W pierwszej ciąży spałam kiedy chciałam, ale teraz to już nie jest takie proste. Na pokładzie 4latek i muszę się nim zajmować. Co najdziwniejsze lepiej mi się spi ta godzinę czy dwie dziennie niż w nocy. W nocy wstaję kilka razy do toalety a później nie mogę się ułożyć.
Też byłam strasznie senna w ciazy, ale miałam o tyle lepiej, że mam w domu 9latke, więc mogłam się zdrzemnąć jak już było bardzo źle. Mi kawa też słabo pomagała. Spróbuj pić izotonik, np domową orzeźwiającą lemoniadę, spacery zeby się dotlenić (chociaż w taką pogodę to raczej rano lub pod wieczór, bo w ten upał jeszcze bardziej się zmeczysz), chlodniejszy prysznic albo delikatne ćwiczenia rozciągające.
Mnie senność dopadała w pierwszym trymestrze. Najgorzej, bo jeszcze chodziłam do pracy i właśnie tam miałam napady senności. Praktycznie patrzyłam się w monitor i oczy mi leciały. W drugim jakoś miałam najwięcej energii, bo jednak brzuch jeszcze mały, Maja chodziła do przedszkola do końca czerwca więc mogłam odpocząć do południa. Teraz znów jest ciężko, bo już mi ciężej z tym brzuchem, ale staram się ułożyć tak dzień, aby ona też miała sporo aktywności. Także po śniadaniu robię obiad i idziemy na basen, po basenie jemy i zazwyczaj obie mamy ochotę na drzemkę po pływaniu.
Spacery wchodzą w grę tylko pp 18twj bo upały mnie wykończą. Jestem w 30tc i już zalecają mi mniejsza aktywność, co w sumie mnie ucieszyło bo brzuch naprawdę duży. Staram się wymyślać a to puzzle a to malowanie farbami ale przy każdej tej zabawie oczy same mi się zamykają.....
Też pamiętam że byłam senna. Chyba bardziej w pierwszym trymestrze. Ja jestem zaprogramowana tak, że nie zasnę w dzien ale oczywiście chodzę zaspana jak zombie :p mi zawsze pomagają się wybudzić ćwiczenia, spacer lub joga. Zwiększa to moja energie w ciągu dnia i poprawia sen w nocy.
Co do wstawiania na siku, pij więcej w ciągu dnia a już tak 3h przed snem lepiej pić niewiele. Ja godzinę przed snem to już nic nie pije i mi się to sprawdzało również w ciazy. A i oczywoscie trzeba się dosikac przed snem. Tak jak w filmie dzień świra :D
Czasem wystarczy kilka szybszych wdechów i kilka pajacyków (w ciąży to takie pajacyki bez skakania) żeby trochę dotlenić mózg i się pobudzić. Na chwilkę powinno pomóc.
O mamina widzę że mamy termin na październik :D rozumiem Towje zmęczenie. W tej ciąży mam chyba mniejszy brzuch niż w pierwszej, ale jem trochę lepiej. W dodatku brzuch z chłopcem jest taki jakiś ładniejszy niż z dziewczynka podobno i u mnie się to sprawdziło m. Też już sama nie wiem co dziecku zaproponować za rozrywkę, abym sama się nie wykończyła przy tym
Może to źle zabrzmi ale już chce wrzesień żeby chodził znowu do przedszkola. Teraz od poniedziałku będziemy mieć adaptacje i zobaczymy jak to będzie. Bo ja już koło 14 wymiękam a jeszcze unikam wyjść w takie upały
Boziu ja też. Nie dość że upały, to przez ospę siedzimy w domu. Ciągle tylko "pobaw się ze mną" " zrób to czy tamto". Wasze dzieci bawią się same czy tylko jak mają kompana? Mam wrażenie, że po powrocie z 2tyg wakcji z babcią oduczyla się kompletnie sama spędzać czas. Tam jednak była z kuzynostwem i ciągle ktoś ją zabawiał
Ja ciągle się bawiłam z dzieckiem, chciałam aby uczyła się przez zabawę i to miało ogromny wpływ na jej rozwój. Ale teraz zwyczajnie nie zawsze mam czas i siłę, a ona wymaga. Ale to raczej zależne od dziecka, a nie od nas. Szwagierka nie bawiła się że swoimi dziećmi, jej syn nie bawił się prawie żadnymi zabawkami, a jej córka mogła już jako 2latka zostać sama w pokoiku na długi czas i tam wymyślała kreatywne zabawy. To dziecko bawiło się wszystkim czym dostało.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.