziłam SN 8 dni temu i do dzis mam strasznie spuchnięte stopy i wrazenie ze zaraz pękną. Z ciśnieniem wszystko w porzadku. Jedna z dziewczyn na Sali po CC rowniez mialamten problem. Byłyśmy dwie na 30 dziewczyn stad moje pytanie. Kiedy Wam przeszło?
Witam !
Obrzęki. które wystąpiły po porodzie mogą być spowodowane fizjologicznymi zmianami w układzie krążenia lub zaburzeniami hormonalnymi . Najlepiej jest to skonsultować z lekarzem. Problem powinien ustąpić w ciągu najbliższych 2 tygodni. Uważają nadmiernym piciem wody, odpoczywaj, unoś nogi wyżej . POZDRAWIAM
To nie tylko zmiany układu krążenia, ale także hormonalne zmiany poporodowe mogą czasami powodować puchnięcie nóg. Nie ma na to lekarstwa, tylko odpoczynek, najlepiej z nogami wyżej. A co do wody to w miare możliwości ogranicz jej picie, bo obrzęki to nic innego jak zatrzymanie wody w organizmie. Oczywiście ogranicz też spożywanie soli. Z wodą uważaj, żeby nie pić też za mało dla laktacji. Cały okres połogu to taki czas, kiedy Twój organizm może Ci jeszcze płatać figle, bo wraca do stanu sprzed ciąży.
Obrzęki mogą być jeszcze spowodowane chorobą nerek.
Aby poczuć chwilową ulgę mocz stopy w letniej wodzie z dodatkiem soli morskiej lub olejku eukaliptusowego.
A najlepiej byłoby gdybyś udała się do lekarza.
Ja rodziłam cc i miałam okropnie spuchniete nogi po porodzie przez jakieś 4dni. Byłam bardzo zdziwiona gdyż w ciąży ani razu nogi mi nie spuchly ale ustąpiłm samoistnie
Ja jestem po cc i nogi spuchły mi zaraz na drugi dzień po cc. Opuchlizna utrzymywała się jakoś 4 czy 5 dni, pytałam położnej to mówiła, że jest to jak najbardziej naturalny objaw i może się pojawić po porodzie czy to przez cc czy też przez poród naturalny. Na pewno jak wychodziłam do domu to adidasy ledwo założyłam ale o wiązaniu nie było mowy. Przeszło mi samo i nic nie musiałam z tym robić jak opuchlizna się pojawiła tak i zniknęła.
Lekarz powiedział ze moze sie utrzymywać przez 2 tyg ale juz jest lepiej moczenie nóg w zimnej wodzie i unoszenie pomaga
na szczęście dziecko ju mam spokojne i daje pospać w nocy
dzieki
Przyczyna to zmiany hormonalne i zaburzenia w układzie krążenia. Powinno pomoc unoszenie wyżej nóg, spożywanie mniejszej ilości soli comiesięczne rownież wskazaniem przy karmieniu piersia. Z woda to powiem szczerze co lekarz to inna opinia. Jedni mówią zeby poć dużo drudzy zeby ograniczyć. Ja piłam bardzo dużo wody ponieważ byłam po cięciu i w kolejnej dobie po porodzie musiałam pic dużo co skoutkowalo tym ze miałam dużo pokarmu i mój maluch nie musiał byc dokarmiany
Również mialam tak przez kilka dni po porodzie ogólnie opuchnięte nogi o kostki mialam juz pod koniec ciazy ale po porodzie tez chwile trzeba bylo sie z tym pomeczyc nocą po całym dniu to w ogóle mialam wrażenie ze skórą na kostkach za chwile mi peknie bo były tak opuchnięte czerwone i nabrzmiale polozna poradziła mi aby conajmniej 2 razy dziennie leżęc po pół godziny z nogami uniesionymi go gory na jakiejs większej poduszce tak tez robiłam i z dnia na dzien bylo widac duza roznice az opuchlizna calkiem zeszla
Ja jeszcze nie mam opuchniętych i jakoś nie chciałbym mieć. Ale słyszałam że moczenie w wodzie z solą pomaga
Oj tak po cc obrzęki mi przez 7 dni schodziły. Stopy wyglądały jak u słonia i dobrse że było lato bo żadne buty nie były dobre..
U mnie obrzęki utrzymywały się wyjątkowo długo bo przez około 6 tygodni. Zgłaszałam to lekarzowi i mówił że czasem tak się zdarza, w szpitalu mialam podany zastrzyk - furosemid, ale nie było znacznej poprawy.
Ja po cc, ale nie miałam problemów z obrzękami, ale się ich obawiałam. W ciąży też mi nogi nie puchły, a koleżanki jak mi pokazywały swoje czasami to byłam przerażona. Nie jest to reguła, ale to niestety normalne po porodzie i czasami zejście opuchlizny potrafi trwać długo.
Ja w ciazy nie mialam opichnietych ale bolały mnie. Po porodzie z 2tyg mialam opuchniete
Ja miałam w trakcie ciąży i porodzie też przez krótki czas. W miarę możliwości starałam się jak znalazłam czas i się położyłam to trzymać nogi w górze. Kąpiele wodne też pomagały.
W takim razie kiedy można się najczęściej spodziewać opuchniętych nóg i stóp?
Niestety opuchnięte nie tylko po porodzie się utrzymuje, u mnie trwało to dwa tygodnie wiec nie jakoś długo i tez nie było aż tak uciążliwe
Po porodzie miałam okropnie spuchnięte nogi przez jakieś 2-3 tygodnie, tak ze nawet kostek nie było widać i ciężko było stanąć na nogi, ale po cesarce poinformowali mnie, ze opuchlizna może się utrzymywać
Obrzęki po porodzie są w pełni fizjologiczne i nie wymagają leczenia. Schodzą do 2 tygodni. Powinny Panie pić duże ilości wody- w trakcie karmienia min. 2,5l dziennie. Często zmieniać pozycję, spacerować, odpoczywać z nogami uniesionymi do góry. W razie silnego dyskomfortu można wykonać zimny prysznic/ okłady na nogi. Jeśli obrzęki nie zmniejsza się do 2 tygodnia połogu lub zauważą Panie że po 3 dobie po porodzie nagle gwałtownie się nasilą należy skonsultować się z lekarzem. Zdecydowanie do szpitala zalecam zabrać luźne buty na wyjście :)
Jak miło, że Pani Nam doradziła :)