Smoczek zęby odsmoczkowanie

Mamakisi czasem ząbki się wykrzywiają gdy mało miejsca mają w buźce. 

Może pokaż mu za oknem ptaszki, czy kotka?  I udaj ze kotek płacze, że tęskni za smoczkiem? U mojej kuzynki tylko to zadziałało..

U mnie Synek jakoś tak sam coraz mniej i mniej.

Córka ma 1,5 roczku, smoczek ma tylko jak idzie spać, i to dosłownie chwile, bo sama wyjmuje ;) 

Powoli dacie radę! :)

U nas bylo na tej zasadzie że w dzień używała prawie non stop. W nocy do zasynania. Potem coraz mniej w dzień. Więc zaczęłam odkładać na półkę w dzień ale jak tylko zobaczyła domagała się. Więc zaczęłam chować tak żeby nie widziała. A potem nadszedł dzień kiedy zabrałam na dobre smoczek. Od 16 miesiąca bez smoczka. 

Ja odstawiłam smoczek w ciągu dnia gdy córka miała 20 miesięcy, dostawała go tylko w nocy do spania. A na dobre że smoczkiem pożegnałysmy gdy miała 2 lata i 5 miesięcy. Starlam go na tarce (jakie było zdziwienie córki jak wzięła go do buzi i oczywiście płacz, że coś jest nie tak), powiedziałam, że myszka przyszła i pomyliła smoczek z serkiem. Przez 3 noce córka spała z nim w rączce aż w końcu wsadziłysmy pod poduszkę i przyszła "wróżka smoczuszka" i go zabrała a pod poduszka zostawiła mała niespodziankę :) od tamtej pory nawet nie wołała smoka :) tylko wszystkim opowiadała jak to niedobra myszka się pomyliła i że dostała smakołyk od wrozki.

Moniczka każdy sposób dobry żeby dziecko przestało używać smoczka 

U nas u szwagierki synek przegryzł smoczka jak miał 2 latka i tak się skończyło. Powiedziała mu że już nie ma w sklepie smoczków.

U nas smoczek od 4msc córki, teraz ma rok i 4 msc prawie. Smoczek nadgryzła wiec ucielam w tym miejscu co był nadgryziony. Był za krotki zeby go trzymac w buzi wiec wyrzucała i tak od tygodnia jesteśmy bez smoka;) 

tez uwazam że nie ma zlotego srodka,trzeba znalesc sprytny sposób.syn był bez smoka corka wyrzuciła smoka przez balkon i powiedziałam że pies zjadł i sie udało....

Trzeba próbować sposobem jakiś napewno się uda 

Najważniejsze próbować do skutku.

Najważniejsze być konsekwentnym jak się zaczęło