Witam. Mam problem z doborem witamin w ciąży. Po prenatalu i falvicie wymiotuje i mam problem z połknięciem tabletki. Nie wiem co mam robić bo nie wszystkie apteki chcą sprzedawać witaminy na listki. Czy któraś z Was też się źle czuła po witaminach?? Dodam że jestem w 5 miesiącu i mdłości już dawno nie mam.
Jeszcze jedno pytanie czy polecacie witaminy z DHA? Są dużo droższe od zwykłych witamin i trzeba zażywać 2 tabletki zastanawiam sie czy warto? Proszę napiszcie swoje opinie
Dziękuje Wątek ciekawy choć nigdy nie słyszałam o tym ze dzieci są duże przez witaminy. Niestety nie znalazłam w tym wątku odpowiedzi na moje pytanie czy inne mamy też źle się czuły po witaminach.
Może spróbuj Femibion. Witaminy z DHA to super sprawa, a cena? No cóż ja się nie zastanawiam nad tym jeśli chodzi o zdrowie moich synów. Moim zdaniem warto. Starszak ma 14 miesięcy i już bardzo dużo mówi.
Może poczytaj tu: http://www.benc.pl/czytelnia/640/dha-skarbem-dla-plodu/
Mam jeszcze jedną sugestię. Moja bratowa miała problem mdłości przez ponad 7 miesięcy. Witaminy brała wieczorem przed snem, bo do 12 jej organizm nie przyjmował nic, prócz soku pomarańczowego lub wody gazowanej. Wszystko inne wymiotowała. Nawet podejrzewano u niej zatrucie ciążowe, ale na szczęście okazało się, że taka jej uroda i samo przeszło.
Na mdłości polecam herbatkę imbirową lub sok pomidorowy z odrobinką pieprzu. Mam nadzieję, że choć trochę pomogę.
M.Troka mi również było niedobrze po prenatalu ,mojej siostrze równeiż zażywałam więc Femibion dawny Feminatan N tak będąc w pierwszej ciąży się nazywał.Było ok tabletki dość spore,ale zawsze można przełamać na połowę nic mi nie wiadomo ,że nie wolno przynajmniej:)W pierwszej ciąży przyjmowałam od 4 mies tabletki ,teraz tylko zużyłam dwa opakowania mój lekarz powiedział,że morfologia jest idealna to wystarczą same kwasy DHA,tak że zażywalam kwasy DHA.Ale Femibion jest jakoś lepiej przysfajalny
Moja ginekolog powiedziała abym zmieniała tabletki aż trafie na takie po których będę się czuła dobrze. A jak spytałam czy lepsze tabletki z DHA czy bez to nie umiała mi odpowiedzieć…Dziś udało mi sie kupić 1 listek femibion DHA. Kapsułki są mniejsze ale trzeba zażyć 2. Spróbuje i mam nadzieje że nie skończy sie na wizycie w toalecie.
M.Troka, nie musisz koniecznie kupować droższych tabletek z kwasami omega 3 i 6, po prostu zwiększ ich udział w swojej diecie, albo wypijaj łyżkę tranu dziennie byś uzupełniła ewentualny niedobór. Ja nie używałam, bo w mojej diecie jest dużo ryb i oleju rzepakowego. Więc potrzeby suplementacji nie było.
Kupowałam Prenatal z DHA , pieniedzy akurat na to nie żałowałam ale czy faktycznie TYLE dobrego dostarczaja to aż taka pewna nie jestem . Dziecko ktorego mama nie brała a dziecko ktorego brała = to samo Nie uwazam zeby moje dziecko było mądrzejsze w przyszłosci tylko dlatego ze brała te kwasy itd , ale polecala polozna , naczytałam sie i zaczelam brac .
Moja położna mowila ze jak nie bedzie mi słuzyla tabletka - musze sie bardziej skupic na diecie , jesc zdrowoo ! I w takim momencie tabletki nie sa az tak istotne
Powiem jeszcze tak , niektóre mamy nie biora a dzieciaczki urodzone zdrowe i fajnie sie rozwijaja . Kwestia organizmu …
Ja bralam femibion tez staralam sie dobrze odzywiac, ale moj maz urodzil sie z wada wzroku, dosc powazne problemy mial i kilka operacji od razu po porodzie wiec ja sie troche balam dziedzicznosci… Dlatego bralam femibion, ktory jest z DHA, na lepszy rozwoj wzroku, wcale nie dlatego, zeby dziecko bylo “madrzejsze” ja zadnych mdlosci z witaminami nie laczylam, nawet jezeli troche na poczatq pogarszaly samopoczucie to pozniej moj organizm sie przyzwyczail i problemu nie bylo… Teraz jak karmie to biore tylko prenatal classic, jem duzo ryb a z wzrokiem dzieci problemu nie maja - czy to zasluga tabletek? Nie wiem, ale Na pewno nie zaszkodzily
jeżeli nie uda się z femibion ale lepiej żeby było ok to możesz jeszcze spróbować omegamed optima tam są 30 szt witamin i 30 szt DHA łącznie kosztują ok 51zł to i tak taniej niż prenatal classic i prenatal DHA który ja stosuje. moim zdaniem warto zażywać DHA skoro jest to dostępne to chyba w czymś po części pomaga nie powiedziane że po tym geniusz się urodzi itd ale ja wole jednak łykać bo tym bardziej że nie jadam często ryb itd. pozdrowienia
Ja brałam prenatal i mi podpasowal. Fakt jak łykałam tabletkę to miałam wrażenie że odczuwam każdy składnik na języku, ale jakoś dawałam radę. Jeżeli chodzi o próbki witamin to niektórzy lekarze takie posiadają.
Prenatal drogi? Prenatal Classic u mnie w miescie 90 tabletek kosztuje ok.39,90zl (tyle ostatnio placilam) czyli sie oplaca bo to na trzy miesiące starcza, ale w ciazy femibion bralam, kosztowal ok.45zl na miesiac, ale trudno, czego sie nie robi dla dziecka i tak jak mowie bralam ze wzgledu na wzrok… A teraz jem sporo ryb wiec biore tylko witaminy dla karmiących bez DHA.
Zgadzam się z bialutką91. Ja biorę też femibion i jest super, tylko jeśli Ty masz problem z połykaniem tabletek, to może być ciężko bo one najmniejsze nie są … Ja kiedyś miałam taki problem z połykaniem tabletek i nic innego nie pomagało jak cięcie na pół, bądź rozkruszanie dwoma łyżeczkami i dolaniem wody i do buzi … Współczuję, że taka błaha sprawa sprawia Tobie tyle dyskomfortu i utrudnia codzienne funkcjonowanie. Obyś znalazła swój złoty środek
tak prenatal classic ale do tego jak jeszcze biorę DHA to wtedy to jest drogo bo sam DHA kosztuje u nas 50zł na miesiąc i do tego classic 48zł na 3m ale co się nie robi dla dzidzi
Od trzech dni biorę femibion z DHA i czuje się dobrze. Wydaje mi sie że duże znaczenie ma też ich wielkość są mniejsze od prenatal. Mam nadzieje że znalazłam odpowiednie. Zdecydowałam sie również na DHA ponieważ moja dieta jest specyficzna ze względu na cukrzyce
Ja również stosowałam wiele witamin i po wszystkich czułam się źle. Miałam mdłości i wymioty. To było okropne, a lekarz nie wiedział jak mi pomóc… Mimo to dotrwałam do końca ciąży.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.