seks w ciąży unikać ? czy może zaszkodzić dziecku ?
Jeżeli ciąża rozwija się prawidłowo to nie ma żadnych przeciwwskazań do współżycia w ciąży. u mnie np lekarz sam zachęca do współżycia bo mówi, że pozwala to rozładować napięcie jakie ma w sobie kobieta (wiadomo różne obawy związane z ciązą itp.) Wiadomo partner ma swoje potrzeby ale pamiętaj, że Ty też musisz tego chcieć, nic na siłe
Jeżeli masz obawy co do współżycia zapytaj swojego lekarza, ale jeśli z dzieckiem jest wszystko ok to możesz sobie pozwolić na chwileczkę zapomnienia
Dokładnie, jeśli jest wszystko w porządku, to możesz spokojnie się kochać.
Nacieszcie się sobą, bo później może być różnie kiedy dzidzia się pojawi
Tak jak piszą dziewczyny jeśli z ciąża nie było problemów i wszystko ok to można współżyc nawet do końca. Chodź my oboje z mężem się balismy i czuliśmm nie komfortowo i bylo rzadko w ciąży. Ale ostatni raz miesiąc przed porodem
Tak jezeli wszystko jest ok to nie ma przeciwskazan. My ostatni raz wspolzylismy jakies 12 tyg temu. Teraz nie mozemy ze wzgledu na krotka szyjke no.i luteine dopochwowa…
Tylko pamietaj ze jezeli pojawi sie krwawienie po stosunku to nie panikuj tylko na spokojnie jedz na IP bo mogla jakas zylka peknac ale wiadomo lepiej sie upewnic:)
w moim przypadku to sie z partnerem ograniczalismy przez pierwsze 3 miesiace ze wzgledu ze faktycznie sie balismy, po tym czasie wrocilismy do wspolzycia gdyz lekarz nie widzial zastrzerzen do tego,tylko faktycznie intensywnosc i czestotliwosc troche zmalala. A wiec spokojnie bez obaw mozesz tylko bardziej jak lekarz nie kazal sie powstrzymac od stosunku. Zycze powodzenia
My ograniczaliśmy się z mężem. Na początku ze strachu, a potem ja nie za bardzo miałam ochotę. Lekarz powiedział, że jeśli wszystko jest ok to w ciąży sex jest jak najbardziej wskazany:)
Ja też miałam takie obawy w ciąży.Kochaliśmy się rzadziej niż z przed ciąży.Ale w dziewiątym miesiącu ciąży lekarz sugerował współżycie .Ostatni raz współżyliśmy kilka dni przed porodem.
Jak lekarz Ci nie zakazuje to czemu nie.Pod warunkiem,że ciąża nie jest zagrożona.
I nie obawiaj się,że dziecku można wyrządzić krzywdę.Bowiem chroni je mięsień macicy,błony płodowe i płyn owodniowy.
Ja mialam calkowity zakaz seksu w ciazy gdyz byla ona zagrozona. Takze wszystko jest sprawa indywidualna. Jesli lekarz nie zabronil a mimo to masz obawy zapytaj wprost swojego lekarza. Pozatym najbespieczniej i najlatwiej jest w II trymestrze gdy brzuszek jest jeszcze maly przynajmniej tak mowia…
Ja rowniez mialam zakazany seks z podowdu zagrozonej ciazy.
Jeżeli ciąża przebiega prawidłowo to dlaczego nie:-) a pod koniec niby współżycie może przyspieszyć początek porodu, ciekawe ile w tym prawdy;-)
Ja się przez całą ciążę nie ograniczałam wcale, a co do wywołania seksem porodu, to pomaga w tym sperma, zmiękcza szyjkę macicy.
Przy następnej wizycie po prostu zapytam wprost swojego lekarza… Dziękuję wam, czuje się spokojniej. Ja właśnie też czytałam, że seks przed porodem jest podobno wskazany.
Ja polecam przeczytanie super artykułu na temat seksu w poszczególnych trymestrach, obawach, pozytywach itp
http://lovi.pl/pl/ciaza-i-porod/9/1
A tutaj wątek na ten sam temat
http://lovi.pl/pl/forum/1/87
Tak jak napisały Ci dziewczyny jeśli ciąża nie jest zagrożona i Wy oboje chcecie się Kochać to nie ma żadnych przeciwwskazań do tego, żeby się nie kochać. Dziecko jest jak najbardziej bezpieczne i nic mu się stać nie może jednak niektórzy mają obawy właśnie ze względu na bezpieczeństwo. Jednak jak się zastanawiasz zapytaj właśnie swojego lekarza on Ci wszystko wyjaśni.
Ja wszystko konsultowałam z lekarzem i oczywiście u mnie ciąża przebiegała prawidłowo i nie miałam przeciwwskazań dlatego my współżyliśmy do ostatnich dni
Jeśli nie masz przeciskazań od lekarza to śmiało, używaj ile chcesz. Jednak musisz pamiętać ze przy końcówce musisz troszkę spowolnić zabawy z facetem, zmieniając pozycję na płytkie penetracje
Seks w ciąży jest bezpieczny dla mamy i dziecka, jeśli lekarz ginekolog nie widzi żadnych przeciwwskazań. Jeżeli mama ma problemy z donoszeniem ciąży raczej trzeba uważać. Wiem, że na początku ciąży też trzeba uważać, pierwszy trymestr może skończyć się poronieniem.
Witaj ! Kochana, seks nie szkodzi dziecku i Tobie również. Jeżeli masz ochotę na seks, nie ma żadnym przeciwwskazań. Prawdą jest, że niektóre kobiety nie mogą uprawiać seksu w ciąży, ze względu na np. zagrożenie, skłonność do infekcji itp. Jeżeli Twój lekarz nie mówił nic o zakazie uprawniania seksu to niczym nie musisz się martwic ! POZDRAWIAM