Od 16 tc towarzyszą mi silne skurcze mięśni . Praktycznie każdej nocy budzę sie z wykrzywionymi palcami u stop lub rak jak i silnym bólem w łydce . Biorę magnez lecz niewiele to daje … macie jakies sposoby na zmniejszenie bólu podczas skurczu? Przeważnie czekam az minie bo masaz nie pomaga …
Moze masz za mało wapnia w organizmie? Albo za dużo fosforu? Może też chodzić o brak potasu. Jak masz skurcze to wyprostuj nogę i poloz sobie ja na poduszkach nieco uniesiona albo trzymaj ja w lekko w górze. Przyjmuj witaminy dla ciężarnych bogate w witaminy z grupy B. Jedz migdały, banany, orzechy - są to produkty bogate w magnez.
Unikaj spania z wyprostowanymi nogami, podczas siedzenia nie zakładaj nogi na nogę. Nie siedź za dużo, a jeśli już musisz to co godzinę spróbuj wstać i pochodzić chwilę. Możesz również moczyć stopy w cieplej wodzie. No i są też rajstopy uciskowe które możesz nosić w ciągu dnia.
Jeżeli ból nie zelzeje to udaj się do lekarza bo długotrwałe skurcze łydek mogą świadczyć o zakrzepie krwi.
Jak magnez nie pomaga to stawialabym na potas. Sama mam braki potasu i wiem czym to skutkuje. Polecam najpierw zrobic badania ponieważ potasu nie moze byc ani za malo ani za duzo w organizmie a dopiero pozniej działać. Ja na uzupełnienie potasu biore aspargin to jest potas z magnezem, polecam na prawde
Mnie ostatnio też zaczeły łapać skurcze, nad ranem, w trakcie snu, 4 czy 5 rano, cała łydka lewa lub prawa (okropny ból, bo długo trzyma) kupiłam sobie dodatkowo magnez, który mogą brać kobiety w ciąży, nie biorę go codziennie, tylko tak co 3 dzień,bo mam magnez z zestawie witamin dla kobiet w ciąży.
Warto pić sok z pomidorów, najlepiej samemu zrobić i najlepiej kupić pomidorki od jakiegoś rolnika, takie nie pryskane, tam jest dużo potasu też wlasnie
Jak mnie łapią skurcze, bo bardzo szybko i intensywnie macham paluszkami u stóp, pomaga, mija, staram sie nie spinać, tylko rozluźniać, te machanie tak jakby spowalnia ból i mija, ale skurcze mam tak silne, że ta łydka mnie boli przez ok 2 dni
Mi moja pani doktor dodatkowo do ciążowych witamin zaleciła 3 razy dziennie Magne B6, a podczas skurczu wyginanie nogi w przeciwną stronę, a niżeli skurcz, jeżeli wygina palce na dół, trzeba podnieść nogę do góry i ciągnąć palce w górę, przez chwilę bardzo boli ale pomaga. Skurcze łapały mnie prawie codziennie, od dwóch tygodni biorę systematycznie magnez i skurcze ustały
Mi pomagało podkurczenie stopy tzn odchulenie przodostopia do góry momentalnie skurcz znikał.
Kasia a potem po skurczu nie bolała Cie noga? Pewnie to zależy od intensywnosci skurczy i siły z jaką boli, mi bardzo pomaga to machanie paluszkimi i zgadzam się podkurczanie też pomaga i skurcz szybko mija ale ja mam tak bolesne że lydka mniejsze boli ok dwa dni. Potem mija bez śladu.
Magnez też pomaga, Paulina w pierwszej ciąży kiedy jeszcze nie wiedziałam że tak mogą łapać skurcze i że trzeba mieć magnez też miałam codziennie najczęściej nad ranem ok 5, potem minęły
Ja też miałam silne skurcze w ciąży. Jeśli chodzi o wyginanie dużego palca u nogi bo on jeden wystarczy to mąż musiał mi z nim pomagać bo ja sama nie bylam tak w stanie wygiac bo to jednak mocno bolało a jak on mi pomógł to jednak wiadomo musialam wytrzymać. Lydka jeszcze troche pobolala ale już nie tak. Ja też polecam aspargin. Skurcze u mnie w ciąży to w sumie były niczym w porównaniu jak byłam nastolatką wtedy to rzucalam się i krzyczalam z bólu. Przyczyną był niedobór potasu. Jeśli chodzi o pomidory to muszą być przetworzone bo wtedy wydziela się najwięcej witamin. W bananach też jest potas. Jeśli chodzi o magnez to trzeba uważać z kawą bo ona go wyplukuje z organizmu
Współczuję bardzo, takie skurcze tak jak dziewczyny wcześniej napisały mogą być spowodowane brakiem potasu. Potas jest elektrolitem śródkomórkowym, a jego braki mogą powodować między innymi bolesne skurcze mięśni czy mrowienie części ciała. Najlepszym rozwiązaniem byłoby zrobienie oznaczenie poziomu potasu we krwi. Normy potasu wynoszą 3,5–5,5 mmol/l, kiedy poziom będzie za niski warto zacząć suplementację oczywiście pod kontrolą lekarza bądź prowadzić do diety owoce i warzywa zawierające potas.
Niestety często lekarze zlecają włączenie suplementacji magnezu, a w rzeczywistości organizm potrzebuje potasu.