Kobietki, mój półroczniak dziś sam podczas snu przekręca się na prawy bok, jak go poprawię żeby spał na plecach to się kręci i od nowa na bok, czy wasze maluchy też tak miały ? Ja aż się boję zasnąć
To normalne
Musisz uważać , teraz kładąc go samemu na lizku zeby nie spadł.
A dlaczego boisz sie zasnac ? Moj polroczniak nawet spi czasem na brzuchu z glowa w bok, bo tak mu wygodnie. Z reszta dla mnie to lepiej bo ma taki wytarty placek na glowie bez wloskow wlasnie od lezenia na plecach hahahha
Nasz tez tak spał
u nas jest tak samo
Jak się boisz to zrób test zarzuc mu pieluchę na twarz jak leży na plecach jak sam sobie ją zdejmie to nie.madz się czego bać. Takie dziecko już sobie krzywdy nie zrobi będzie się kręcił na boki i niedługo na brzuch taka kolej rzeczy. Śpij spokojnie
Moje dziecko od urodzenia do dziś śpi tylko na brzuchu , też się denerwowałam że coś się może stać , ale na boczku to myślę że nie jest źle tylko tak jak dziewczyny mówią trzeba uważać jak się go położy na łóżko , przewijak itp
Dokładnie ,test z pieluszką - tez nam na rehabilitacji robila fizjoterapeutka ,ale córka była w szoku i sama nie robila nic z nią, dopiero z czasem zczaiła i w domu przy zabawie zaczeła odkrywać
O muszę zapamiętać, warto sprawdzić w razie czego czy maluch jest w stanie sam sobie pomóc…
Fajny jest ten test. Łatwo go zrobić ale właśnie nie zawsze dzieci łapią o co chodzi tym bardziej przy kimś obcym mogą być zaskoczone tym co się dzieje.
Widziałam właśnie taki test ostatnio gdzieś na Tiktoku, bardzo fajna sprawa
To normalne, że teraz tak śpi Fizjoterapeuci mówią, że jeśli dziecko przekroczy jakiś skok rozwojowy to później cały czas chce wykonywać daną czynność. Jak bardzo mocno się wierci to może w otulaczu by trochę mniej szalał.
Otulacz dla pół rocznego dziecka to chyba już nie. Wydaje mi się że bardziej by się denerwował. Takie dziecko potrzebuje już ruchu a nie otulacza
Z tego co wiem, to otulacz nie jest zalecany przy dziecku, które już się przekręca na boczek bądź brzuch
Chodziło mi o taki bardziej śpiworek, że dziecko ma swobodne rączki Bo faktycznie otulacz to dla maluchów, zła nazwa
Śpiworek może i da radę, chociaż wydaje mi się, że dziecko w tym wieku już po prostu zaczyna się kręcić, w końcu już wie, że ma i rączki i nóżki, mięśnie są silniejsze, to i zaczyna się wierzgać
To prawda, szuka dla siebie najwygodniejszej pozycji
Poza tym rośnie nocą i układ nerwowy czasami nie radzi sobie z natłokiem wrażeń więc to normalne że się wierci.
Dokładnie tak. Ja jakoś nigdy nie lubiłam dziecka zawijać jak w kokon mąż próbował mnie przekonać, ale nie dał rady
Ja raz po powrocie ze szpitala próbowałam spowijania ale jakoś mi szkoda było tego dziecka o zostawiłam jednak w rożku