Spanie w ciąży

Cześć dziewczyny :slight_smile: szukałam podobnego wątku ale nie znalazłam. Jeśli przeoczyłam to proszę o korektę :slight_smile:
Chciałam z Wami pogadać o spaniu w ciąży.
O ile w pierwszym trymestrze spałam po 10-12 godzin na dobę, o tyle teraz (26tc) śpię bardzo malutko. Zasypiam koło północy a budzę się ostatnio coraz wcześniej. Najpierw o 8, potem o 7, 6, a dziś przeszłam samą siebie i obudziłam się po 5. Wyspana. Oczy jak pięciozłotówki i nie ma spania. Ktoś miał/ma podobnie?
I chciałam też zapytać czy macie jakieś ulubione gadżety do spania? Poduszki dla ciężarnych, może specjalne profilowane pod kark itp?

Spalam dokąd mogłam, czyli dokąd brzuch nie był lekko widoczny :) mniej więcej do 24 tygodnia. 

Ja w ogóle dość na brzuchu nie lubię, więc w ogole

Spałam dokąd brzuch nie był widoczny,czyli dość długo ale nie polecam.Lepiej unikać,tak na wszelki wypadek aby nie zaszkodzić maluszkowi, żeby później nie żałować.

Ja nie spie w ogole na brzuchu ani na plecach. staram sie spac na prawnym boku sle jak to w nocy bywa nie zawsze siebie mozemy kontrolowac ;) Pisza ze na prawym boku i na prosto sie nie spi bo uciskamy zyle glowna w ciazy co moze dosc do niedotlenienia dziecka. na brzuchu tez nie radze bo nasze malenstwo uciskamy przez co ma jeszcze mniej miejsca.

Ja uwielbiam spać na brzuchu i spałam do momentu aż brzuch nie był widoczny czyli gdzieś do 20 TC. 

Uwielbiam spać na brzuchu i spałam jak najdłużej się dało. Wyznacznikiem było uczucie dyskomfortu.  Myślę że był to ok 15 tydzień ciąży. Jednak jest to moja druga ciążą i brzuszek pojawił się dużo wcześniej. 

Dla tych co kochają spać na brzuchu polecam poduszkę do spania dla ciężarnych. Pomaga mi zasnąć w wygodnej pozycji.

Karo1905, gdy dziecku będzie niewygodnie uważam, że da Tobie znać kopniakami (jeżeli już odczuwasz ruchy płodu). 

Może też być tak, że w pewnym momencie przyjęta przez Ciebie pozycja do spania na brzuchu okaże się niewygodna i sama zmienisz pozycję na inną. 

Ja na brzuchu nigdy nie śpię i w ciąży również nie spałam na brzuchu. W pozycji na brzuchu jest mi niewygodnie. W okresie ciąży starałam się spać na lewym boku. W znalezieniu optymalnej pozycji pomagała mi poduszka ciążowa. Dbałam o to aby dzieciątko było dotlenione. 

"W okresie od 27. tygodnia do końca ciąży jedyną zalecaną pozycją jest ułożenie ciała na lewym boku.. Warto przy tym pamiętać, że takie ułożenie ciała jest korzystne również dla dziecka: zmniejsza ryzyko niedotlenienia, które jest częste w przypadku spania na plecach".

https://www.on-the-top.net/pl/zdrowie/czy-pozycja,-w-jakiej-%C5%9Bpisz-w-ci%C4%85%C5%BCy,-ma-wp%C5%82yw-na-dziecko-sprawd%C5%BA.html

"W rzadkich przypadkach spanie na plecach może nawet doprowadzić do tego, że dziecko nie otrzyma całego potrzebnego mu tlenu i substancji odżywczych. Zwykle jednak symptomy niskiego ciśnienia krwi (nudności, płytki oddech, zawroty głowy i wilgotność skóry) obudzą śpiącą przyszłą mamę na długo zanim zagrozi to płodowi. Poza tym, sama natura może zapewnić drugą linię obrony. Jeśli dziecku robi się niewygodnie, zacznie kopać i obudzi mamę, aby mogła zmienić pozycję".

https://baby.nivea.pl/artykuly/spanie-w-ciazy-polozna-wyjasnia-i-radzi-5?&gclid=Cj0KCQjw6_vzBRCIARIsAOs54z6gUeHYkFmHVQesngmVEi4ySz968kMAS83wfLbm1GKR5KRdBEgF1OMaAuFtEALw_wcB

Ja w sumie spie na tajniki polbrzuchu, jestem teraz w 23tc i cały czas wygodnie:) Ale na samym brzuchu to już ciężko,  ttak do 18 było spoko :)

Ja spałam tak do 24tc. Bo nie miałam brzuszka. Teraz to śpię na lewym boku albo chwilę na plecach jak już mnie wszystko boli. Teraz budzę sie co godzine w nocy i za każdym razem jestem już na lewym boku. Ciało samo wie kiedy ma przybrać odpowiednią pozycję.

Ja spałam dość długo 20sty pare tydzień był , dlugo  brzuch mi nie wystawał. Teraz na końcówce bardzo mi tego brakuje pozostają mi tylko boki na wznak nie da rady. zreszta już od paru tygodni śpię mało w nocy i dosypiam w dzień. 

Wysylam wam fajny artykul z mojej  ukochanej ksiegi „ W oczekiwaniu na dziecko „

Ja spalam może do 12 na pewno nie dłużej. Jakoś bałam się spac na brzuchu.

Z resztą nie lubię. Chyba biust mi przeszkadza ◉‿◉

Jeśli nie możesz spać w innej pozycji to myślę, że chwilowo możesz spać na brzuchu.

Ja później spałam jak mi było wygodnie. Niekoniecznie na lewym boku. 

Ja spałam na brzuchu gdzieś do 5 miesiaca. Potem zaczął rosnąć 

Ja tez chyba do około 12 tc spałam na brzuchu. Później kupiłam poduszkę dla ciężarnych i spałam już na boku-głównie na lewym bo takie są zalecenia.

To wszystko zależy od tego jakich rozmiarów jest brzuszek. Niektórym kobietom rośnie brzuszek bardzo wolno na początku. Ja jestem w 20 tygodniu, brzuch mam już widoczny i nie daje rady już na nim spać, bo mi niewygodnie. Najczęściej śpię na boku raz na lewym raz na prawym. 

Jak widzisz nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi bo każdej z nas brzuszki rosną w innym czasie. Jednak sama zorientujesz się napewno kiedy pora wybrać już inną pozycję do spania.

Ja nawet nie wiem do kiedy spałam. Ale chciałam się wcześniej stopniowo przyzwyczajać się do spania na boku

Jak brzuszek urosnie to spanie na nim I tak już stanie się niewygodne