Położna to nie tylko zawód, który wykonujemy, to przede wszystkim styl życia!!!
Ogromną satysfakcję mam kiedy jestem w stanie pomóc kobiecie, w trudnych i ciężkich dla niej chwilach tj. poród czy nawał podczas połogu. Razem znajdujemy wyjście z sytuacji, sposób radzenia sobie z problemem, który skutkuje powodzeniem. Czasem wystarczy tylko uśmiech pacjentki, ciepłe słowo - wtedy wiem, że to co robię ma sens.
Satysfakcję mam także edukując pacjentki. Wiele kobiet nie zdaje sobie sprawy jak wiele zmian zachodzi w ich ciele podczas ciąży czy połogu, jak przebiegają naturalne procesy np. podczas porodu czy laktacji. Tłumacząc i pokazując, odkrywam przed nimi tajniki "bycia mamą". Rozwój, który widzę, ich postęp czy zmiana nastawienia np. "będę karmić tylko mlekiem modyfikowanym" - zmienia się na pozytywne nastawienie wobec karmienia piersią i skutkuje wielomiesięcznym karmieniem naturalnym, sprawia mi ogromną radość i satysfakcję. Wtedy odczuwam poczucie spełnienia w swoim zawodzie.
Także nieustanna możliwość rozwoju poprzez kształcenie oraz możliwość przebywania wśród ludzi, jest także satysfakcjonujące. Człowiek nie zamyka się w pustej przestrzeni, pracując np. z komputerem. W położnictwie to ludzie są podstawą do pracy i działania.