Siadanie dziecka w literę W

Dziewczyny znajoma zwróciła mi uwagę że córka siadajac układa nogi w literę W.Powiedziala że będzie miała krzywe nóżki.Mowila zebym ja za każdym razem poprawiła.Czy to na prawdę zła pozycja do śniadania dla.15 miesięcznej córki?troszke poczytałam i pisza różnie na ten temat.wiec jak to z tym siadaniem jest ???

Ja słyszałam, że później dzieci mogą mieć właśnie krzywe nóżki, rozchodzące się na boki łydki na pewno widziałaś jak to wygląda. Dlatego sama nie pozwalam córeczce tak siadać. Zawsze poprawiam jej nóżki. 

Generalnie jeśli siada tylko w ten sposób to znaczy że coś jest nie tak, może podłoże ma za miękkie albo często układałaś ja w bujaczku i przez to ma slabe mięśnie grzbietu? 

A jeśli potrafi siadać na różne inne sposoby a tak układa nóżki tylko czasem to nie masz co się martwić :) 

Ogólnie to jeśli siad W jest jedną z wielu sposobów siadania to nie trzeba od razu panikowac. Jeśli jednak dziecko preferuje bardzo ten sposób to warto skonsultować się ze specjalistą. Obserwuj córkę, poprawiaj ją jeśli będzie tak siadała. 

Chodziłam z synami do rehabilitantów i właśnie mówili takie powiedzmy ogólne zasady na co zwracać uwagę przy dziecku i właśnie między innymi żeby tak nie siadało, bo później będzie miało krzywe nóżki. Wiadomo, że jak tak usiądzie raz na jakiś czas na chwilę to nic się nie stanie, ale mówili żeby i tak zwracać uwagę, żeby nie utrwalać takiego siadu. Jedyny dozwolony siad z nóżkami do tyłu jest wtedy, gdy dziecko chowa nóżki pod pupę, ale zazwyczaj dzieci dają właśnie nogi na bok i siadają w literkę W.  

Ja bym zapytala jakiegos specjalisty bo czasami ktos moze tylko nastraszyc 

Siadanie w literkę w nie jest wskazane. Trzeba zwracać uwagę w jakim wieku dziecko by nie bylo. Aż do skutku żeby załapało że tak się nie siada

kverve moja nie siedziała w leżaczku ,bujaczku nie lubiła,siada tak  na panelach ale nie zawsze,przyjmuje rózne pozycje do siadania

mama hani no własnie to nie za kazdym razem tak siada czesto lezy na brzuchu a potem z tej pozycji albo siada na w albo normalnie na pupe

Weronisia to dobrze że często tak nie siada ale nie pozwalaj. Zwracaj uwagę żeby jej się tak nie utrwaliło 

https://mamafizjoterapeuta.pl/2018/05/07/siad-w/

polecam lekturę 

Dokładnie ten artykuł jest wart uwagi warto się z nim zapoznać 

Weronisia to obserwuj, poprawiaj, zachęcaj żeby siadała w inny sposób. I nie martw się na zapas.

Weronisia to ja bym jakoś mocno nie martwiła się tym. Poobserwuj, teraz będziesz zwracać na to większą uwagę to nie dopuścisz żeby często tak siadała :) 

justa mama juz sie biore za lekture

Dziewczyny no starsza córka tak siadała ale ja nie wiedziam nic ,nie siedziałam na necie więc ta wiedza mnie omineła.teraz jak znajoma zwróciła mi uwage to własnie zaczełam cos tam czytać

Uczę aby moje dzieci tak nie siadały, najlepiej po turecku lub nóżki prosto.

Synek ma 7 lat i ma lekkie nóżki w X ale mąż tak ma więc tu genetyka- tak powiedziała mi Pani doktor.

Weronisia ważne że ktoś zwrócił uwagę. Lepiej później niż wcale zareagować na takie siadanie

Ja od zawsze pilnuję synka żeby nie siadał w taki sposób, niestety chyba panie w żłobku nie są w stanie dopilnować tego dokładnie i odkąd chodzi do żłobka to siadanie w taki sposób jest niego częstsze. Należy systematycznie, na spokojnie tłumaczyć, poprawiać pozycję i dziecko w końcu załapie w jaki sposób poprawnie siedzieć. 

Karolina w żłobku albo w przedszkolu chyba rzadko zwracają uwagę. Znam przypadek właśnie że przez to że nie zwracamy uwagi to się pogorszyło i częściej tak dziecko zaczęło siadać 

heh dzisiaj dwa razy zwrociłam córci uwage mówiąc "popraw nóżki" i jestem zdziwiona że to zrobiła.wczoraj ja poprawiałam i tłumaczyłam i jak szybko złapała

No widzisz jaka mądra i posłuszna dziewczynka