Przydatny wątek dla tych przyszłych mam, które nie mają jeszcze wózka.
Ja kupując wózek czytałam dużo i przy każdym napisane było “do 36 miesięcy i (chyba) 15 kg”. No ale skąd taka ciężarna bezdzietna ma wiedzieć ile jej dziecko będzie ważyło w wieku 3 lat. No i u nas te 15 kg jest już tuż tuż a synek ma 2 latka prawie. Na szczęście już nie chce spacerówki, wczoraj umyta i spokój.
Też tak jak Lenka ostatnie miesiące częściej prowadziłam pusty wózek a syn obok.
Taak, moja córla w wieku 7 miesięcy osiągnęła imponującą masę 11 kg i bałam się, co mam jej kupić, bo wszystkie soacerówki do 3 lat i 15 kg… Tylko że ona przystopowała, ma 10 miesięcy i nadal 11kg i myślę, że tę wagę może jeszcze dość długo utrzymać - teraz wreszcie rośnie wzdłuż
A co do momentu przesadzenia do spacerówki i ze spacerówki “na nogi” to oczywiście indywidualna sprawa każdej pary dziecko-rodzic; byle zachować w pamięci, że pozycję siedzącą nadajemy dziecku dopiero wtedy, gdy samo siada. (W naszym wypadku był to 7. miesiąc)
to bardzo indywidualna kwestia. dłuższe spacery bez towarzystwa wózka czasem kończą się noszeniem mimo przekroczonych dwóch lat, to kiedy idę biegać, biorę wózek biegowy - thule urban glide 2.0 - ten: wozimysie.pl/thule-urban-glide-2-nowy. 34 kg ponoć może wytrzymać, więc jest szansa na to, że jeszcze trochę go będę mieć