Smoczki

Wielkością się różnią. Mniejsze dziecko mniejsza buzia mniejszy smoczek. 

Większe dziecko większą buzia większy smoczek. 

Ja osobiście kupowałam tak by mieścić się w widełkach zalecanych. 

Też pilnowałam żeby smoczek był.dopasowany do wieku

A czy jeśli dziecko skończy już 6 miesięcy ale jest bardzo drobne i ma małą buzię to też koniecznie trzeba już zmienić ? Myślę czy nie poczekać jeszcze z miesiąc bo wydaje mi się za duży ten od 6 miesięcy 

Monis nie patrz na osłonkę tylko gumkę. Bo ona jest istotna. Bo jak będzie za krótka to źle będzie na dziecko wplywac

Dokładnie trzeba patrzeć jak długi jest smoczek chociaż myślę że jak poczekasz nawet do miesiąc że zmianą smoczka na większy to się nic nie stanie. Zawsze też możesz spróbować podać większy i zobaczyć czy dziecku psuje bi może się okazać że od razu się zaprzyjaźni z nowym smoczkiem.

Spróbuj podać ten większy jeśli nie  będzie mu pasowało to możesz odłożyć i spróbować za jakiś czas 

Monis spróbuj podać ten od 6 miesięcy i zobaczysz czy dziecko będzie ssało czy nie będzie miało odruchu wymiotnego. Wtedy podasz mniejszy. Moja córeczka np. woli większe smoczki mimo, że też ma drobną buźkę. 

Sprobuj zastosowac smoczek ortopedyczny ktory idealnie wpasuje sie w jame ustna malego dziecka ;) 

Wiesz, nawet jeżeli to chwyt marketingowy to nie kupisz jednego smoczka na 6 miesięcy tylko jak juz będzie FUJ to go wymienisz a wydaje mi się że jeżeli ten "wzrost" smoczka będzie mniejszy po 3 miesiącach a nie od razu na 6 miesiecy to i dziecku będzie lżej. 

Ja pierwszy smoczek dostałam w darmowych próbkach 0-2 m i bardzo mi przypadł do gustu.

Smoczki np typu bibs mają to do siebie że po kilku tyg zmieniają swój kształt i wtedy wiadomo że są do zmiany. 

Każdy rozmiar jest bardziej dostosowany do wielości buzi dziecka i co rozmiar większy to też smoczek jest większy jeżeli chodzi o  część do ssania. Mój syn do 4 miesiąca był na 0 3 bo 3 6 powodował odruch wymiotny. Więc trzeba sprawdzac ale moim zdaniem nie ma potrzeby dawać odrazu dużego smoczka dziecku skoro jest rozmiar 0 3 do tego przeznaczony. A tym bardziej nie ma się 1 smoczka na 3 miesiące tylko trzeba zmieniać. U nas zmie jamy smoczek co miesiąc :) 

Jasne że się różnią wlasnie poszlam i porównalam bo mam w domu taki i taki cumelek jest delikatnie większy 

rozmiary się różnią wielkością 

Różnia sie wielkościa ale dziecko dziecku nie równe;) jedno w wieku 2 lat wyglada jak 4 latek podobnie z niemowlakami;) trzeba chyba samemu wyczuć ;) kiedy czas na zmiane;)

a co z dziećmi które mają dydka w wieku ponad 2 lat jak smoczki sa do 18+ ;) a niestety nie każdy tak szybko sie z nim rozstaje;) 

chyba większych już nie ma :)