Drogie mamy moja córka ma 4 miesiące i do kiedy utrzymuje się sapka ? I czy to prawda że jeśli sapka utrzymuje się długo to może być oznaką alergii pokarmowej ?
to niestety bardzo prawdopodobne.
ale może też oznaczać, że nie macie wystarczająco wilgotnego powietrza w domu. używasz nawilżacza? jeśli nie, polecam bardzo zakupić (jakiś zwykły model, żadne bajery) i nawilżać powietrze w pokoju, w którym dziecko śpi i najczęściej przebywa. nawilżacz włączaj ok. 4-5 razy dziennie na 15-30 min. (oczywiście piszę tak mniej więcej, chodzi o to, żeby też nie chodził non stop).
bardzo ważne, żebyście jak najwięcej czasu spędzały na dworze. robisz długie spacery?
i jak traktujesz nos, jak wygląda jego higiena? może robisz coś, co podrażnia śluzówkę i można to skorygować, jak napiszesz.
sapka powstaje glownie przez zapchany nosek … musisz 2-3 razy dziennie czyscic dziecku nosek . psikaj dziecku tyle wody morskiej ile potrzebuje aby wyczyscic ten nosek dokładnie …Wazne jest tez wilgotne powietrze w mieszkaniu o czym już pisala aleksandra , nie będę się po niej powtarzac dodam tylko ze jeśli nie masz nawilżacza to możesz zastapic go mokrymi recznikami na kaloryferze …jeśli wilgotne powietrze i oczyszczanie noska nie pomoze i w ciągu kilku dni twój dzieciaczek dalej będzie miał sapke udaj się do pediatry . owszem sapka może być objawej alergii pokarmowej ale to nie znaczy ze twoje dziecko musi alergie mieć …
wilgotny ręcznik na kaloryferze pomaga, jeśli jest sezon grzewczy. teraz to wiele nie da.
Jak pozbyć się sapki u niemowlaka
Gdy mała się urodziła to żadnej sapki nie miała .Ale gdy miała 3 miesiące o dziwo to się zmieniło .Bardzo zaczęło charczeć jej w nosku a szczególnie w nocy. Lekarze radzili żeby wietrzyć mieszkanie , odciągać i nawilżać nosek robiłam jakiś czas i zmian żadnych nie było. Potem że mam odstawić cały nabiał próbowałam nic nie dawało . Aż w końcu , czytałam mnóstwo artykułów na internecie i natrafiłam na jeden o sapce alergicznej . Za jego radą próbowałam odstawiać różne produkty z diety aż przejdzie ponieważ karmiłam piersią . I pewnego dnia rano wstajemy a tu sapki niema , alergenem okazał się chleb pełnoziarnisty z pewnego sklepu . Więc już go potem nie jadłam a sapka nie wróciła puki co
Więc jeśli macie taki problem jak moja córeczka z sapką polecam wypróbować ten sposób.
[przeniesione przez Redakcję LOVI - tekst rozpoczynający wątek utworzony: 2013-12-14 16:36]
No czyszczę nosek Nose Fride i używamy wody morskiej , bardzo dużo czasu spędzamy na dworku i powietrze mamy wilgotne byłam u pediatry powiedział że to normalne że jest sapka i żebym się nie martwiła , chociaż dla mnie to podejrzane no i karmię butelką
A używasz aspiratora? Dużo wyciągasz nim śluzu z noska? Czy występują jakiekolwiek inne objawy alergii? Co do nawilżaczy to proponuję taki z wbudowanym higrometrem. Też go kupiliśmy bo mała ciężko oddychała. Ustawia się w nim pożądany poziom nawilżenia pomieszczenia i jak spada poniżej określonego poziomu to nawilżacz zaczyna pracować.
Byłam dziś u lekarza i powiedział że suche jest powietrze i dlatego mamy czekać jak będzie wilgotne powietrze . Oczywiście używam nose fride i bardzo mało jest wydzieliny poczekamy nie długo mam wizytę w patologii noworodkowej i poinformuje o space .
E.Nowak a ma jakies inne objawy ? Ulewa , cierpi z powodu kolek , bezdechy albo kaszel ? problemy ze snem ?
Czy tylko zapchany nosek ?
Na razie sama nawilżaj powietrze …duzo wietrz i nosek zakrapiaj sola fizjologiczna albo delikatniejsza woda morska
Znalazłam dobry artykuł na ten temat:
http://parenting.pl/portal/sapka-u-noworodka
Tak bardzo dużo ulewa i wypróbowałam różne mleka ale po nich miała zatwardzenia a pediatra powiedział że to normalne i przejdzie