M. Rudnik, może zmień mleko na inne niż Bebiko, ponieważ jest ono słodkie i pamiętam, że moja położna powiedziała mi żebym zmieniła, ja nie posłuchałam, ale później lekarz podejrzewał alergie i przepisał na receptę Bebilon Pepti (ma specyficzny zapach i smak), ale od kiedy zmieniłam mleko Amelka chętniej jadła z piersi, a dziś tak jak pisałam karmię wyłącznie piersią. W sprawie tego słonego mleka porozmawiaj z położną.Nie przejmuj się, że dokarmiasz, co ma być to będzie, a wiara w siebie naprawdę czasami działa cuda.Mleczka masz wystarczająco dużo i uwierz w to. Nie stersuj się bo to naprawdę nie pomaga laktacji. A z jakiego smoczka korzystasz do karmienia butelką?
Karolinko a jeżeli chodzi o przechowywanie zrobionego mm no to nie powinno się ponownie odgrzewa, tak jest napisane na opakowaniu, no chyba, ze w szpitalu mają jakieś specjalne ![]()
Dziś miałam prawą pierś pełną mleka , twarda jak skała była , mały się najadł i to nie raz ![]()
A co do MM w lodówce too ja osobiscie nie zostawiam w lodówce po przygotowaniu , wodę mam zawsze przegotowana , podgrzewam jesli jest potrzeba i na tyle, podobno traci wartosc ( piszą na opakowaniu , ze podawac bezposrednio po zrobieniu) , ale pamiętam moja starsza siostra mleczko przygotowywała wieczorem i miała obok łóżka w podgrzewaczu kilka godzin i nic małej nie było ![]()
LIPKA166 Tylko i wyłącznie AVENT
i chyba zmienię na Bebilon osobiscie nie jestem przeciwna tanim produktom ale chyba lepiej przekonana bede do BEBILON , dołóżę 20 zł ale bede spokojniejsza
No to z smoczkiem powinno być okej, tylko może sprawdź czy dziurka nie jest za duża. Dziewczyny polecają też te z LOVI, ja będę miała okazje wypróbować ich w tym miesiącu. Spróbuj z innym mlekiem, ja na receptę fakt faktem miałam tańsze niż bebiko bo płaciłam 10 zł, ale jak Twój synek nie ma alergii to lepiej niech pije takie normalne. Cieszę się, że maluszek się najadał z Twojej piersi, trzymamy kciuki za waszą dwójkę ![]()
Dziękujemy bardzo , Pa ![]()
No mój synek będzie mial przepisany Nutramigen w razie co, ale jak mowilam raz dostaje troszke a raz nie, zależy od dnia
dawalam mu zeby przybral na wadze, a ma alergie pokarmowa i nutramigen kosztuje ok.3zl a śmierdzi bleee
cale szczęście ze karmie piersią bo cale mieszkanie by mi prześmierdło… Co do mleka tu, przygotowują je chyba na zimnej wodzie i od razu wstawiają do lodówki, a w domu mam tak samo jak m.rudnik, woda przegotowana w dzbanku (starszy pije Bebiko) i jakby co to latwo mleko przygotować… Wiem, ze mm to trzeba w ciągu godziny od przygotowania spożyć
ja sadze, ze poradzicie sobie z karmieniem piersią, czasem dokarmic trzeba… Ja jestem chora jak daje to 60ml, ale dokarmianiem tego nazwac nie mozna… Pozdrawiam
Witam ponownie,
Też się cieszę, że prawa pierś naprodukowała więcej i dziecię się najadło:) Natomiast z lewą piersią rzeczywiście może warto się skonsultować “na żywo” z fachową osobą. Jeżeli z jednej strony jest zgrubienie, a w innych miejscach miękko, to prawdopodobnie zatkał się jakiś kanalik/przewód. Czasem rzeczywiście trudno sobie z tym poradzić. Koniecznie proszę próbować odciągać to mleko. Przed odciąganiem ciepły (nie gorący) okład lub prysznic na tą część piersi. Przy przystawianiu laktatora proszę sprawdzić, czy nie uciska tej okolicy otoczki, z której jest zgrubienie. W czasie odciągania można delitaknie uciskać pierś w kierunku wypływu pokarmu, takim pulsacyjnym ruchem.
Bebilon Pepti też niezbyt fajnie pachnie i pamiętam jak podawałam je pierwszy raz to mi się na panele rozlało. Ja zawsze miałam wodę w termosie przygotowaną do mleka i jak coś to chwilka i już mleczko było.
dr Agata Serwatowska-Bargieł codziennie jest mniej tego mleka pomimo sciagania … otoczka jest cała zgrubiona i w każdym miejscu boli … czasami nawet się marszczy i jest bardzo twarda . Dobrze ja w takim razie dziekuję za wszystkie rady każdej mamie i Pani dr.
Hej M. Rudnik i jak tam karmienie? Daj znac co i jak.
niestety codziennie sciagałam całe mleczko ( zawsze słone ) ale nic nie dało laktacja sie nie pobudziła … dziis piers jest prawie pusta ;/ prawa nadal karmie ale wiadomo ze nie wystarcza mu i dokarmiam
M.Rudnik to dziwnie z tym słonym mleczkiem, a ta lewa piersią się nie przejmuj, ściągaj dalej i przystawiaj maluszka do piersi, być moze masz do czynienia z kryzysem laktacyjnym i musisz przez to jakoś przebrnąć. Najważniejsze to nie stresuj się i uwierz w własne możliwości. Ile Twój maluszek ma miesięcy?
Qrcze, do tej lewej piersi sprobuj chociaz na chwilke dzidziusia dostawic… Bo po trochu i moze sie pobudzi na nowo… A mi Np.jak maly sie trzepie i nie chce z jednej jesc to zaczynam z nim tańczyć, spiewac i wtedy je, lubi tez jak po glowce go smyram, kombinuje jak kon pod gore i zawsze daje z dwóch piersi, nawet jak przy jednej przyśnię ![]()
20 sierpnia konczy 7 msc , jest strasznie cwany i niestety włoży do buzi i od razu foszki i chimery
teraz po kapieli probowałam sciagnac ale niestety naliczyłam 11 kropli ;/ chyba sie poddam
11 kropli ale jakże cennych. Jeżeli się poddasz to bedzie twoja decyzja, ale uwierz mi warto walczyć, nawet dla tych 11 kropelek. Co Ci jeszcze mogę powiedzieć, być moze kryzys jest spowodowany skokiem rozwojowym, albo za bardzo się stresujesz, zdarza się to niekiedy właśnie w 6 miesiacu. Będzie dobrze, dziwi mnie tylko to slone mleko, może skonsultuj to z położna? Wprowadzalas juz jakieś dania? Trzymam kciuki i wierze w Ciebie:)
Ja tez mam lekki kryzys, tzn.czy karmic przy takiej diecie jaka mam, ale sie trzymam… Jest trochę ciezko bo dodatkowo jestem przemęczona… Aż zawroty Glowy mam, badania musze porobić… Wiec nie martw sie! Wierze w ciebie, ze te 11 kropli zmieni sie w 22 krople a pozniej w 40 itd.
ja uwielbiam karmienie piersia, najgorzej mnie dobija tylko, ze ciagle zmeczona jestem…
M. Rudnik i jak tam sobie radzicie?
Witam bez zmian , nie poddaje się , przemeczona nie jestem ani zestresowana … nie wiem co spowodowało brak tego mleczka , zawsze karmiłam w miare równo z obu piersi , mleczko jest ale tak jak pisałam w kilkunastu kroplach , mały nie chce ssac tej piersi natomiast z prawej bardzo chetnie , przejdę się dziś jak tylko kacpi wstanie do mojeej poloznej , była na orlopie dosc dlugo , dlatego dopiero teraz , Tak dania pediatra zalecił juz po 4 msc ze wzgledu na bardzo rzadko robione kupki (8 , 9 dni ) i to z cieżkim wysiłkiem , placzem … odkąd wprowadzilismy stale dania ( kaszki , zupki , desery i soki ) mały robi co 2 dni i bez wysilku ![]()
Wczoraj i dziś cała noc tylko na jednej piersi ( wciaz byla pelna ) takze bardzo zadowolona jestem .
jestem bardzo mloda mama ( 20 l.) przez to mam wciaz wiele pytan , dlatego forum jest dla mnie idealnym rozwiazaniem , czytam wiele opini , dopasowuję do swojej sytuacje i sama decyduję w tym przypadku zgadzam sie z kazda mamą doradzajacą i jak widzę bardziej doświadczoną…odokad doszło MM czuje się fatalnie … przyzwyczailam sie ze muszę byc codziennie przy malym , ze jestem niezbedna a teraz jak tylko pada haslo ( wyjazd - zostaw małego- jedz przeciez MM jest to strasznie mi smutno ) obawiam sie ze to sie nie zmieni bo raz mam piers pełną mleczka a raz jest ilosc znikoma …
M. Rudnik, cieszę się że się nie poddałaś, najważniejsze żebyś się nie stresowała, a napewno wszystko się ułoży i będzie dobrze, a co powiedziałam położna?
ze moge przestac karmic , ze 7msc to jest duzo
. Karmie tylko w nocy a tak podaję mu BEBILON 2 .
Dziekuje za wypowiedzi i wsparcie , Pozdrawiam
No to cieszę się ze sobie poradziliście i że juz się nie denerwujesz. Najważniejsze ze znalazłaś rozwiązanie, a 7 miesięcy karmienia to dobry wynik. Zyczymy dużo zdrówka i pozdrawiamy ![]()