Jak długo mogą być widoczne ślady po krostach.
Bo słyszałam że aż rok mogą szpecić ciałko dziecka.
Albo zostaną jako blizny.
jak to było u waszych dzieci?
Pypliś ślady po krostach powstałych w wyniku ospy mogą szpecić przez całe życie jeżeli dziecko będzie je drapać, dlatego też należy robić wszystko aby nie dopuścić do rozdrapywania krost i powstawania blizn. Starszemu dziecku należy tłumaczyć że nie wolno drapać krost a młodszym najlepiej zakładać rękawiczki niedrapki i smarować krosty preparatem wysuszającym krosty. Na uporczywe swędzenie pomaga również kąpiel z dodatkiem nadmanganianu potasu.
wszystko to stosowałam
głównie mi chodzi o takie różowe plamki w miejscach po krostach minął już miesiąc a one są bardzo widoczne.
te drapane to wiem że raczej zostaną.
Ja powiem Ci z własnego doświadczenia że u mnie ślady długo był widoczne a nawet czasami pomimo iż krosty zniknęły miałam wrażenie że mnie swędzą ale po kilku tygodniach stawały się coraz mniej widoczne.
Niestety slady po ospie utrzymują się dość długo często więcej niż rok a niekiedy zostają na cale zycie jeśli dziecko często zdrapywalo strupki
szkoda
Wszystko zależy od rodzaju blizny- czerwone odbarwienia znikają po około miesiącu dwóch, natomiast wgłębione, takie dziurki w skórze zostają już na zawsze:( Mój maluch przechodził ospę w zeszłym roku. Na szczęście lekarz zapisał mu tabletki hascovir i dzięki temu nie wysypało go zbyt mocno ale kilka “pamiątek” jest.
Z doświadczenia wiem, że w wyniku drapania mogą pozostać takie blizny wgłębienia w skórze. Ja też z dzieciństwa mam kilka takich pamiątek.
Co może pomóc to właśnie kąpiel w lekko chłodnej wodzie - troszkę minimalizuje swędzenie.
Można podawać dziecku fenistil w kroplach. Łagodzi świąd o trochę uspokaja.
Nasza historia z ospą to masakra. Syn miał kilka tyg (niecałe 2 miesiące) i calusieńki był w krostach. Mimo, że nie drapał się to kilka blizn zostało. Ale większość pryszczy znikła bez konsekwencji. Mi zostały na twarzy blizny, mimo, że nie drapałam strupków.
A te różowe plamki to bardzo długo się utrzymywały, kilka dobrych tygodni.
Synkowi mogłam tylko pudrem płynnym smarować krosty i podawać fenistil w kropelkach. i kąpiel, łagodziły swędzenie i synek się uspokajał. A ja tylko puder.
u na niestety ślady po ospie wciąż są, a minęło od niej już jakieś 3mc…najwidoczniejsze są te, które wyszły jako pierwsze i gdzie pęcherzyki były duże. (zwłaszcza na brzuchu…)
Myślę, że trochę minie zanim znikną całkowicie, dodam, iż synowie w ogóle ich nie rozdrapywali.
Moim zdaniem, najważniejsze jest nawilżanie skóry dziecka, zwłaszcza tych dzieci, które właśnie pożegnały się z ospą.
niedrapane ślady schodzą u dzieci szybko, najlepiej założyć dziecku rękawiczki na czas choroby
Jeśli Dziecko drapie strupy po ospie to niestety ale zostaną blizny na całe życie czasami nawet jeśli dziecko nie brakuje również zostają blizny. A te których nie drapiemy wchodzą w miarę szybko.