Mój 9-miesięczny syn przyprawia mnie o dreszcze… Podczas snu cały czas przewraca się na brzuszek i chce spać buzią do poduszki a ja bojąc się o niego cały czas go odwracam i przekładam na bok.Nie budzi się przy tym. Potrafi przez całe łóżeczko" przewędrować "a ja się boję że może się przydusić… Nie wiem co w sumie można z tym zrobić…
A ja w ogóle się zastanawiam dlaczego Twój maluszek śpi na poduszce bo raczej dzieciom do 1 roku życia nie zaleca się spania na poduszce , oczywiście obawy możesz mieć ale dziecko ma instynkt obronny i na pewno wtedy odkręci się w druga stronę .Ale ja bym się bała jak by mój 11 miesięczny synek spał na poduszce, to nawet gorzej dla kręgosłupa
Wystarczy , ze podusie schowasz do szafy …bedziesz spała spokojnie , bo małemu nie bedzie groziło uduszenie , ale jestem zdania tego co mraczek dziecko ma instynkt obronny …lecz po co kusic los .
eee, to już nie jest dzidziuś, tylko całkiem duży chłopiec nie rozumiem zmartwienia. do przedszkola go będziesz odwracać? chłopak lubi tak spać i niech śpi na zdrowie
tylko poduszkę mu zabierz, bo jej wcale nie potrzebuje.
daj mu spać, jak chce. mój syn śpi na brzuchu od kiedy tylko nauczył się na niego przewracać (ok. 5 mies.). w życiu by mi nie przyszło do głowy, żeby go przekręcać. jeśli dziecko jest na tyle silne, żeby samemu zmienić pozycję ciała (na wygodną dla niego i komfortową zapewne), to jest też na tyle silne, żeby obrócić główkę dla wygodnego i niezakłóconego oddechu.
Moj syn również śpi na brzuszku od jakiegoś 8 miesiąca i również do głowy mi nie przyszło aby odwracać go z powrotem chociaż na początku obserwowałam czy nic się nie dzieje. Zgadzam się z Aleksandra, skoro ma tyle siły żeby odwrócić się na brzuszek to gdy mu będzie niewygodnie sam odwróci się z powrotem i zabierz mu podusie bo naprawdę nie jest potrzebna:)
Moja też śpi na brzuchu, i sama potrafi się ułożyć tak jak jej wygodnie. Dziewczyny mają rację, że poduszkę możesz zlikwidować, chociaż moja córka śpi z poduszką. Ma taką płaską, a widzę, że bardzo lubi ją objąć rączkami i się przytulić, więc pozwalam jej na to
Dziecko samo się nie udusi “świadomie”, już noworodki mają odruchy, które je zabezpieczają przed uduszeniem się na brzuszku, ale im dziecko starsze tym robi to bardziej “świadomie” Niektórzy ludzie i dorośli i dzieci, po prostu wolą taką pozycję, więc radzę dać się wyspać dziecku i wyspać się samej. Można spróbować bez poduszki, ale malec przyzwyczajony, że ją ma wcale może nie być z tego zadowolony.
Dla kręgosłupa faktycznie podusia nie jest najlepsza, ale dzieci też mają swoje upodobania. Moja mała ma taką cieniutką poduszeczkę, płaską, i jak wzięłam ją raz do prania, to nie chciała spać w łóżeczku, dopóki jej kocyka złożonego na kilka razy nie podłożyłam… I tak naprawdę spania na tej cienkiej poduszce nauczył ją mąż, bo mieliśmy jej ją włożyć do łóżeczka za jakieś pół roku, a on jej dał się na niej wyspać z miesiąc temu i tak się dziecku spodobało.
Moja córka spi na samej poszewce bez poduszki , glowka się jej dzięki poszewce tak nie poci ,… ale poduszki jej nie wkladalam
U nas też ze względów higienicznych Jąś śpi tylko na poszewce od podusi i tak jest dobrze a lekko ma uniesiony materac tak ok 2 cm bo tak nam poleciła pani dokror że to dla dziecka zdrowiej
zgadzam się z mraczek my również mamy podniesiony materac i z tego co wiem to jest to polecane każdemu dziecku , na pewno pomoze także twojemu maluszkowi,Podnosi się glownie ze zwglegu ulewania i refluksu aby podczas cofniecia pokarmu dziecko się nie zaksztusilo bądź udusilo ,mysle ze jeśli twój synek tak lubi spac buzia do poduszki to podniesienie trochę materaca od strony glowy może to zmienić ,., może częściej będzie się ukladal na boku bądź plecach , a ty będziesz spokkojniejsza.
Zgadzam się, poduszka jest zbędna i niebezpieczna, materacyk mozna podnieść wkłądając coś pod niego, albo wkładając pod nózki łożeczka ksiązki od strony, gdzie głowka dziecka.
Też się w tym zgadzam,poduszka jest niebezpieczna i takie małe dziecko nie powinno raczej spać na poduszce tylko najlepiej coś podłożyć pod materac takie żeby nie było za wysoko.Mój synek często zasypia na boku i a później jak już śpi to przewraca się na plecy ale głowę ma ułożona na boku,przykryty kocykiem tak śpi.
Ja wysokosc materaca ustawiłam według "mydelniczek " szpitalnych, przyjrzałam się, jak one wyglądają, taki delikatny wyz .
mlecznakrowka a masz monitor oddechu? ja mam monitor oddechu Angelcare i jestem zn niego bardzo zadowolona…inaczej balabym sie spuscic synka z oczu bo on tez czesto lubi sie przekrecic na brzuszek…
Na rynku dostępne są specjalne poduszki klin oddychające. Posiadają specjalne otwory celem ułatwienia oddychania maluszkom na brzuchu.
Gwarantuje komfortowy i wygodny wypoczynek dziecka
odpowiednia twardość klina utrzymuje prosty kręgosłup podczas leżenia, specjalny profil zapewnia oparcie części szyjnej kręgosłupa, zapewniając prawidłową postawę podczas snu.
Monitor oddechu rozwieje wszystkie zmartwienia. Są 2 rodzaje : bezprzewodowy oraz przewodowy. Ten pierwszy posiada wygodne przypięcie do pieluszki lub ubranka z czujnikiem prawidłowego zamocowania umożliwiająć monitoring dziecka zarówno w domu, jak i w podróży. Jest mały, wygodny, ma wymienny klips, a co najważniejsze jest całkowicie bezpieczny. Gdy dziecko przestaje się ruszać/oddychać Respisense stymuluje po 15 sek. malucha do oddechu wibracjami i alarmuje po 20 sek. gdy wykrywa brak ruchu. Przewodowy stale monitoruje mikroruchy oddechowe przez materac pod ktorym znajduje sie płytka sensoryczna, która podczas snu alarmuje opiekunów jeśli oddech ustanie lub będzie nieregularny i płytki dając czas na interwencję.
Mam ten sam problem… :-). Mój Synek też się przekręca buźką do podusi, a ja co chwilę podchodzę i sprawdzam. Co do podusi to po 7 miesiącu lekarka nam zaleciła, abyśmy Maluchowi ją do łóżeczka wsadzili, bo często budził się w nocy. Co prawda ta poduszka wygląda bardziej jak naleśnik niż jak poduszka, ale faktycznie Maluch w nocy lepiej śpi. Mówiła, że pewnie nie jest mu przytulnie i zimniej w szyjkę / Karczek i dlatego się budzi. Czytałam dużo o różnych przypadkach uduszenia się przez Maluszki … I wcale nie jestem tak spokojna jak co niektóre Mamy tutaj, że skoro się tak położył to zawsze się obruci. Pewnie macie rację, ale sprawdzić nie zaszkodzi… Ja wolę być spokojna i sprawdzam :-).
Moj brat zawsze przekrecal sie ns brzuszek i tak spal mama w nocy wstawala moltum razy zeby sprawdzic czy wszystko ok wystarczylo ze wstala i go przekrecila na plecki i sie polozyla a ten cwaniak potrafil po 5 minutach wrocic z powrotem do poprzedniej pozycji to nawet dobrze dla malucha bo nie ma kolek albo ma je bardzo zadko
zdrowiej dla niego jesli spi na brzuszku no i wezmy pod uwage kolejny fakt ze takiemu dziecku inaczej ksztaltuje sie glowka
nie jest splaszczona z tylu ale ladna okraglutka
Mój synek też przewraca się na brzuszek i śpi na brzuszku bardzo często, od jakiegoś 8 miesiąca. Sądzę, że nie masz się czym martwić, skoro dziecku jest wygodnie to dlaczego ma nie spać. Skoro potrafi się obracać na brzuszek to jeśli będzie mu nie wygodnie lub pozycja mu się znudzi to się odwróci. Ważne by spał na swojej pieluszce, a jeśli śpi u was na łóżku to warto np. podłożyć mu pieluszkę flanelowa, aby nie dotykał policzkami waszego prześcieradła, bo może dostać uczulenia.
U mnie synek również od ok.miesiąca bardzo upodobal sobie spanie na brzuszku i tez bardzo często spi glowka skierowana do poduszki. wiem co czujesz, bo ja tez boje się żeby się nie przydusił. Za każdym razem odwracalm go na plecki albo na boczk a on myk i znow na brzuszek. Teraz już odpuscilam sobie i nie przewracam go. Najwidoczniej tak mu wygodnie.