my na stłuczenia itp stosujemy altacet rozpuszczam tabletkę we wodzie i robię okład, altacet jest dobry też przy obrzękach występujących po szczepieniu dziecka
Na siniaki i krwiaki słyszałam o kremie fiołkowym,ale jak zobaczyłam cenę to wolę kupić maść
arnikową.Cena kremu fiołkowego to ok 70 zł
My zaraz po uderzeniu przykładamy lód i wtedy siniaczek jest mniejszy.
na guzy najlepszy podobno jest smalec
My na guza stosujemy coś zimnego np lód a co do optarć i skaleczeń to np kolanka poździerane przez moja córcie latem po prostu przemyłam ciepłą przegotowaną wodą z mydłem
Smalec pierwsze slysze
Ma na guzy nic z specyfików nie stosujemy, tylko przykladam do guza coś zimnego
Ranę po stluczeniu jeśli krwawi przemywania wodą utlenioną i zaklejam kolorowym plajsterkiem
Do tego zawsze jest też przytulanie:-)
Rany nie powinno przemywać się wodą utlenioną tylko zwykłą czystą wodą i potem najlepiej odkazić Octaniseptem.
Mamabasia pierwsze słyszysz? to chciałam powiedzieć,ze na guzy bardzo skuteczne bynajmniej moja córeczka jest za mała na guzy,ale moja siostra ma smalec wypróbowany!
Ja również pierwsze słysze o smalcu:-))
Ja uzywam cos zimnego i masc dla dzieci altacet i na drugo dzien juz prawie nie ma.
ja przykładam mrożonkę, łyżkę , zabawkę cokolwiek zimnego na stłuczenia a z ranami na szczęście u dziecka nie miałam jeszcze doczynienia
Ja tez z ranami jeszcze nie mialam doczynienia ale synek ma dop 10mc a roznie moze byc, wiec sama jesrem ciekawa co mozna dac na rane takiemu dziecku,prucz wody utlenionej.
Na guzas coś zimnego i altacet, by siniak był mniejszy. Na rany cięte leko, woda utleniona, octenisept, tribiotyk (zależy jak wielkie jest rozcięcie i czym spowodowane). Na taką rane dodatkowo polecam opatrunek w żelu - tu spotkałam się z tym pierwszy raz ale bardzo chwalę; )
nie polecała bym wody utlenionej lepszy jest roztwór soli fizjologicznej
Stłuczenia, guzy - lód rany - woda z mydłem i octanisept
Raz musiałam jechać z córką na szycie.
Nie można ale pisałam już w inny wątku, że Altacet był mi polecany przez wielu lekarzy i tego się trzymam, bo na prawe pomaga.
Beata to dziwne bo po szczepieniach polecają na obrzęk właśnie altacet.
Ja tylko napisałam to co pisze w ulotce…
Rozmumiem,ale czasem lekarze przepisują lek/maści które niby są od jakiego wieku a i można je
stosować jak widac wcześniej.Dobra mniejsza o to,bo to nie ten wątek.nie rozpisujmy się tutaj od kiedy co,ok:)
No niestety na siniaki i guzy nie jestem w stanie nic poradzić - przykładanie zimnych okładów niewiele daje, ale jeśli chodzi o skaleczenia i zadrapania, tutaj niezawodny jest Octenisept. Odkaża i przyspiesza gojenie - to skarb w mojej apteczce.