Siniaki, guzy, rany cięte i otarcia

my na stłuczenia itp stosujemy altacet rozpuszczam tabletkę we wodzie i robię okład, altacet jest dobry też przy obrzękach występujących po szczepieniu dziecka

Na siniaki i krwiaki słyszałam o kremie fiołkowym,ale jak zobaczyłam cenę to wolę kupić maść
arnikową.Cena kremu fiołkowego to ok 70 zł

My zaraz po uderzeniu przykładamy lód i wtedy siniaczek jest mniejszy.

na guzy najlepszy podobno jest smalec :slight_smile:

My na guza stosujemy coś zimnego np lód a co do optarć i skaleczeń to np kolanka poździerane przez moja córcie latem po prostu przemyłam ciepłą przegotowaną wodą z mydłem

Smalec :slight_smile: pierwsze slysze
Ma na guzy nic z specyfików nie stosujemy, tylko przykladam do guza coś zimnego
Ranę po stluczeniu jeśli krwawi przemywania wodą utlenioną i zaklejam kolorowym plajsterkiem
Do tego zawsze jest też przytulanie:-)

Rany nie powinno przemywać się wodą utlenioną tylko zwykłą czystą wodą i potem najlepiej odkazić Octaniseptem.

Mamabasia pierwsze słyszysz? to chciałam powiedzieć,ze na guzy bardzo skuteczne :slight_smile: bynajmniej moja córeczka jest za mała na guzy,ale moja siostra ma smalec wypróbowany! :slight_smile:

Ja również pierwsze słysze o smalcu:-))

Ja uzywam cos zimnego i masc dla dzieci altacet i na drugo dzien juz prawie nie ma.

ja przykładam mrożonkę, łyżkę , zabawkę cokolwiek zimnego na stłuczenia a z ranami na szczęście u dziecka nie miałam jeszcze doczynienia :slight_smile:

Ja tez z ranami jeszcze nie mialam doczynienia ale synek ma dop 10mc a roznie moze byc, wiec sama jesrem ciekawa co mozna dac na rane takiemu dziecku,prucz wody utlenionej.

Na guzas coś zimnego i altacet, by siniak był mniejszy. Na rany cięte leko, woda utleniona, octenisept, tribiotyk (zależy jak wielkie jest rozcięcie i czym spowodowane). Na taką rane dodatkowo polecam opatrunek w żelu - tu spotkałam się z tym pierwszy raz ale bardzo chwalę; )

nie polecała bym wody utlenionej lepszy jest roztwór soli fizjologicznej

Stłuczenia, guzy - lód :slight_smile: rany - woda z mydłem i octanisept :slight_smile:
Raz musiałam jechać z córką na szycie.

Nie można ale pisałam już w inny wątku, że Altacet był mi polecany przez wielu lekarzy i tego się trzymam, bo na prawe pomaga.

Beata to dziwne bo po szczepieniach polecają na obrzęk właśnie altacet.

Ja tylko napisałam to co pisze w ulotce…

Rozmumiem,ale czasem lekarze przepisują lek/maści które niby są od jakiego wieku a i można je
stosować jak widac wcześniej.Dobra mniejsza o to,bo to nie ten wątek.nie rozpisujmy się tutaj od kiedy co,ok:)

No niestety na siniaki i guzy nie jestem w stanie nic poradzić - przykładanie zimnych okładów niewiele daje, ale jeśli chodzi o skaleczenia i zadrapania, tutaj niezawodny jest Octenisept. Odkaża i przyspiesza gojenie - to skarb w mojej apteczce.