Sposoby na przeziębienie w ciąży

mi rosołek pomagał, do tego herbatka malinowa lub z cytryna :slight_smile: jadłam tez kanapki z wędlinka a na to troche czosnku :slight_smile:

Mnie ten rosół nigdy nie pomagał… zawsze daję do rosoły sporą ilość mięsa, mnóstwo warzyw - ze 4 marchewki, 2 pietruszki, seler, por, cebulę i właśnie czasami czosnek, do tego natkę pietruszki i jak mam to lubczyk i ani na katar nie działa ani na nic innego :stuck_out_tongue: ale może na Was działa :smiley:

A jak się ma duża ilość czosnku w ciąży (a w końcu to jak naturany antybiotyk)można czy nie?

W dużych ilościach wszystko szkodzi :smiley: czosnek w ciąży jest bezpieczny,jest nawet syrop z wyciągiem z czosnku w składzie(Prenalen). To naturalny antybiotyk a antybiotyki w tabletkach to jednak zawierają składniki chemiczne z którymi trzeba zawsze uwazać :slight_smile: A nazywany jest naturalnym antybiotykiem bo ma działanie bakteriobójcze wiec nie można go nijak porównywać do antybiotyku w tabletkach bo mimo wszystko jest to słabsze działanie.

Ja w ciazy jem czosnek uwielbiam kluski ze szpinakiem i czosnkiem :smiley:

To na zdrowie Lenka! Można przejmować czosnek:) Lepiej zapobiegać niż leczyć wspieranie się naturalnym metodami tanimi wyjdzie lepiej niż kopiować apteczne specyfiki w tabletkach. Tylko z tym czosnkiem to trzeba pamiętać żeby był nasz z pewnego źródła a nie chiński sztuczny…

Miałam ten syrop Prenalen, bo byłam przeziębiona. Mnie słabo pomagał, a wręcz mogę powiedzieć, że wcale. Wyleczyłam się domowymi inhalacjami :slight_smile:

Z lekami akurat jest tak że jednym pomogą innym nie niestety.

leki pomogą, są po to, by leczyć. Niestety w ciąży ich brać nie wolno, chyba że te leki przepisane przez lekarza. Bo te syropki, krople do nosa Prenalen czy innych firm tego typu to są suplementy diety, a nie leki, więc nie każdemu pomogą :slight_smile:

Ami czosnek czy cebulowe syropy są OK, niestety spożywane w nadmiarze mogą obciążać wotrobę, więc nie są polecane przy problemach z trawieniem. Nie wiem też czy czosnek nie pogarsza sytuacji w wypadku zgagi.

Ja teraz mam codziennie wieczorem zgagę już nie wiem czym się poratować masakra;/

Aggi86 zarówno czosnek i cebula mogą potęgować zgagę, bo i jedno i drugie jest ostre, a wszytko co ostre może się przyczyniać do zgagi… U mnie tak było przynajmniej ;/

Czyli dobrze myślałam. Na szczęście póki co zgagi nie mam :slight_smile:

Moja zgada raczej wynika z jedzenia słodyczy :slight_smile:

ja tam miałam od wszystkiego :confused: nawet jak się napiłam np jakiegoś soku czy napoju. W sumie zawierają dużo kwasów to może też przez to. Ale serio, potrafiłam mieć zgagę po wszystkim ;/

mo mowili ze dziecko bedzie z bujna czupryna jak jest zgaga nie wierzylam ale mala ma sporo wloskow :smiley:

Może coś w tym jest :slight_smile: Mój Mikołaj ma długie włoski i to dosć sporo :slight_smile:

ja mialam moze z raz lub dwa razy zgagę, jak sie Kacper urodził to miał sporo włosków, takie dość długie, a potem mu wypadły… teraz dopiero rosną bo takto łysolek się zrobił :slight_smile:

znowu żeśmy trochę odbiegły od tematu :stuck_out_tongue:

dobra, to ja wracam na temat… ja miałam dwa razy w ciazy zapalenie garła. pojechałam na pogotowie , trafiłam na panią pediatrę i dała mi antybiotyk. byłam pewna ze mogę… za jakiś miesiąc znowu zapalenie gardła i znowu na pogotowie bo mówić nie mogę, trafiłam na fajna konkretną babkę, ale mi powiedziala ze absolutnie tego antybiotyku brac nie powinnam :frowning: no i sie meczyłam z bólem, brałam prenalen syrop i tabletki, herbatka kanapki z czosnkiem i dałam radę :slight_smile: