Samolot a ciąża?

Czy w ciąży można podróżować samolotem?

Lekarz decyduje czy kobieta w ciąży może podróżować samolotem czy nie

Zależy czy ciąża jest wysokiego czy niskiego ryzyka

I który to tydzień ciąży

dokładnie, w zależności od wieku ciążowego, samopoczucia matki, dobrostanu płodu- do decyzji lekarza. Niska ciąża nie wymaga zaświadczenia na lotnisku, na pewno w widocznej ciąży wymagają zaświadczenia lekarskiego o braku przeciwwskazań.

Nie wiedzialam, że należy mieć zaświadczenie o braku przeciwskazan

Ja również nie wiedziałam

Lekarz ma obowiązek wystawić takie zaświadczenie, które pozwala na podróżsamolotem.

Ja bardzo źle znoszę podróż samolotem, dlatego nie zdecydowałabym się na nią w ciąży

W pierwszym trymestrzea ciąży duże zmiany ciśnienia podczas startu i lądowania mogłyby niekorzystnie wpłynąć na kształtujące się organy dziecka.

Na stronie linii lotniczych znalazłam informacje na temat wytycznych poszczególnych linii lotniczych co do podróżowania ciężarnych samolotem:

Air Berlin

Jeśli do terminu porodu jest więcej niż cztery tygodnie, nie potrzeba zaświadczenia od lekarza. Linie mogą jednak zażądać przedłożenia książeczki zdrowia kobiety ciężarnej lub zaświadczenia lekarskiego, z którego wynika, że nie upłynął 35. tydzień ciąży. Na cztery tygodnie przed porodem już nie można skorzystać z usług linii.

Air France

Linie nie wymagają specjalnych zaświadczeń dotyczących możliwości podróżowania w ciąży, jednak rekomendują, by przed lotem udać się do lekarza i uzyskać pozytywną opinię. Radzą też, by unikać lotu na tydzień przed planowanym rozwiązaniem.

British Airways

Przy przebiegu ciąży bez komplikacji można latać do 36. tygodnia, jeśli jest to ciąża pojedyncza, lub do 32. tygodnia, jeśli to ciąża mnoga. Począwszy od 28. tygodnia ciąży linie proszą o zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do podróży.

easyJet

Do 27. tygodnia ciąży włącznie można podróżować bez zaświadczenia lekarskiego. Między 28. a 35. tygodniem należy posiadać zaświadczenie wydane przez lekarza lub położną potwierdzające, że stan zdrowia zezwala na odbycie podróży samolotem. Musi być ono z datą nie wcześniejszą niż pięć dni przed datą wylotu. Kobiety od 36. tygodnia ciąży nie mogą odbyć podróży lotniczej z EasyJet.

German wings

Można podróżować do zakończenia 36. tygodnia ciąży, pod warunkiem przedstawienia zaświadczenia potwierdzającego zaawansowanie ciąży.

Lufthansa

Jeśli nie ma komplikacji w ciąży, można podróżować do 36. tygodnia ciąży lub do ok. 4. tygodnia przed terminem porodu bez żadnego zaświadczenia lekarskiego (z wyjątkiem podróży doKanady). Dokument pozwalający odbyć lot w późniejszym okresie ciąży może wydać jedynie Centrum Medyczne Lufthansy.

Norwegian

Latać można do momentu, w którym do terminu porodu pozostały cztery tygodnie. Jeśli przelot trwa nie dłużej niż cztery godziny, na pokład mogą zostać wpuszczone ciężarne, których poród ma się odbyć po dwóch tygodniach od daty wylotu. Należy zaopatrzyć się w zaświadczenie potwierdzające bezproblemowy przebieg ciąży i pozytywną opinię lekarza prowadzącego.

PLL LOT

Kobiety do 32. tygodnia ciąży mogą podróżować za zgodą lekarza prowadzącego bez zaświadczenia. Powyżej 32. tygodnia ciąży wymagane jest wypełnienie odpowiedniego formularza (http://www.lot.com/pl/pl/web/newlot/disabled-people).

Ryanair

W przypadku ciąży pojedynczej dozwolone jest podróżowanie do 36. tygodnia ciąży, a w przypadku ciąży mnogiej – do 32. tygodnia. Od kobiet powyżej 28. tygodnia ciąży wymagane jest zaświadczenie od lekarza prowadzącego lub położnej, potwierdzające, że ciąża przebiega bezpowikłań oraz jaka jest przewidywana data porodu. Zaświadczenie musi być wystawionenie wcześniej niż na dwa tygodnie przed wylotem. Wzór: http://www.ryanair.com/doc/conditions

United Airlines

Przyszłe mamy mogą podróżować do rozpoczęcia 9. miesiąca ciąży bez zaświadczeń lekarskich.Od 9. miesiąca muszą mieć ze sobą specjalne zaświadczenie, wydane krótko przed wylotemprzez lekarza ginekologa prowadzącego ciążę z datą spodziewanego porodu, datą podróży oraz między innymi wynik OB.

Wizz Air

Brak możliwości lotu po upływie 34. tygodnia ciąży. Kobiety powyżej 28. tygodnia ciąży muszą posiadać zaświadczenie lekarskie poświadczające zdolność do odbycia podróży samolotem.

Długa podróż w wymuszonej pozycji siedzącej może nasilać złe samopoczucie i powodować kłopoty z krążeniem, niestety może dojść nawet do przedwczesnego porodu. Dlatego w regulaminach przewoźników znajdują się konkretne zapisy dotyczące możliwości podróżowania samolotem w czasie ciąży!

Przezorny zawsze ubezpieczony.
Jak nie trzeba, lepiej nie latać w ciąży

Ja będąc w pierwszej ciąży podróżowałam ponad 23 godziny autokarem… to była katorga… wczesna ciąża, nie dało się odwoąć wyjazdu… towarzyszyli mi : duphaston i luteina w torebce na wszelki wypadek:)

Samolot a autokar to jednak inne środki komunikacji

Czasami człowiek gorzej czuje się w autokarze niż w samolocie

Zgodzę się, jednak autokar a samolot wiąże się z innymi konsekwencjami zdrowotnymi

Różnica ciśnien w podróży samolotem wiąże się z różnymi konsekwencjami zdrowotnymi. Trzeba bardzo uważać, szczególnie w ciąży!

Uważam, że lepiej nie podróżować samolotem w ciąży