Skurcze nóg zwykle dokuczają w nocy w II i III trymestrze. Może obudzić Cię rozdzierający ból zlokalizowany w łydce i/lub w palcach u stóp. Przyczyna pojawiania się skurczy może być niski poziom wapnia, potasu i magnezu.
Stosuj pełnowartościowa dietę
Śpij z lekko uniesionymi nogami
Gimnastykuj się - jeśli nie ma żadnych przeciwwskazań
Noś luźne ubranie
Kiedy leżysz przykryta kocem lub kołdrą staraj się nie owijać ciasno stóp, unikaj też podwijania palców.
Kiedy złapie Cię skurcz, stań na podłodze złap za palce i wygnij je ku górze, piętę trzymaj mocno wbitą w podłogę. Jednocześnie masuj łydkę.
Ja miałam straszne przykurcze łydek, łapały mnie szczególnie nad ranem. A w ciągu dnia odczuwałam ogromny ból, jak wchodziłam po schodach czy schodziłam - to była istna masakra. To było tak ok.28 tc.
Pomogły mi tabletki asparagin - miałam pobrać przez kilka dni po dwie tabletki dwa razy dziennie ale popijając je sokiem pomidorowym bo wtedy jest lepsze wchłanianie. Na drugi dzień przeszło, tabletek juz do końca ciązy nie brałam piłam tylko szklankę soku pomidorowego i był spokój. Także polecam mój sposób
Mnie z kolei pomogły tabletki MBE, czyli magnez z wit B6 i E. Poza tym starałam się w miarę często ruszać się, zmieniać swoją pozycję, regularnie ćwiczyłam na gimnastyce w szkole rodzenia.
Skurcze pojawiały się zawsze u mnie na noc, koło 1 w nocy jak już spałam.Były bardzo uprzykrzające.
Na skurcze miałam przepisany ASPARGIN bardzo pomocny. Dostawałam silniejsze leki na skurcze łydek ale przez to byly one jeszcze bardziej silniejsze. Mój organizm nie przyswajał tak dużej ilości magnezu. ASPARGIN okazał się być idealnym i pomocnym środkiem. Dzięki temu skurcze zniknęły a ja spałam bez żadnych stresów.
Ja też miałam skurcze łydek pod koniec ciąży zawsze wieczorem jak już leżałam w łóżku. Położna powiedziała mi, że takie skurcze łydek są skutkiem powiększającej się macicy, która uciska naczynia krwionośne.
Co robiłam by im zapobiegać:
- zawsze wieczorem masowałam energicznie nogi pod prysznicem, by pobudzić krążenie nóg
- kiedy wieczorkiem się kładłam do łóżka i relaksowałam przy książce lub tv wkładałam pod nogi podusię, żeby nogi były wyżej
- starałam się jeść jak najwięcej witamin, które zawierają wapń, potas i magnes m.in. banany, pomidory, szpinak, ogórki, ziemniaki
- piłam dużo mleka i soku pomidorowego
- w dzień starałam się wychodzić na dwór i spacerować
- brałam udział w ćwiczeniach na szkole rodzenia
- bardzo lubię chodzić na obcasach, w czasie ciąży zrezygnowałam z nich, aby dać tym swoim nogom odpocząć - według mnie buty na płaskiej podeszwie to odciążenie i wielka ulga dla łydek w czasie ciąży.
Zgadzam się z monika_b sok pomidorowy jest świetnym uzupełniaczem potasu który zazwyczaj przyczynia się do skurczu nóg. Skurcze pojawiają się zazwyczaj w nocy lub rano.
Dobrym domowym sposobem jest masaż nóg wykonując go od dołu ku górze zawsze o to możemy poprosić partnera oraz ciepła kąpiel przed snem która rozluźni nasze mięśnie.
Co do diety najwięcej potasu jest w :
-suszonych owocach (brzoskwinie, śliwki)
-sok pomidorowy
-buraki ćwikłowe (gotowane)
-banany
-ryby
Magnez znajdziemy w:
-orzechach
-migdałach
-fasoli
-rybach
-nabiale
Moja Pani doktor zalecala cyklo3forte witamina B6 i magnez naprawde pomoglo. Nalezy pamietac ze leki również witaminy które chcesz zażyć należy skonsultowac ze swoim lekarzem prowadzącym.
Skurczy jako takich nie miałam przez całą ciążę w nogach - jedynie mnie rwały. Ogólnie moja dieta była bogata w banany, kaszę, orzechy czy nabiał także magnezu raczej miałam pod dostatkiem Łykam też witaminy Ladee Vit , w których magnez również jest
A na “rwące” nogi pomagał mi zawsze masaż nóg ,który robił mi przed spaniem mąż
Warto pamiętać ,że kawa wypłukuje magnez z organizmu ,więc jeśli w ciąży nadal piłyście kawę - warto wzbogacić dietę w produkty bogate w magnez A tak skonsultować z lekarzem skurcze nóg , wtedy zapewne zaleci witaminy;)
A odpoczynek z uniesionymi nogami naprawdę może przynieść ulgę zmęczonym nogom
oj skurcze pamiętam w nocy, najlepiej sie sprawdziły wówczas pomidory, dieta bogata w magnez;)
mnie nie dopadły te skurcze
Oj tak, nad ranem zwłaszcza, łydki mi tak rwało, że bez masażu nie dało rady wstać z łóżka. Ale kilka dni przed porodem jakoś te skurcze zniknęły. Poza regularnymi masażami nie stosowałam nic. Jadłam dużo nowalijek, bo akurat maj, czerwiec, moje dwa ostatnie miesiące ciąży i już powoli pojawiały się warzywa i owoce sezonowe.
Ojjjj pamiętam pamiętam… te skurcze to była moja zmora:P Mi pomagało “rozchodzenie” po pokoju, po prostu kursik z pokoju do kuchni i po problemie:P
ja bralam aspargin, filomag b6, w duzej dawce bo dodatkowo poza skurczami w nogach to mialam skurcze normalnie i musialam lezec… 3 razy dziennie po 1 tabletce asparginu i 3 razy dziennie po 1 tabletce filomagu wszystko pod konrola lekarza
Mi pomagał magnezin (żadne inne tabletki z magnezem na mnie nie działały). A jak skurcz już się pojawiał to maksymalnie prostowałam nogę na łóżku, rozciągając przy tym mięśnie i unosiłam stopę do góry pod kątem prostym i czekałam aż skurcz minie (mam nadzieję, że w miarę dobrze to wytłumaczyłam). Dzięki takiemu ćwiczeniu skurcze łydek były dla mnie miej bolesne i szybko mijały.
Mi w szpitalu kazali brać magne b6 ale nie pomaga, nie dość że bolą nogi to jeszcze mam straszne kłucie w kolanach, aż do przesady to już na szczęście końcówka więc mam nadzieje, że się przemęczę
To może być zmora dla kobiety w ciąży ja pamiętam swoje niektóre nocki i nagle skurcze wyrywające ze snu. Pojawiały się one przeważnie właśnie w nocy i zaczęły ok 24 tyg ciaży i tak już długi czas mi towarzyszyły. Po konsultacji z lekarzem brałam przez jakiś czas podwójna dawkę magnezu, a potem wróciłam do jednej tabletki. Po takim skurczu ból towarzyszył mi ok 2-3 dni takie jakby zakwasy. Najczęściej atakowane były jednak łydki. Ale pomogła tez zmiana diety jadłam =więcej produktów które zawierały, potas, wapń.
Tak ja równiez odczuwalam kurcze nóg, malo przyjemnie ale dieta bogata w magnez bardzo mi pomogła.
W szczególności banany, i rybki
mi pomagał magnez , ból był takokropny, że budziłam się z krzykiem w nocy. nie mogłam się podnieść. podobno trzeba się wtedy rozluźnić i to pomaga , ale jak się rozluźnić kiedy ból jest paraliżujący?
a ja dostałam jakiś inny lek jak przerzucę apteczkę to sie podziele informacja, bez recepty i już po jednej tabletce skurcze stały sie mniejsze, a wszesniej przez miesiąc stosowałam magnez i mi nie pomagało
Mnie tylko raz dopadł skurcz łydki, w poprzedniej ciąży. Obudziłam się w nocy z krzykiem, że partner się wystraszył. Następnego dnia miałam zakwas w łydce. Poza tym jednym razem nie miałam takich dolegliwości. Nie brałam magnezu czy innych suplementów, starałam się jeść to, co zawiera dużo magnezu.