Witam wszystkie Słodkie Mamy i te nie słodkie również ;)|
Postanowiłam rozpocząć na forum wątek w którym mogły byśmy wymieniać się przepisami potraw związanych z dietą cukrzycową w ciąży.
Tak więc zacznę od podwieczorku który jest na liście moich ulubionych
JOGUTR Z OWOCAMI I ORZECHAMI
Składniki:
- 150 g jogurtu naturalnego
- 5 truskawek (wykorzystałam mrożone jak się rozmroziły zblendowałam je w soku który puściły)
- 10 g orzechów pistacjowych (posiekanych)
Smakuje równie dobrze jak wygląda 
Jak to pieknie wygladA:-). Mimo braku cukrzycy ciazowej chyba skorzystam 
Wygląda pysznie i na pewno tak smakuje:) ja chyba też się skusze , chociaż truskawek nie mam
Kolejny smaczny deserek, warty polecenia 
DESEREK BORÓWKOWY
Składniki
-150 g jogurtu naturalnego,
- 100 g borówek,
- 10 g otrębów pszennych (dla tych nie cukrzycowych mam nie lubiących otrębów można je wymienić na np. 3 łyżki płatków kukurydzianych)

A jak jest z kasza jaglana w ciazy? Bo mam fajny przepis na deser z kasza jaglana. :-). Jak mozna ja jeść w cukrzycy to moge wrzucić:-).
Oczywiście, kasza jaglana jak najbardziej bo zaliczamy ją do węglowodanów złożonych, a te powinny stanowić 55-60 proc. dziennego zapotrzebowania.
Wiec czekam na przepis 
Postaram się dzisiaj zrobic to wrzuci zdjęcie deseru z przepisem. :-).
1.5 szklanka ugotowane koszy jaglanej ostudzonej( przed gotowaniem warto ja przemoc woda zeby pozbyła się goryczy)
Duży jogurt naturalny
2 lyzeczki stewi albo 3 lyzeczki miodu
Owoce maliny lub truskawki
Blendujemy ze sobą kasze jaglana z jogurtem naturalnym i stawia lub Miodem.
Osobno Blendujemy owoce
W szklankach przekładamy na zmianę masę z kaszy i owoce. Na koniec zawsze wkrajam banana kiwi albo czegoś innego co akurat mam w domu i wstawiam do llodówki do ostudzenia. U dołu wklejam zdjęcie z wczoraj. Co do składników to musicie same określić czy da się to jeść w cukrzycy bo niestety tej wiedzy nie mam. Ale ten deser poznałam.jak się odchudzalam.i naprawdę go uwielbiam.

Napewno skożystamy jak wrócimy ze szpitala, troszkę dostosuje do tego co możemy i napewno będzie pyszny
Muszę się podzielić z wami przepisem na “MURZYNKA”
Składniki:
*CIASTO:
- 2 szklanki mąki żytniej razowej,
- 4 jajka,
- 0,5 szklanki oleju,
- 1 łyżka kakao,
- 1 łyżeczka sody,
- 1/3 szklanki ksylitolu
Wszystkie składniki miksujemy, wlewamy do formy i pieczemy ok 40 min. w 180 stopniach
*Polewa:
- szklanka mleka kokosowego,
- tabliczka gorzkiej czekolady (u nas 90%)
- orzechy włoskie do posypania
Gorzką czekoladę rozpuszczamy na parze z mlekiem. Na koniec posypać orzechami.
Po jednym takim kawałku (ze zdjęcia) cukier przed deserem 83 a po godzinie 93 
