Cześć mamy mam pytanie czy któraś z Was miała ”problem „ ze spaniem swojego maluszka chodzi o to że mój już 5 miesięczny syn śpi wyłącznie na brzuszku . nie ma w ogóle możliwości żeby zasnął na plecach , możecie sobie wyobrazić ile razy w nocy wstaje żeby zobaczyć czy oddycha . No i problem się robi w momencie kiedy jest już zimno na dworze i do gondoli trzeba włożyć jakiś śpiworek więc nie może leżeć na brzuchu. Jakiś pomysł jak go „ nauczyć „ spac na plecach ?
Mój synek też ok 5 ms upodobał sobie spanie na brzuchu jak tylko się nauczył przewracać i na początku jak szlam spac to przestawiałam go na plecki i albo spal tak chwile i znowu był na brzuchu albo się budził. W końcu dałam mu spokój bo maluszek w tym wieku już szuka sobie swojej wygodnej pozycji do spania to już nie noworodek i pozwoliłam mu spac jak chce. Teraz ma 8 ms i spi różnie. Daj tak maluszkowi spac i tyle nic nie zrobisz :)
Spac na plecach może noworodek ale taki maluch już dobrze wie tak samo jak my jak mu wygodniej i z tego korzysta.
Jeśli chodzi o nocne spanie to proponuję założyć do łóżeczka monitor oddechu, dzięki temu będziesz mogła spać spokojnie w nocy i kontrolować oddech maluszka.
No jak mu tak wygodnie to co mi zrobisz. Jeżeli sam przewraca się już na brzuch to bez problemu może spać. A jeżeli nie to próbowała bym po jego zaśnięciu kłaść na plecach. A na spacerze w gondoli pozawieszaj zabawki żeby je widział może go zainteresują
U mnie córka tak od 7 mca też dużo śpi na brzuszku, a wcześniej wrecz musiałam ją zmuszać żeby poleżała tak na macie. Jak tak zaśnie na noc to próbuje ją odkręcać na plecki, chociaż i tak się tak w nocy na nowo odwróci.. Też się właśnie martwię w nocy..
Ja bym trochę się obawiała o malucha, jesli moja córka przekręcała się to robiłam jej coś w stylu kokonu aby nie miała jak się przekręcić i kładłam ją może nie tyle co na plecach ale delikatnie na boku aby nie zakrztusiła się jeśli mleko by się ulało. A tak uważaj na synka.
Ojej może owijanie pomoże ?
Całe szczęście moja córcia na boczkach lubi spać. Rozumiem twoje zmartwienie bo sama bym była zmartwiona. Ale pewnie żadne złote rady tu nic nie wniosą. Tak lubi i chyba trzeba to zaakceptować �
Mój też spał tylko na brzuszku. Jesli sam się przekręca, to jest bezpieczniej. W gondoli możesz spróbować cieplejszego ubranka zamiast śpiworka. Na noc polecam monitor oddechu, trochę uspokaja
Tutaj ciężko coś poradzić, bo maluch musiałby nauczyć się spania na plecach, co kosztowałoby Cię częstym płaczem przez wiele godzin, bo na początku nie mógłby zasnąć, ale możesz spróbować owijać maleństwo w chustę, wtedy się nie odwróci, a przynajmniej nie powinien :) Ale myślę, że dobrze dobrany materac, zeby już od młodych lat nie psuł sobie kręgosłupa powinien by ok, do tego monitor oddechu dla spokoju i poszłabym do fizjoterapeuty sprawdzi, czy wszystko rozwija się poprawnie, może też coś poleci :)