Dziewczyny a ja mam takie pytanie czy da się przeoczyć katar u niemowlaka? za dwa dni mamy szczepienie wiec w sumie wczesniej pediatra przebada mi córkę ale zastanawiam się czy nie ma kataru bo tak dzisiaj nad ranem zaczeła sie krztusić mlekiem chyba, jak wyczyściłam nos to tak jakby od kataru coś zeszło. ale ogólnie oddycha dobrze, nosa tez nie ma przytkanego i kataru jako tako lejącego tez nie ma.
Raczej nie u nas przy katarze zawsze pojawiła się wydzielina lejąca z nosa i takie pokaslywanie
Jak Ci się zakrztusiła mlekiem to mogło jej zalecieć do noska. To wszystko jest razem połączone jak by nie było. Jak tylko wtedy się coś ściągło i do tej pory już nic nie było w nosku to raczej nie ma się co przejmować...
No chyba to było tylko zakrztuszenie się mlekiem bo dzisiaj byliśmy na szczepieniu i tam pediatra bada wcześniej dziecko i wszystko jest w porządku ;)
Ola raczej kataru nie przeoczysz, w nosku pojawi się wydzielina, dziecko też przy piersi wydaje taki charczący dźwięk, jeśli ma zatkany nosek. Jak jest silniejszy katar to glutki leja się z noska.
Nam ostatnio dziecko zaszczepila z karkiem, w sumie myśleliśmy że to tylko z rana ma lekko przytkany nosek, a wieczorem pojawiła się wydzielina.
Odnośnie tematu - u nas odciaganie wydzieliny to tragedia, córka się wyrywa gdy cokolwiek się jej do noska wkłada. Inhalacje też jak się uda przeprowadzić przez minutę to już jest sukces. Najlepsze plasterki aromactiv, tylko nie kleje ich tak jak jest na opakowaniu, żeby na ciuszku dziecka, tylko gdzieś z boku na poduszce.
Dokładnie przy katarlu słychać takie furczenie z noska zawsze a wydzieliny jeśli jest lejąca nie da się nie zauważyć jak zatkany to znowu maluch marudny pokasłuje sobie.
U nas syn jak był mniejszy nie było problemu z czyszczeniem noska teraz jak już ma 5 miesięcy jest ciężko wierci się głowę odgina nie daje sobie pomoc z inhalacja różnie nie raz siedzi grzecznie a nie raz już sam rączka odtrąca maska
Plasterki dawałam na rękaw i tylko połowę zawsze dzielilam na pół plaster
Z tym odciąganiem to i u nas problem jak widzi ze idę z rura od odkurzacza i aspiratorkiem to odrazu ucieka xD
My borykamy się z katarem od 3 tygodni , raz jest gęsty a raz leci jak woda i waśnie nie wiem czy to możliwe żeby od zębów tak było , w nocy normalnie oddycha a dopiero nad ranem się budzi bo go zatyka .
Szkoda ze nie ma takiego magicznego leku na katar , tez słyszałam aby nie naduzywac kropli a nam zaleciła pani doktor dawać 3dni i 3dni przerwy ale boje się ze takie coś może zniszczyć śluzówkę :(
Właśnie odgłos odkurzacza to jest minus katarka odstrasza większość dzieci samym odgłosem . Dlatego my korzystamy z aspiratora elektrycznego również dokładnie oczyszcza wydzielinę z noska
Mój starszy syn od razu ucieka kiedy widzi odkurzacz i aspirator. Jednak jakoś ten nos trzeba wyczyścić;) chociaż już coraz lepiej sam siebie radzi. Za to u młodszego syna inhalacje i aspirator niezastąpione;)
A temu starszemu aspiratorem nie dasz rady odciągając kataru?
u nas córka sama smarka, wiec jest ławo, a synkowi aspiratorem wyciągam
Dziewczyny !
od momentu pójścia do żłobka syn na ciagle katar wyczyszczenie go graniczy z cudem w ciągu dnia jeszcze nie jest tak źle ale w nocy jest ciężko…oddychać nie może przez nos musi przez buzie meczy się bardzo a nie da sobie nic zrobić
mną plasterki przyklejone psikam mu do noska marimer
uzywam gruszki i elektrycznego odciągacza ale kończy się wszystko płaczem :(
jak mogę mu pomoc żeby się tak w nocy nie męczył
U nas fajnie się sprawdziło stosowanie kominkow zapachowych z inhalolem. Wlewaliśmy trochę wody, do tego kilka kropelek olejku i stawialiśmy to w pokoju syna. Lepiej mu się oddychało. I pod nosek i na czoło masc majerankowa.
Polecam Gałganek Aliny, o którym przeczytasz na stronie Pana Tabletki :)
A ja polecam na noc zaparzyć w misce majeranek, czasem dodaje do tego czosnek , trochę soli morskiej . Kładę tak żeby nie było dostępu (pies , dziecko , nie patrzący pod nogi chłop ;) ) ale tak żeby para szła niedaleko chorego dziecka .
Najlepszy jest swój majeranek ale ten z paczki też daje radę .
Pomaga na katar , kaszel z suchego do rana zmienia się w wykrztuśny .
No ja uwielbiam ten sposób .
O, nie znałam tego sposobu, ale kiedyś jako dziecko używałam maści majerankowej, jak miałam katar i podrażnioną skórę w okolicach nosa. Czy ta maść ma podobne właściwości?
Stosuje maść majerankowa pod nosek
najgorzej jest po nocy
nos jest poklejony od gili ciężko mu się oddycha nie zliczę ile razy się budził w nocy bo ciężko mu się oddychało
a nie pozwoli sobie w żaden sposób pomoc
czy wasze dzieci tez maja niechęć do dotykania ich po twarzy jak trzeba coś zrobić przetrzeć itp ?
moj się złości od razu jak tylko chce nawet chusteczka przetrzeć trochę jego buzie
Przy katarku warto ukladac wyzej materacyk aby dziecko nie spalo zupelnie na płasko, czeste odciaganie katarku uprzednio nosek nawilzony woda morska, inhalacje z s.fiJol. te pomagaja( przy maluchach warto zaopatrzyc sie w wieksza ilosc na internecie sa korzystniejsze ceny nozeli w aptece abtakie pudelko 100 sztuk napewno szynko sie zuzyje;)
Masc majerankowa u nas kiepsko sie sprawdzala przy starszej corce ale wiadomo na jednego podziala a na innego juz nie koniecznie;/
Ale fajne sa kropelki oilbass zakraplalismy na plasterek i przyklejalismy na koszulke dzieki czemu latwo byloby go zdjac gdyby pojawił sie odruch kaszlowy;/
Ten oilbass też stosuje, jest świetny, lepszy niż Amol, bardziej intensywny.
My mamy obecnie jakiś katar spływający, ale nic nie da się odciągnąć pusto dosłownie w nosku, ale mamy od tego spory kaszel.