Czy wasz maluch też ma problem zasypiać w dzień mój Antoś ma 3 miesiące w nocy gdy ma ciemno przesypia ja cała a w dzień nie może zasnąć i zaczyna strasznie marudzić?
U nas na szczęście nie było takiego problemu. A może zasuniecie rolet czy zasłon pomoże
Moja mała też nie miała z tym nigdy problemu ale synek szwagierki tak. On żeby spał to musi mieć totalną ciemnice. Jak on idzie spać w ciągu dnia to ona zsówa rolety i dodatkowo zakłada koc na okno. Dla mnie to trochę niepojęte bo dziecko nie odróżnia dnia od nocy…
Może po prostu Twojego synka rozprasza światło dzienne. Usypiasz go w dzień w tym samym pokoju co na noc?
Nie dobrze jest stwarzać dziecku w dzień warunku do spania takie jak w nocy, wówczas dziecko może zestawić się, nie odróżniać dnia od nocy, i z czasem więcej spać w dzień (skoro i tak jest ciemno) niż w nocy. Może dziecko jest przebodźcowane, może trzeba pomóc mu wyciszyć się i uspokoić i wówczas zaśnie, albo wręcz przeciwnie, może jest znudzone i trzeba je zmęczyć żeby poszło spać, tak też bywa.
emmkao ma rację, popieram, że takie stwarzanie dziecku w dzień nocnych warunków to nie jest dobry pomysł. Dziecko moze sie przestawic i dzien wziąc za noc, a wtedy noc bedzie nieprzespana. Warto wyciszyc Malucha w dzien, bo moze ma za duzo bodzcow. Ale tez niekoniecznie zmuszac do spania. Moja Corla jedynie w pierwszym miesiacu sporo spała w dzien, pozniej poczula juz ze nie jest juz noworodkiem i stwierdzila, ze duzo snu nie potrzebuje. Do tej pory spi w nocy, a w dzien ma tylko 2 drzemki i to takie po 20 gora 30 minut.
Twoj syn w ogole nie spi w dzien, czy po prostu spi mało?
Paweł myślę, ze ten post powinien być utworzony w sekcji Noworodek i Niemowle. Tutaj jest wątek konkursowy.
I nas jest tak samo jak u agnieszki. Synek ma 3,5mc i tylko przez pierwszy miesiąc spal ciągle, a juz od 2do teraz ro ma takie drzrmki jedynie czasem sie mu zdarzy i spi po godzinie , dwie ale rzadko…a chodzi spac roznie czasem o 21,22 roznie. Raz zasnal mi o 18 i spal do północy…takze sa takie dni. Co sama sie dziwię;-) ale w nocy budzi sie do jedzenia co 2,5-3godz i zanim zje, odbije sie mu czasem sie nu nie odbije to go klade i czasem zasnie odrazu a czasem dop po ok godzinie. A w nocy spie przy lapce , zeby bylo ciemno ale nie do końca.
Nie jest tak źle poprostu jak go usypiam ja mam zasloniete rolety bo przy dużym świetle karmić go rozprasza się i nie chce spać…
Dlatego roleta się sprawdza przy zasypianie do tego jeszcze zasłony i jest ok
My mieliśmy podobny problem ale u nas sprawę zalatwily rolety w oknach bylo dla niego po prostu za jasno. tez moze kwestia wyciszenia sie przed drzemka ? Moj syn ma skończone teraz 20 mc i jak jest zmęczony to sam mówi ze chce spać i po prostu się kładzie na łóżku i zasypia.
Czasami dzieciaczki tak mają. Próbował Pan kłaść mu koło główki pieluszke w taki sposob aby teoszeczke przykrywala oczka badz tylko zaslaniala czólko? U Nas synek tak zasypial bardzo często
Mój synek również ma 3 miesiące przesypia cała noc a z kolei w dzień za każdym razem śpi po 20 min nie dłużej . Widocznie w nocy się wysypia i w dzień nie potrzebuje tyle spania
Paweł- może warto poobserować dziecko i zauwazysz kiedy dziecko robi sie lekko senne, wtedy warto przytulić, pośpiewać kołysanke, można nieco pobujać takiego maluszka w ramionach. Ale warto zasunać rolety lub żaluzje, bo i tak przy ich zasłonięciu jest jasniej niz w nocy, a orzynajmniwj dziecku nie bije światło w oczy. A probowałeś szumisia czy takiej aplikacji na telefon, w ktorej sa różne źródła dzwìęku stałego, jak pralka, suszarka, wentylartor, itd? Takie dźwięki uspokajaja dziecko, bo orzypominają dźwięki w brzuszku mamy;)
Trzymam kciuki za lepsze drzemki;)
Nie przejmuj się u nas było podobnie, na początku naszemu Michałkowi przeszkadzały problemy z brzuszkiem, a później wszystko tak go ciekawiło, że nie chciał spać. U nas szumiś trochę ułatwił sprawę. Tak sobie myślę, że może twojemu Antkowi nie pasuje temperatura w pomieszczeniu? Albo zbyt suche powietrze? Dzieciom ciężko spać kiedy jest duszno w pokoju.
Moja zaraz skonczy 5 miesiecy. W dzien nie miala problemu ze spaniem. Czy lezala na lozku czy byla bujana w wozku zawsze zasnela. A teraz jej ustpianie w dzien to wyzwanie. W wozku absolutnie nie zasnie. Na lozku wkoncu zaczyna plakac. Musze wziac ja do swojego loza. Przytulic i miedzy raczki wlozyc jej pieluszke do przytulenia no i oczywiscie wlaczyc na youtube dzwiek burzy i deszczu i tylko wtedy zasnie. ;O nic sie nie przejmuj. Dziecku sie zmienia. Teraz ma problem by zasnac a za miesiac bedzie pol dnia przesypial bezproblwmowo.
To u nas zupełnie na odwrót. Dzień to wspaniały czas na spanie ale i znajdzie się chwila na aktywność. Natomiast przychodzi wieczór po kąpieli i się zaczyna. Albo oczka jak przysłowiowe 5zł, albo marudzenie, wiercenie się ale nie histeryzowanie ani kolki. Tak jakby dziecko przeżywało wszystko to co nagromadziło w główce przez cały dzień i przeżywa i odreagowuje ten nadmiar bodźców. To co mogę podpowiedzieć moje dziecko jak ma spać ma włączaną swoją żyrafkę grającą, jest uruchamiana tylko wtedy gdy czas na sen i w ciągu dnia się sprawdza rewelacyjnie bez zasłaniania czegokolwiek natomiast noce cóż bywa różnie a może moje dziecko po prostu nie lubi ciemności
Hejka moja mała ma 2 miesiące i również od kilku tygodni w dzień nie chce spać
Ale wpadłam na pomysł aby kłaść ją na boku w przeciwną stronę niż jest światło, lekko nakrywam pieluche tak żeby było ciemniej, jak już zaśnie odkrywam aby przyzwyczajala się do światła. U nas póki co pomogło może warto spróbować? Mozna tez zaslonic rolety zeby bylo ciemno. Ważne jest aby po zaśnięciu odslonic wszystko zeby dziecko nauczyło odróżniać się dzień od nocy
U mnie w w wczoraj to samo w dzień wgl nie spał zasnął dopiero o 2 w nocy :o no i obudził się na mleczko o 6…
Ma ponad miesiąc
Mój syn ma 11 tygodni i w ciągnie dnia ma 2/3 drzemki w nocy różnie bywa czasem przesypia cała ale budzi się o 1 i 4 na mleko