Słód jęczmienny to naturalny składnik powstający podczas procesu słodowania jęczmienia. Efektem tego procesu jest powstanie wielu substancji zapasowych, powstają między innymi polisacharydy, które odpowiedzialne są za efekt wzmacniania laktacji. zastosowanie produktów zawierających słód jęczmienny wpływa na wzrost wydzielania prolaktyny, czyli hormonu odpowiedzialnego za rozpoczęcie laktacji. Beta -glukan to ta substancja która ma szczególny wpływ na zwiększenie poziomu prolaktyny, a zawarta jest właśnie w słodzie jęczmiennym. Dlatego słód jęczmienny jest bardzo skutecznym a zarazem bezpiecznym składnikiem mlekopędnym.
Niestety jego zastosowanie w dalszym ciągu kojarzy się wielu osobom z piciem piwa bezalkoholowego, które miałoby wspomagać laktację. Jak wiadomo w piwie bezalkoholowym również znajduje się niewielka ilość alkoholu, do niedawna uważano że to właśnie on powoduje efekt mlekopędności. Wykonany eksperyment, w którym porównano działanie alkoholu, wody i piwa opartego na słodzie jęczmiennym wykazały, że tylko napój oparty na słodzie jęczmiennym był skuteczny.
Od wielu lat młode mamy przekazują sobie informację na temat skuteczności picia piwa do pobudzenia laktacji. Dziś wiadomo że picie nawet niewielkiej ilości alkoholu zarówno w ciąży jak i podczas karmienia piersią może mieć negatywny wpływ na dziecko. Dlatego stosowanie produktu zawierającego słód jęczmienny ale pozbawionego alkoholu jest dobrą praktyką laktacyjną. Potwierdzono bowiem naukowo wpływ polisacharydów słodu jęczmiennego na wzrost stężenia prolaktyny, nie mając przy tym skutków ubocznych charakterystycznych dla leków.
wskazaniem do zastosowania takich produktów jest np. opóźnienie laktacji lub też problem z jej utrzymaniem. Dodatkowo należy go polecać kobietom, które maja obawy odnośnie tego czy ich karmienie jest efektywne: stres związany z nową sytuacją, niepowodzenie karmienia przy pierwszym dziecku, wcześniactwo i stres związany z pobytem w oddziale szpitalnym.
Popularna “bawarka” wywołuje mieszane uczucia i komentarze. Przeważają raczej te pozytywne. wiemy jednak ze 100% pewnością że wypicie jej jeśli nie pomoże to nie zaszkodzi czego nie możemy powiedzieć o piwie. To wlaśnie słód jęczmienny jest najbezpieczniejszym skutecznym produktem mającym realny wpływ na laktację u karmiącej mamy.