Silne pocenie i nieprzyjemny zapach – co pomaga?

Mam dość krępujący problem. Gdy się zdenerwuję albo zrobi mi się ciepło, bardzo się pocę – ale najgorsze, że ten pot ma specyficzny, dość nieprzyjemny zapach. Wstydzę się tego, bo czasem mam wrażenie, że czuję go tylko ja, a czasem że wszyscy… :disappointed:
Macie sprawdzone sposoby, produkty które mogą pomóc ?

Przede wszystkim musisz zrobic badania bo specyficzny zapach potu moze byc przyczyna chorob, ale tez niedoborów.
Kiedys czytałam ze niedobre sa te wszystkie blokery potu, niezdrowe.
Ja od kiedy pamietam uzywam Lady Speed Stick w zelu, nie zostawia sladow na ubraniach, ladnie pachnie i przede wszystkim zawsze mnie chroni, nawet przy upalach. Ja przed ciazami mialam taki czosnkowy zapach potu wiec mega sie tego wstydzilam, a Lady mialam zawsze w torebce w razie czego. Nigdy mnie nie zawiodl

Zrób sobie badania, jak @Mamina powiedziala, to może faktycznie być problem zdrowotny.
Ja zauważyłam u siebie większą potliwość pod pachami szczególnie, jak już trzeba by się ogolić :sweat_smile::rofl: także teraz pilnuję golenia, po kąpieli pryskam się Nivea black&white i rano jak wstaje to też przemywam się pod pachami i znow dezodorant

Ja am tmialam przy niedoczynnosci tarczycy strasznie sie pocilam i byl to nieprzyjemny zapach

Ja właśnie co jakiś czas używam blokera, bo bez tego mam taki nieprzyjemny zapach a jak bym tego wcale nie używała to nie chcę wiedzieć nawet jaki to byłby zapach

A jakie badania trzeba dokładnie zrobić ?

U mnie z tarczycą na szczęście jest okej

Ja często od siebie czuję taki ostry zapach a co dopiero inni mogą czuć i sobie pomyśleć, bardzo mnie to stresuje

Przede wszystkim morfologia i ja bym też sprawdziła hormony

Ja mam długo problem z prolaktyna , to może przez to

To nic wstydliwego, wiele osób ma podobnie! U mnie pomógł antyperspirant z apteki np. Etiaxil. Stosuję na noc i działa świetnie. Dobrze też działa szałwia w herbatce lub jako dodatek do kąpieli.

Niestety mam tylko prysznic, więc z kąpielami odpada

Nie jesteś sama, też tak miałam! Pomogła zmiana antyperspirantu na mocniejszy (np. z apteki), częste zmiany bawełnianych ubrań i ograniczenie kofeiny. Warto też zbadać tarczycę i hormony.

1 polubienie

Dobry antyperspirant i przewiewne ubrania mogą pomóc.

Dokładnie, ważne też są składy ubrań. Jesli jest poliester w koszulkach np to będzie też niestety pot

https://allegro.pl/oferta/antidral-antyperspirant-roll-on-plyn-50-ml-14470239357

Ten jest też super , mam go i polecam

Bloker potu wcale nie jest dobry. Lepiej zainwestuj w chusteczki antybakteryjne. To dużo daje. A jeżeli chcesz coś pod pachy pod ubrania to polecam te wkładki. Mnie pomagają. Pot nie śmierdzi i go nie widać. Ja robiłam badania wszystko jest ok i śmierdzę po prostu. Myjąc się rano i wieczorem, taki mam pot nie wspominając już o stopach.

Koniecznie zrób badania moja mama miała taki problem ale ona bierze też leki i stąd był ten zapach ,

Badania, a oprocz tego dobry bloker (perspirex, antodral), zel medispirant pod prysznic. Mozna tez sprobowac tabletek ziolowych z szalwia.

Zrob badania… napewno tarczycowe i hornony…
Ja mialam problem z poceniem sie po porodzie i wina byly hormony. Dostalam leki i przeszlo. Polecam tez antidral. Stosuje go do dzisiaj :slight_smile: