Mam pytanie córka ma półtorej miesiaca i od kilku dni bardzo boli ja brzuszek, jak puszcza gazy to bardzo płacze i sie napina nie mówiąc o zapachu ( okropny) a tyle tych gazow niejeden dorosly człowiek tyle nie puszcza “purtow”. Ja wyeliminowałam nabiał ze swojej diety corka tez jest dokarmiana mm ( zmienilam na bebilon pepti) ale mam wrażenie ze jest gorzej. Chce jechac do pediatry ale nie teraz bo panuje grypa a corcia malutka. Juz niewiem co robic. Corka wczesniej miala tez kolki ale nie az takie. Daje jeszcze espumisan jak jest juz bardzo zle i probiotyk bio Gaje. Sposoby na kolke znam, czytałam artykuly ale nie pomagaja :-(. Pomóżcie
Myślę że dobrze by było, żeby zobaczył ją lekarz. Po espumisanie bączki będzie puszczać, ale jak piszesz że brzusio ją bolii że są śmierdzące to może coś jej szkodzi,może mleko?
A dajesz jej herbatki? koper albo rumianek, bo może herbatki pomogą?
Dobrze by bylo skonsultowac to z lekarzem, ale nie dziwię Ci się ze chcesz brac córki do przychodni, jeszcze złapie coś gorszego. A istnieje możliwość wizyty domowej? Albo może spróbuj zadzwonić do położnej, może ona coś doradzi albo podpowie. Widocznie coś szkodzi malutkiej tylko teraz ciężko stwierdzić co. Dobrze ze dajesz priobiotyk i espumisan, moze chociaż troche ulzy malutkiej.
Sylwia baczki czesto to dobrze, bo sie dzieciatko samo odgazowuje. gorzej ze dalej boli brzuszek. Co do tego ze sa smierdzące, moj tez czesto puszcza i tez smierdzą
czasem mysle ze zrobil nr 2 rozmieram a tam nic
Ale jesli sie niepokoisz to idz do lekarza. Ja np dzwonie do swojej przychodzni i pytam czy sa kolejki bo ja z niemowalekiem chce przyjsc a nie bede stala w kolejce bo boje sie zeby maly nie zachorowal. Wiec czesto mowia zebym przyszla i wejde bez kolejki ![]()
Myślę ,że przyczyną tych bączków może być Bebilon Pepti.
Napisałaś ,że zmieniłaś mleko.A wcześniej jakie dawałaś?
Może trzeba będzie zmienić mleko na inne.
Sylwia skonsultuj maluszka z pediatrą. Być może mleko jest nieodpowiednie. Ciepłe okłady na brzuszek powinny przynieść maluszkowi ulgę.
No wlasnie dzwonilam do przychodni i jest oblężenie takze niewybieram sie narazie 24 mamy szczepienie jak sie w przychodni nieuspokoi to bede musiala poczekac ![]()
Wczesniej piła bebiko zwykle ale tez nie bylo rewelki nic odstawie naraxie piers bede odciągnąć pokarm zamroze sobie i zobacze czy bedzie poprawa czy to moja wina czy mleka
albo odwrotnie zrobie ![]()
Herbatek zadnych nie daje sama pije koperkowa rumianek i meliske
moze za duzo tego ?
Sylwia a może rzeczywiście ty pijesz za dużo ziołowych herbatek, a po koperku puszcza takie bączki.
Jak będziesz u pediatry to zapytaj, czy to od mleka, czy od koperku.
Adamos dobrze radzi spróbuj ciepłe okłady, najlepiej jak masz termoforek z pestek wiśni.
Mam taki termofor a to jak go mam podgrzac? Bo szczerze nigdy go nieuzywalam
moja polozba tez na L4 i nie ma kogo sie poradzic. Dzisiaj odsawiam dyze ilosci herbat ograniczam sie po jednej dziennie meliska koperek rumianek no i latkacyjna ale to juz rzadko i zaczne pic normalnie.
Moona ja juz niewiem po czym ona tak purta po koperku teoretycznie powinno ulżyć a od kilku dni masakra jakas
dzosoaj to juz prawie na pogotowie chcialam jechac bo lzy jej z bolu płynęły
ale kupke zrobila i troche ulzylo ![]()
Biedna mała. Spróbuj masowac brzuszek jak przy kolkach, albo nozki podkurczaj do brzuszka i rob kółka. A termofor z pestek wiśni można podgrzać, stawiajac go na kaloryferze ja najczesciej tak robie. Ale mozna tez podgrzać w piekarniku albo mikrofalówce:)
Sylwia ojej aż tak źle. Bidulka malutka .Staraj się kłaść małą jak najwięcej na brzuszku, masuj.
Termoforek podgrzej w mikrofalówce.
no malutka strasznie cierpi. Ehhh oby przeszlo szybko.
Kaloryferow nie mam ale mikrofa jest i tak zrobie narazie chwytam sie kazdego sposobu. Wczesniej corka i spala na brzuchu i do chusty moglam zwiazac … a teraz przy tych bolach nawet do odbicia jak biore to placz ;-(
Ehhhh z synem przechodzilam kolki , ale moje corka to juz wyczerpuje limity na placz. Jak nie szpital zoltaczka czy bakteria to teraz twn bol brzuszka
dobrze ze tego pamietac nie bedzie byle jej sie przepuklina pepowa nie zrobila od placzu bo juz zaczyna pepek wychodzic ![]()
Sylwia oj namęczy się maleństwo.
Z przepukliną pępkową mieliśmy też problem, po plasterku wyszła małej wysypka, ale w tym czasie chodziliśmy na rehabilitację, rehabilitantka kazała nam ściągnąć ten plasterek i ćwiczyć …Po ćwiczeniach szybko znikła.
Ćwiczyliśmy w ten sposób … jedna ręka nad pępkiem, druga pod około 5cm i jednocześnie delikatne przesuwanie rąk do pępka …następnie w pionie , później po skosie jednym i drugim i to przesuwanie powtórzone po 5 razy. ( nie wiem jak to dokładnie napisać ). W tych ćwiczeniach to chodziło o jakieś mięśnie żeby ten pępek się schował .Spróbuj poćwiczyć może to jeszcze pomoże na ból brzuszka.
Sylwia a nadal dajesz córce mm? Moze trzeba je zmienić? Jednak najlepiej byloby to skonsultowac z pediatra jednak. Tym bardziej ze wychodzi pepek. W tym przypadku najlepiej wezwac lekarza do domu.
Moze to mleko mm jest nie odpowiednie?
Ja jak motam małego w chuście to bardzo mu ta pozycja pomaga w wypróżnianiu sie z gazów bo ma przyciśnięty brzuszek i kolana wyżej niz pupę…moze jak ja pomotasz teraz to tez jej troche ulży
No i niesety nie obylo sie brz wizyty u lekarza bo syma dopadl wirus no i corke sila rzeczy tez
na szczesvie to wirusowe i szybka reakcja wiec bez antybiotyku.
Jezeli chodzi o mleko mm to narazie odstawilam karmie tylko piersia ale dzisiaj lekarz mi powiedzial ze te kolki tak wzmorzone sa przez wirusa. A i mamy isc na konsultacje do chirurga bo wyszla przepuklina pepkowa wiec moze ez nam zaleci cwiczenia te co Moonie albo plasterek bo raczej zabiegu nie bedzie bo narazie jest mala ale jak tak brzuchol będzie ja meczyl a ona bedzie plakac to wyjdzie nam wieksza ![]()
Ojej nie dość, że boli ją brzuszek to musiał się jeszcze przypałętać wirus … oby szybko minęło. Dobrze, że poszliście szybko do lekarza. Zdrówka dla dzieciaczków.
Sylwia mi te ćwiczenia zaleciła rehabilitantka, nie chirurg, ale u nas przepuklina była mała. Po plasterku wyszło jej uczulenie.
Ale dość szybko po tych ćwiczeniach jej zeszło.
Żeby tylko jej nie wyszła większa. Długo będzie czekać na wizytę u chirurga? A pediatra nie kazała nakleić Ci plasterka od razu, żeby to schodziło?
Sylwia współczuję Wam. Wszystko naraz. Oby przepuklina nie wyszla wieksza i cwiczenia pomogly.
Lekka przepuklina wychodzila juz corce jak wyszla ze szpitala gdy bylam z nia na ta zoltaczke 12 dni w szpitalu mnie przy niej nie bylo to nikt nie lulal tych dzieci tylko plakaly. To juz po wyjsciu pediatra mowila nam ze gdyby ten pepuszek dalej wychodził to mamy nakleic plasterek ale niebylo takiej potrzeby dopiero teraz przy tych kolkach i wirusie i ciaglym placzu . Jeszcze niebylam die pytac o wizyty u chirurga bo wczoraj po 17 wyszłam z przychodni a mamy weekend to nie mam gdzie pytac o terminy. Dzisiaj sie zaopatrze w ten plasterek i jej nalepie i moze to pomoze ![]()