Jak dbacie o skórę dzieci z AZS? Mam 3-letniego synka i nie wiem, jak najlepiej mu pomóc.
Jest bardzo dużo wątków poświęconych AZS, wystarczy w lupkę wpisać "azs" są artykuły, są polecajki co do kosmetyków. No ale wiadomo, nic na własną rękę, wszystko lepiej skonsultować ze swoim dermatologiem
O dokładnie jest dużo wątków i dziewczyny naprawdę szukajcie w kupce zanim założycie nowy wątek bo czasami się okazuje że ktoś pytał o coś podobnego kilka tygodni wcześniej. I my znowu piszemy jedno i to samo w każdym z wątków a to nie ma sensu
kupilam ostatnio krem z firmy mangomica i jest super
Hej, przy dzieciach z AZS najważniejsze jest, żeby unikać kąpieli w gorącej wodzie. Używam emolientów zarówno do mycia, jak i po kąpieli. Zerknij sobie chciażby na Atopicin na azs https://atopicin.pl/sklep/
Skóra dziecka jest bardziej wrażliwa, więc staram się smarować ją dwa razy dziennie. Ubrania piorę w specjalnym proszku dla alergików. Warto też pamiętać o paznokciach – zawsze staram się obcinać je na krótko, żeby synek nie drapał się za mocno.
Przy AZS ważne jest przestrzeganie nawilżania skóry dziecka emolientami kilka razy dziennie, szczególnie po kąpieli. Kąp go w letniej wodzie bez mydła lub z delikatnymi emolientami
Ostatnio ktoś właśnie poruszal ten temat. Ale od siebie polecam Cudocell na AZS albo płyn do kąpieli - Emolium, jego się wlewa nakrętkę do wody i ma ona kolor lekko mętny ale dzięki temu skóra dziecka jest miękka i nie występują podrażnienia. Nawet na podrażnienia od pampersów wspomaga łagodzenie i gojenie.
Przy AZS lepiej nie eksperymentować, zapytać lekarza. Każdy przypadek może być inny . Dużo nawilżać , jakiś dobry emolient.
Najlepiej udać się do dobrego dermatologa. Czasami wystarczą dobrze dobrane emolienty (Cerave, Bioderma), a czasami w stanach zaostrzenia trzeba sięgnąć po coś na receptę. To też sprawa dość indywidualna.
Zgadza się, nie ma jednego złotego środka . Co do tej pory stosowałas?
Kąpiel w mące ziemiaczanwj pomaga.
A nawet nie wiedziałam ze trzeba unikać gorącej wody
U nas sprawdzały się kosmetyki z Emotopic do kąpania i balsam do ciała.... a najlepiej udać się do dermatologa bądź alergologa napewno coś poleci
u nas pomógł dermatolog, trafiła z lekiem i w kryzysowych sytuacjach maś nas ratuje, a tak to produkty z Bioderma i La Rosche super sie sprawdzają dobry i delikatny skład :)