Hej. Jestem po wizycie u dibetologa i niestety dopadła mnie cukrzyca ciążowa. Na razie jestem przerażona zaleceniami dotyczącymi stylu życia. Głównymi zmianami , które muszę wprowadzić w życie jest:
śniadanie najpóźniej do godz. 8:30;
7 posiłków dziennie- co 2-3 h;
posiłki o niskim indeksie glikemicznym (i tu dostałam rozpiskę produktów zalecanych i zakazanych);
ważenie produktów i obliczanie Wymiennikow Węglowodanowych;
kontrola glikemii 4 x dziennie;
ostatni posiłek 15 minut przed snem;
raz w tygodniu badanie na ciała ketonowe w moczu;
Kontrola w poradni co 2- 3 tygodnie do końca ciąży.
Trochę tego jest. Jeśli chodzi o kontrolę glikemii to zdecydowałam się na zakup sensora. Niestety do tej pory nie byłam w stanie mierzyć 4 x dziennie cukru - godzinę od rozpoczęcia posiłku. Bo często muszę wyjść po dzieci albo do sklepu. Sensor jest na tyle wygodny, zemierzy poziom cukru 24 h/ dobę. Wystarczy przyłożyć telefon i już mam pomiar. Mam jednak obawy, bo to coś nowego dla mnie. Na razie jestem 2 dni na diecie. Lekko nie jest. Czy któraś z Was też to przechodziła? Macie jakieś sprawdzone przepisy, tipy jak to przetrwać i nie zwariować? I czy używałyście sensora? Jak Wam wychodziła obsługa i czy się nie odklejał ( np podczas ubierania,kąpieli).
Kochana bez paniki to wszystko wyglada tak zle tylko na poczatku. Ja myslalam, ze sie poplacze jak dostalam te wszystkie ulotki i wskazowki. A pozniej juz intuicyjnie wiedzialam co moge zjesc, czego nie, po czym powinnam isc na spacer itd
A masz insuline czy tylko diete?
Wpisz w internecie dieta z cukrzyca ciazowa, kolezanki mowily ze jesy sporo przepisow.
A jesli chodzi o sensor to zona mojego tescia uzywala tego libre i byla zadowolona bardzo
Sensor to naprawdę super sprawa, duża wygoda, no i nie masz śladów na palcach od kłucia. Fakt, że jest trochę kosztów z nim, bo jednak przy refundacji to jest 150 złotych miesięcznie, a bez refundacji bodajże 600…
Mam w domu cukrzyka, założyłam mu właśnie drugi sensor, samo założenie jest bardzo proste. Zdradzę ci tip jeśli będziesz dezynfekować miejsce na ręce na sensor, to nie rób tego Octeniseptem, bo zostawia troszke tłusta skórę i sensor może się gdzieś odkleić.
No i nam też pani diabetolog poleciła, żeby często sprawdzać cukier na sensorze, żeby utrzymać refundację NFZ. Zczytujemy wynik 10 razy dziennie wg jej zaleceń, bo mówi, że jak robi się to rzadziej, to NFZ może refundację cofnąć i odesłać z powrotem na paski
Cukrzyca ciążowa to nic miłego, sama to przeszłam w pierwszej ciąży i teraz pewnie też mnie to czeka. Sama nie korzystałam z sensora, ale jest to na pewno wygodna opcja. Ja jakoś sobie radziłam z kłuciem palca, ale fakt że czasami wychodziło mi zmierzyć cukier w jakimś dziwnym miejscu. W sklepie, w aucie, w parku.
Co do diety to można to jakoś opanować, na pewno warto jeść dużo surowych warzyw i to od nich zaczynać posiłek. Naprawdę czasem zjedzenie garści sałaty przed innym jedzeniem pozwala ograniczyć skoki cukru. Na pewno dieta cukrzycowa wiąże się z wieloma ograniczeniami, ale da się jakoś przeżyć te kilka miesięcy na diecie.
Sensor to bardzo duża wygoda - mój przyjaciel zakupił w tamtym roku i mówi, że ułatwia to życie i nie musi pamietać o regularnych pomiarach. Również sensor libre.
Pewnie wiele wysiłku będzie kosztować zmiana trybu życia ale myślę, że to kwestia przyzwyczajenia - tak jak przy każdej diecie @pannaXoanna nie wiem czy słyszałaś o dietach nfz? Dieta DASH Cukrzyca - Diety NFZ
Ja osobiście korzystałam z jadłospisu w innym celu i pomogło mi to wdrożyć zdrowe nawyki. Może Tobie też pomoże
Na razie dieta do najbliższej wizyta za 2 tygodnie. Potem bedzie decyzja.
Podczas szkolenia z dietetykiem miałam łzy w oczach, płacz na końcu nosa. Wiem, ze to kwestia nowych przyzwyczajeń. Pewnie kilka dni/ tygodni minie zanim się nauczę i przyzwyczaję.
Dzięki za tipy. Mi właśnie mówiła pielęgniarka żeby zdezynfekować najlepiej alkoholem. A wiesz może jakie miejsce jest najlepsze do naklejenia tego sensora?
Jeśli chodzi o sprawdzanie poziomu glikemii to mam to robić minimum 4 razy dziennie, ale myślę że na początku będę na tyle zafascynowana że będę co chwilę sprawdzać. Tylko że 10 tazy wydaje mi się to dużo.
Nie slyszałam. Na razie dostałam druczki, ulotki i wytyczne w formie papierowej. Jestem w trakcie studiowania i wdrażania do diety. Ale na pewno skorzystam z tej strony, bo pomysły mogą się skończyć. A ja potrzebuję inspiracji.
Alkohol to dobry sposób na dezynfekcję, a sensor najlepiej nakleić na boczną część ramienia, tam dobrze się trzyma. Na początku możesz sprawdzać często, ale z czasem złapiesz rytm i będzie łatwiej. Nie stresuj się tym za bardzo
Cześć, tez mam cukrzycę ciążową i zamówiłam sensor. Klej trzyma słabo w pierwszych dniach, więc polecam dokupić tape, takiego donata plasterek i nim dokleić sensor. Mój mąż jest cukrzykiem typu 1 i już od wielu lat w domu praktykujemy dietę low Ig. Polecam pieczywko w piekarniach low Ig, w moim przypadku kabanosy i pomidorki nie podbijają cukru, więc jak już jestem bardzo głodna a cukier nie pozwala to tym się “dopycham”. Dasz radę, na szczęscie to cholerstwo kończy się wraz z porodem <3 trzymam kciuki
Tak, 10 to dużo, ale faktycznie jak sobie przypomnę, to mojej babci cofnęli refundację, a mierzyła chyba 3/4 razy
My akurat założyliśmy na ramieniu, chłopak jest na wózku i tylko jedną rękę ma sprawną, ale ma też uszkodzony trochę mózg, przez co musi być w miejscu słabo dostępnym dla niego, żeby po prostu sam go sobie nie ściągał
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.