Skala Apgar - pierwszy test Twojego dziecka

10/10 :slight_smile: Mała do tej pory jest zdrowa jak ryba :slight_smile:

Dla każdej świeżo upieczonej mamy najważniejsze jest zdrowie jej nowo narodzonego dziecka. Bezpośrednio po urodzeniu stan ogólny noworodka oceniany jest według parametrów zawartych w skali Apgar. Przeczytaj, jakie parametry bada skala Apgar i co znaczą uzyskane w niej noty.

Urszula888: Skala Apgar - Ocena czynności życiowych dziecka
Jestem ciekawa ile punktów dostało wasze dziecko i czym podyktowane było to że np dostało mniej niż 10. U mnie poród był w terminie i wszystko w porządku synek dostał 10 punktów.
Ocena czynności życiowych dziecka obejmuje badanie:

• koloru skóry
  • pulsu
  • reakcji na bodźce
  • napięcia mięśniowego
  • oddychania
    Wyniki badania w skali Apgar odnotowywane są w książeczce zdrowia dziecka wraz z innymi informacjami na temat noworodka, m.in. jego wagą urodzeniową czy długością ciała.

Oczywiście 10/10 i to w pierwszych minutach.

U mnie też 10/10 :slight_smile:

U mnie synek 10/10 a córeczka zobaczymy jak przyjdzie na świat :slight_smile:

Zielone wody płodowe mogą oznaczać obecność infekcji u dziecka lub niedotlenienie wewnątrzmaciczne - wydaje mi się, że z racji narażenie dziecka na w/w stany odejmuje się ten jeden punkt. Jeżeli chcesz mieć pewność polecam zapytać położnej.

Dobrze jest wiedzieć co ocenia ta skala ponieważ daje to zawsze pewien rodzaj spokoju. Ja osobiście im więcej czytam i się dowiaduje tym jestem spokojniejsza.

9/10 mi badań nie powtórzono :frowning: . Ale jest zdrowy najbardziej kochany i najpiękniejszy dla swoich rodziców :slight_smile:

Jesli dziecko ma 8 pkt i więcej to jest ok,a jak mniej niż 8 to już coś się działo z malucham

Moja córeczka też miała 10/10. Nigdy nie zapomnę tych chwil wyczekiwania na opinię lekarza i położnej. Ciekawe jak będzie z drugą córeczką? Mam nadzieję, że będzie dobrze.

U nas również 10/10. Jednak zastanawia mnie jedno: Ja gdy się urodziłam, też miałam 10/10 jednak urodziłam się mała coś lekko ponad 2 kg, miesiąc przed terminem, i miałam problem ze smułką (nie mogłam jej zrobić, wszystko składało mi się w jelitach, transportowano mnie karetką do Prokocimia, ale tam okazało się, że nie trzeba przeprowadzać operacji, bo ją zrobiłam) i jaki z tego morał?:stuck_out_tongue:

u nas też 10/10 :slight_smile:

znam osobę, która urodziła się mając 1/10 i dziś jest pełni sił, zdrową kobietą i szczęśliwą matką :))

I u nas 10/10 urodziłam prawie 3 tyg przed terminem :slight_smile:
Zielone wody płodowe mogą również świadczyć o tym , że dzidzia zrobiła kupke i wcale nie musza świadczyć o WIELKIEJ TRAGEDII tak była w przypadku gdy rodziła moja siostra!

Ja miałam zielone wody płodowe, pielęgniarka wytłumaczyła mi, że to może być spowodowane tym, że dziecko może być owinięte pępowiną, lub niedotlenione. I rzeczywiście, synek był owinięty pępowiną, ale wszystko było w porządku, ja urodziłam 8 dni po terminie:)

Bylam na szkole rodzenia i w teori interpretuje sie te wyniki tak

*8-10 pkt.- stan dobry, nie wymaga akcji reanimacyjnej
*4-7 pkt.- urodzony z cechami lekkiego niedotlenienia wymaga
stymulacji i podania tlenu
<4 pkt.- urodzony z cechami ciężkiego nie dotlenienia, wymaga akcji reanimacyjnej wspomaganie oddychania, masaż serca, leki dożylne
-Punkty graniczne 7 i 4!

Hm… Ciekawe

Biorąc pod uwagę że badanych jest 5 parametrów :oddech,puls, reakcje na bodźce, napięcie mięśni i kolor skóry to z tego co pamietam z porodówki to zrobiono to w mgnieniu oka u mojego syna, ale było ich 10:-)

U mnie niestety nawet nie wykonano tego badania przy mnie… No ale najważniejsze, że było 10 pkt :slight_smile:

Przy mnie też niestety tego badania nie zrobili. Od razu po porodzie położna powiedziała “10 pkt”

Ja również usłyszałam od lekarza tylko, że ma 10 pkt w skali Apgar, nic poza tym.

Mnie dopiero to czeka :stuck_out_tongue: mam nadzieję, że również dołączę do grona 10tek :wink: